10 főre
Hozzávalók:
- 2,5 kg sertéskaraj
- 10 l hideg víz
- 1 kg só
Burgonyás tempura:
- 500 g rizsliszt
- 500 g kukoricakeményítő
- 1200 g jeges szódavíz
- 100 g burgonyachips
- étolaj a burgonyachips sütéséhez
Feltét:
- balatoni keménysajt (a séf a Reményik Kálmán-féle Vászolyi Sajtmanufaktúrát ajánlja)
- tejföl (a séf itt is magyar termelőtől, például Sümegtej tejföl ajánl, de mindenképpen magas zsírtartalmú tejfölt válasszunk)
- barnított vaj
- friss petrezselyem
- citromlé
- só

Elkészítés:
Először elkészítjük a tempurát. A bugonyachips-szel kezdünk, a burgonyát hámozzuk meg, szeljük vékony szeletekre és süssük ki forró olajban roppanósra. Ha van erős turmix gépünk vagy thermo mixerünk akkor a többi alapanyagot csak tegyük bele és turmixoljuk homogénre. Ha nincsen, akkor a száraz alapanyagokat keverjük össze először egy habverő segítségével és a jeges szódavízet apránként keverjük a szárazanyagokhoz míg kész masszát nem kapunk.
Ezután a sertéskarajt megtisztítjuk, 25 dkg-os szeletekre vágjuk. A sót és a vizet alaposan kikeverjük, belehelyezzük a hússzeleteket egy órára. Az idő letelte után alaposan lemossuk róluk a sóoldatot, leszárítjuk. Ezután késsel kinyitjuk a szeleteket, kíméletesen kiklopfoljuk őket.
Összeállítás:
A karajt enyhén sózzuk, forgassuk rizslisztbe, majd a tempurában mártsuk ki. Ezután forró olajban, de még jobb, ha sertészsírban kisütjük. Ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki, hamar átsül. Helyezzük pihentető rácsra és két percig pihentessük. Reszeljük rá bőkezűen a kedvenc keménysajtunkat, kínáljuk meg alaposan tejföllel, a petrezselymet keverjük ki egy keverőtálban a barnított vajjal, citromlével, sóval. Oszlassuk szét a Borzalmasunk tetején, hogy minden falatban élvezni tudjuk az extra ropogós hússzeletet, a frissítő zöld ízt és a kiváló tejtermékeket.
Variációk:
Ízlés és szezonalitás szerint a következő feltételekkel lehet kísérni, kiegészíteni, új szintre emelni és frissíteni az ételt. További titkos tippek a séftől:
- Fokhagyma chips
- Burgonya jus (sült burgonyahéjból)
- Sóban eltett citrom
- Fermentált burgonyapor
- Zöld majonéz
- Savanyított lilahagyma
Jó étvágyat!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.