Hirdetés
Hirdetés

“Kenesei Borzalmas” Kovács Dominiktől, a Pörc Bisztró & Delikát konyhájából

SZERZŐ: Király Márton
2024. december 30.
Nemrég hatkezes interjúban adtunk hírt a balatonkenesei Pörc Bisztró & Delikát új séfjének érkezéséről. Kovács Dominik szeptemberben vette át az ötgenerációs egység konyhájának vezetését és letisztult, őszinte tányérjain méltatlanul elfelejtett alapanyagok és a magyar konyha örök hagyományai jelennek meg kortárs köntösben. A beszélgetés során szóba kerültek az étlap kihagyhatatlan, séf számára legkedvesebb elemei és megemlítésre került a mátrai borzaska egy helyi variációja, a „Kenesei Borzalmas”. A szerethető rusztikát és helyi ízeket elegyítő étel receptjét most elhozta nekünk a séf, ha kedvünk van, próbáljuk ki Balaton-menti bisztró ikonikus fogását!
Hirdetés

10 főre

Hozzávalók:

  • 2,5 kg sertéskaraj
  • 10 l hideg víz
  • 1 kg só

Burgonyás tempura:

  • 500 g rizsliszt
  • 500 g kukoricakeményítő
  • 1200 g jeges szódavíz
  • 100 g burgonyachips
  • étolaj a burgonyachips sütéséhez

Feltét:

  • balatoni keménysajt (a séf a Reményik Kálmán-féle Vászolyi Sajtmanufaktúrát ajánlja) 
  • tejföl (a séf itt is magyar termelőtől, például Sümegtej tejföl ajánl, de mindenképpen magas zsírtartalmú tejfölt válasszunk)
  • barnított vaj
  • friss petrezselyem
  • citromlé

Elkészítés:

Először elkészítjük a tempurát. A bugonyachips-szel kezdünk, a burgonyát hámozzuk meg, szeljük vékony szeletekre és süssük ki forró olajban roppanósra.  Ha van erős turmix gépünk vagy thermo mixerünk akkor a többi alapanyagot csak tegyük bele és turmixoljuk homogénre. Ha nincsen, akkor a száraz alapanyagokat keverjük össze először egy habverő segítségével és a jeges szódavízet apránként keverjük a szárazanyagokhoz míg kész masszát nem kapunk. 

Ezután a sertéskarajt megtisztítjuk, 25 dkg-os szeletekre vágjuk. A sót és a vizet alaposan kikeverjük, belehelyezzük a hússzeleteket egy órára. Az idő letelte után alaposan lemossuk róluk a sóoldatot, leszárítjuk. Ezután késsel kinyitjuk a szeleteket, kíméletesen kiklopfoljuk őket. 

Összeállítás:

A karajt enyhén sózzuk, forgassuk rizslisztbe, majd a tempurában mártsuk ki. Ezután forró olajban, de még jobb, ha sertészsírban kisütjük. Ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki, hamar átsül.  Helyezzük pihentető rácsra és két percig pihentessük. Reszeljük rá bőkezűen a kedvenc keménysajtunkat, kínáljuk meg alaposan tejföllel, a petrezselymet keverjük ki egy keverőtálban a barnított vajjal, citromlével, sóval. Oszlassuk szét a Borzalmasunk tetején, hogy minden falatban élvezni tudjuk az extra ropogós hússzeletet, a frissítő zöld ízt és a kiváló tejtermékeket. 

Variációk:

Ízlés és szezonalitás szerint a következő feltételekkel lehet kísérni, kiegészíteni, új szintre emelni és frissíteni az ételt. További titkos tippek a séftől:

  • Fokhagyma chips
  • Burgonya jus (sült burgonyahéjból)
  • Sóban eltett citrom 
  • Fermentált burgonyapor
  • Zöld majonéz
  • Savanyított lilahagyma

Jó étvágyat!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram