Hirdetés
Hirdetés

Keménytojást pucolni – kanállal? Távol-keleti és gyerekkori fogások a húsvéti asztalon

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. április 6.
Sokszor a legegyszerűbb konyhai műveletek fölött támad a legnagyobb vita.
Hirdetés

Nincs is ez másképp a tojásfőzéssel sem, főleg, ha a keménytojásról van szó. Mi kell hozzá? Egy edény, víz és tojás. Na de meddig főzzük, milyen vízbe tegyük, és főleg: hogyan pucoljuk meg úgy, hogy gyönyörűen lejöjjön a héja? Húsvétkor különösen fontos a küllem, hiszen a sonka mellett a tojásnak is kiemelt szerep jut az ünnepi asztalon. Ebben a témában most Bíró Lajost kérdeztük, aki azt is elárulta, hogy édesanyja milyen formában tálalta a tojást a húsvéti asztalra. 

Tojást mindannyian, napi rendszerességgel fogyasztunk, használunk, főzünk, meggyőződésünk szerint a legjobban, azért mégis kíváncsiak vagyunk arra, hogy másnál milyen módszer vált be. 

„A keménytojásnak minimum 10 percre van szüksége. Fogjunk egy lábast, tegyük bele a tojásokat, öntsük fel vízzel úgy, hogy ellepje, adjunk hozzá sót, és a forrástól számítva 10 percig főzzük” – mondja Bíró Lajos. 

Az életműdíjas séf szerint a lényeg, hogyan pucoljuk meg, hiszen ha nem szépen jön le a héja, akkor a tojás nagy része a kukában végzi, másrészt a szemnek sem lesz kellemes a látvány. 

Ha biztosra akarunk menni a pucolásban, akkor főzés előtt egy kicsit meg lehet ütögetni a tojás végét, de tényleg csak icipicit. 

A tojást felesleges forrásban lévő vízbe tenni, ezzel nem spórolunk meg időt. Ezt a módszert csak akkor alkalmazzuk, ha ramen levesbe tennénk: ekkor a 100 fokos vízbe tegyük, és 5-6 perc múlva vegyük ki. Ekkor kapjuk az úgynevezett tökéletes, vagyis közepesen lágy tojást, amit óvatosan pucoljunk meg és úgy tegyük a levesbe.

A kemény tojásra visszatérve: ha letelt a 10 perc, vegyük le a tűzhelyről és azonnal eresszünk rá hideg vizet, amíg teljesen lehűl. 

Utána következik a pucolás. Léteznek különféle módszerek: érdemes kipróbálni, hogy végiggörgetjük a konyhapulton, amíg apróra, teljesen összetörik a héja, majd óvatosan szedjük le. Egy távol-keleti metódus szerint egy evőkanalat végighúzva a tojás oldalán szedjük le a héját. 

Annyit főzzünk, amennyit megeszünk

A főtt tojás pucolatlanul egy hétig eláll a hűtőben. És ha megpucoljuk, öntsünk rá hideg vizet, hogy ellepje, de inkább annyit pucoljunk, amennyit megeszünk.

Tojás Húsvétra 

Bíró Lajos húsvétra azt javasolja, hogy a megfőtt tojást még főzzük tovább a főtt sonka levében. 

„A megfőtt tojást hűtsük le, majd kicsit törjük meg a héját, és tegyük bele a zsíros sonkalébe. Főzzük 5-10 percet, majd ebben a lében hagyjuk kihűlni. Ettől a tojás kicsit átveszi a sonka ízét, zamatát, a héja pedig kap egy kis színt.”

A szabályok pedig arra valók, hogy felrúgják őket: a séf édesanyja még melegen, frissen megpucolta (neki sikerült), majd kettévágta, tányérra tette, kacsazsírral bőven meglocsolta, sózta, borsozta és fűszerpaprikát szórt rá. A tormát pedig, ha nagyon erős volt, egy pillanatra forró sütőbe tette, vagy ecetes-cukros vizet öntött rá.

Bíró Lajos egyébként nem sonkát, hanem csülköt főz az ünnepre. 

„Kiveszem a csontját, szépen levákuumozom, úgy teszem a hűtőbe. A csülök sokkal szaftosabb, mint a sonka.”

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram