Hirdetés
Hirdetés

Kenyéren és filmen

SZERZŐ: Lami Juli
2016. május 4.

Nagy sikerrel és elképesztő kritikai visszhanggal tombol a mozikban Till Attila új filmje, a Tiszta Szívvel. Tillának állítólag vannak nyugodt percei is, ilyen például, amikor főz. Időbeosztásának megfelelően villáminterjúban kérdeztük egyik szenvedélyéről, az ételről.

Hirdetés

Szeretsz enni?

Itt kezdődik a dolog. Nagyon lelkes vagyok, imádom az ízeket. Másrészt nagyon nyitott is vagyok. Mindenféle nemzetiségű és stílusú konyha ízlik nekem, nincsenek bennem gátak ezzel kapcsolatban. Szeretek kóstolni, kifejezetten szeretem a fine diningot. Sokkal jobban becsülöm az ízeket, mint az adagokat. Ugyanakkor keresem az egyszerű, házias ételeket is. Egy igazi jó kenyérnél és kolbásznál nincs jobb. Ezeket viszont fel kell kutatni, és engem ez a keresgélés is nagyon érdekel. Rendszeresen piacozunk a feleségemmel.

Hol eszel szívesen?

Gyakran járok étterembe, az egyik nagy kedvencem a Laci! Konyha! Mogyorósi Gábor a legdurvább. Huszár Krisztiánnal nemrég forgattam Propagandát. Szenzációs volt, egy építkezés közepén főzött egy romkonyhában. (Az adás május 10-én, a TV2-n lesz látható). Borsófőzelék és szikiponty volt a menü, egyszerűen mámorító volt, akárcsak a marokkói sült paprikája. Itt értettem meg, hogy mi a konyhaművészet. Ez az a terület, ahol a leggyorsabban lehet találkozni a tökéletességgel. Olyan, mint a zene. De szeretem a Rosensteint is. Vidéken az Anyukám mondta a nagy kedvenc, szerintem az ország egyik legjobb étterme. Náluk a focaccia mindent visz. A Dudás testvérek nagyon tudnak. De a Kistücsök is nagyon komoly.

Vonz a Michelin-csillag?

Ezekbe az éttermekbe ritkábban járok. A hír, hogy valaki Michelin-csillagot kapott, nem késztet arra, hogy rohanjak és kipróbáljam. Sokszor meg sem jegyzem az éttermek neveit. Négy éve voltam Londonban a születésnapomon egy nagyon jó helyen, de a nevét nem tudnám megmondani, és most nemrég Bécsben ettem nagyon jókat a feleségemmel a piacon. Elképesztő volt a sonka.

Tilla a Tiszta Szívvel forgatásán

Tilla a Tiszta Szívvel forgatásán

Vannak olyan területek, amelyek különösen érdekelnek a gasztronómiában?

Ami mostanában nagyon érdekel, az a kenyér és a kávé. Tavaly vettem részt először a "Kenyér lelke" elnevezésű fesztiválon, ami a pékeké. Azért is segítettem a kommuniációban Vajda Józsiéknak, mert szerintem is fontos hirdetni az igét arról, hogy hogyan kell jó kenyeret sütni. Ki merem jelenteni, hogy ma Magyarországon igenis léteznek világszínvonalú kenyerek, körül-belül 4-5 nagyon komoly pékség és számos zseniális otthonsütő működik. A kávé megkésve jött, de itt van. Budapesten jelenleg nagyon sok helyen lehet igazi jó kávét inni, csak ez kicsit később jelent meg, mint az étterem kultúra. Az új cukrászatok, ezek az olaszos, franciás helyek is nagyon jót tesznek a gasztrokultúránknak.

Szerinted hol tart ma Magyarország a gasztronómiai fejlődésben?

A gasztronómiának szerintem itthon arra van leginkább szüksége, hogy minél több ember felzárkózzon. Ez kulturális kérdés, és fejlődésre van szükség hozzá. Egyre több a magyar termelő is, de azért még van mit fejleszteni. A bor forradalma már megtörtént. Erős, stabil boraink vannak. A rendszerváltás után ez a terület szedte össze magát a legjobban. Világszinten sajnos nem tudnunk jelen lenni, mert hiába jó a minőség, ha nem jó, vagy nem elég a marketing. Ugyanakkor szerintem nem kell minden. Pontosabban nem tudom, hogy kell-e minden.

Hirdetés

Szoktál főzni?

Szoktam, de a Tiszta Szívvel című filmem forgatása, utómunkálatai és bemutatója miatt az elmúlt hónapokban nem nagyon volt erre időm. Három gyerekem van, őket etetni kell, az biztos. Otthon az egyszerű, házias ételeket szeretem, magamnak pedig szívesen csinálok indiai, ázsiai ételeket. A főzés megnyugtat, kikapcsol.
 
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram