Kenyér, könyv és Gianni Frasi kávé: Már Vártalak, amit a székesfehérváriak már biztosan nagyon vártak

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. szeptember 10.
a Summer Guide rovat
támogatója az
"Nekünk nem volt tanulóidőnk: egy ős-fehérvári tudja, hogy ha minőséget akar, akkor bizony be kell ülnie az autójába. Nekünk ezzel kellett konkurálni. Ezzel szemben viszont nem költöttünk reklámra, igyekeztünk a termékeinkkel bizonyítani. Bejött." Beszélgetés a székesfehérvári Már Vártalak tulajdonosaival.
Hirdetés

A gyermekeknek szóló könyvesbolt felnőtt. Egy ideje teljes főállásban foglalkozik kenyerekkel, pékáruval, magyar kisvállalkozók portékáival, és a kulturális életben is fontos szerepet vállal. A székesfehérváriak már biztosan nagyon várták.

Hogyan kerültek a könyvek mellé liszteszsákok?

Csabai Dóra és Csabai Attila: A férjem álma volt a bisztró és pékség, az enyém a könyvesbolt. Hét éve a Pagonnyal indult a történetünk, akiknek már akkor meséltünk arról, hogy a könyvek világát szeretnénk kiegészíteni valamiféle gasztro vonallal, így létrehozva egy kellemes, kulturális teret. Volt egy pályázati lehetőség is, ami sokat segített, de az elmúlt évek hosszú munkája alatt rajzolódott ki teljesen, hogyan indítsuk be az új egységünket. Így született meg két éve a Már Vártalak.

Fotó: Már Vártalak

A Pagony többnyire gyerekkönyvekkel foglalkozik. Maradtatok ezen a vonalon?

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy huszonhat gyerek édesanyjának adunk munkát. Óriási gyerekkönyv- és játékválasztékunk van, de nyitottunk a felnőtteknek szóló irodalom és társasjátékok felé is. Szerettük volna azt, hogy azokkal is tudjunk kapcsolódni, akik eddig valamilyen okból nem látogattak minket. Például nincsenek gyermekei ,vagy ha vannak, már kinőtték ezt az életkort. Mióta márciusban szétváltunk a Pagonnyal, összenyitottuk a két teret, azaz most egy főbejáratunk van, ahol belépve balra és jobbra is elindulhatsz. Balra van A kenyeres jobbra pedig A könyves. Így támogatjuk is egymást.

Fotó: Már Vártalak

A pékségetek széles kínálattal büszkélkedhet. A péksüteményeket vagy a kenyereket érzitek közelebb a szívetekhez?

Nyilván nagyon fontos a kenyér, de a pékárukból is igyekszünk minél különlegesebbeket csinálni. Folyamatosan fejlődünk, kísérletezünk, most is épp egy ilyen folyamatban vagyunk. Nem tudnék választani, az összes egyaránt fontos nekünk: a kenyér, a pékáru, a kávé, a sütemények és a különféle termelők portékái.

Több hazai vállalkozóval is együtt dolgoztok, például a Tekeresvölgyi Sajtmanufaktúrával, a Mayer szörpökkel és Bazsalikomos Kert teákkal. Mi alapján választotok, mi kerül bele a kínálatotokba?

Szeretjük a kis magyar vállalkozásokat, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak, terveznek, küzdenek. A legfontosabb persze az, hogy szeressük és finom legyen. Minden olyan terméket magunk köré gyűjtünk, ami igényes és hasonló értéket képvisel, mint mi. Van, akit mi találtunk meg, és volt, aki magától jelentkezett be hozzánk. Ez egy lassan bővülő lista, de amiből tudunk, magyart használunk. Például az Élő Bolygó Gazdaság termékei nem csak a polcainkon vannak, hanem az ő tejükkel készül a kávé, és az ő krémjoghurtjuk kerül kalácsunkba is. Dolgoztunk együtt a Kitchy Design környezettudatos tányérjaival és Mizsei János téli fagyijaival is. Sok mindenre nyitottak vagyunk.

Fotó: Már Vártalak

A kávéra nem egy magyar vállalkozást találtatok, hanem a Giamaica Caffét, Gianni Frasi kávéját, amit legendásan nehéz megszerezni.

Tíz éve a házassági évfordulónkon az Anyukám Mondta étteremben voltunk. Ittam egy presszót, és annyira csodálatos volt, hogy eldöntöttem, ha egyszer valaha kávézónk lesz, én mindenképpen ezt a márkát szeretném nálunk is. Amikor már alakulóban volt a pékségünk, eszembe jutott ez az élmény. Elkezdtünk nyomozni, de tudtuk, hogy ez nem lesz egy egyszerű menet. A férjem egyik kedves barátja a tiszteletbeli konzul Veronában, akinek említettük a tervünket, és rajta keresztül sikerült felvenni a kapcsolatot a céggel. Három hónapra rá kaptunk hozzájuk időpontot. Minden apró részletet, praktikát megmutattak, egy egész napot együtt töltöttünk velük, kvázi letapogattak minket. Úgy gondolom, szimpátia alapján döntenek. Simone - aki jelenleg irányítja a családi manufaktúrát - az ottlétünk alatt egy kávézóról mesélt nekünk, ahol elképesztő mennyiségű kávét adnak el hetente. Mi itt egymásra néztük, és aggódva mondtuk,hogy nálunk ennyi biztosan nem fog elfogyni. Meglepetten nézett vissza ránk, és azt mondta, hogy neki egyedül az számít, hogy szívvel-lélekkel nyúljunk ehhez a kávéhoz, akár három, akár harminchárom ezer csészéről van szó. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, a tavalyi évben többször próbáltunk találkozni, de a pandémia miatt mindig le kellett mondani az alkalmakat, szerencsére idén nyáron végre összejött a veronai kiruccanás.

Fotó: Már Vártalak

Egyre több kulturális eseményt is szerveztek, ami a könyvesbolt hátterével adja is magát. Hogyan szeretnétek ebbe az irányba fejlődni?

Az elejétől kezdve rengeteg könyvbemutató, író-olvasó találkozó, gyerektábor és egyéb programjaink, rendezvényeink voltak. A pékség hozzáadásával szerettünk volna a felnőtt kultúr tér felé is nőni, illetve akár összekapcsolni a gyerek programokkal. Szobakoncertek, borvacsorák: ezekbe sajnos néha a világjárvány is közbeszólt. 2019 szeptemberében nyitottunk, és ugye fél évre rá, márciusban beütött a koronavírus, azóta is ennek a hatása alatt próbálunk létezni. Amikor lehetett eseményt szervezni, igyekeztünk gyorsan cselekedni, például tartottunk egy BBQ eseményt Turanitz Gergőékkel.
Idén már könnyebb dolgunk van. Borvacsoránk, prosecco estünk, swing estünk és csajos estünk - Bor, Mámor, Már Vártalak - is volt. Elindult a könyvklubunk is, nemsokára a harmadik alkalmat tartjuk. Tavaly a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványnak gyűjtöttünk karácsonykor, - és idén is tervezzük - illetve szeptembertől a KIKAPCS-csal is együttműködünk.
Ha a világ helyzete engedi, megyünk ebben az irányban tovább. Ezeken a rendezvényeken általában hatvan-hetven ember jön össze, úgy érezzük, van igény a kulturált kikapcsolódásra. Nem kell óriási tömegeket bevonzani: az a fontos, hogy egy jó közösségi hangulat legyen nálunk.

Fotó: Már Vártalak

Akad, hogy esetleg kirándulási célpont vagytok, vagy inkább a helyi közösségben gondolkoztok?

Most már, hogy egyre többen hallanak rólunk, előfordul, hogy úton a Balaton vagy a Velencei-tó felé megállnak nálunk. Nagyon erős a törzsvásárlói réteg Székesfehérvárról és környékéről, van, aki egy nap kétszer is megfordul nálunk. Ez nagyon nagy megtiszteltetés, de egyben persze felelősség is, hogy őket is úgy szolgáljuk ki, hogy mindig izgalmasak maradjunk.

Nekünk nem volt tanulóidőnk: egy ős-fehérvári tudja, hogy ha minőséget akar, akkor bizony be kell ülnie az autójába. Nekünk ezzel kellett konkurálni. Ezzel szemben viszont nem költöttünk reklámra, igyekeztünk a termékeinkkel bizonyítani. Bejött.

Egy kézműves pékségben mindig nagy logisztikát igényel, hogy a pultban elegendő mennyiségű termék legyen. Nem mélyhűtünk, fagyasztunk semmit, azaz ha valami elfogy – kenyér, pékáru – nem tudjuk azonnal pótolni. Mostanra szerencsére jól beállt a kereslet és kínálat mértéke. Csendben dolgozunk, szeretnénk a termékeinket a lehető legmagasabb minőségben elkészíteni, ezen van a  fókuszunk.

Fotó: Már Vártalak

Két éve nyitottatok, de az elmúlt hetekben az üzlet máris egy kis felújítást kapott. Mi volt ennek az apropója?

Szeretnénk tovább bővíteni a lehetőségeinket, hatvanhat négyzetméterrel fogjuk gyarapítani a termelői egységünket. Az idei nyári kéthetes leállásunk alatt előkészítettük az ehhez szükséges lépéseket is, így gördülékenyebben fognak majd menni az ezzel kapcsolatos teendőink.

Tovább olvasok:

 

 

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram