Hirdetés
Hirdetés

Kékvérű riválisok: Rokfort vagy gorgonzola?

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2018. november 14.
Ezeket a sajtokat leginlább imádni vagy utálni lehet, keveseket hagynak közömbösen. Tudjuk-e azonban, hogy mi a különbség a kéksajtok két nagyágyúja között?
Hirdetés

A márványsajt avagy kéksajt külön kasztot képvisel a sajtok közt kék vagy kékeszöld erezetével, intenzív aromájával. A tejet adhatja juh, tehén vagy kecske is. Sokféle lehet, a lágytól a darabosan omlóig, a sóstól a kesernyésbe hajlóig. A kéksajtok jellegzetes illattal, sokak szerint szaggal bírnak. Egy dolog közös bennük: a kékesen márványozott textúra.

Szép erezettségű gorgonzola

A kékes színezet egy penicillingombának köszönhető, ami a sajtba kerülve, megfelelő körülmények között egyszer csak látványosan dolgozni kezd. A kéksajtok szobahőmérsékleten tálalva, kifejezetten testes vörösborok társaságában élvezhetőek igazán, de salátákhoz és dresszingekhez is eszébe szokott jutni a szakácsoknak.

Rokfort a legkedveltebb kísérőivel

A márványsajtok közé tartozik a rokfort és a gorgonzola is,  könnyűszerrel összekeverhetjük őket, hiszen közeli rokonoknak tűnnek. A sajtpiac örök riválisai, amik közlebbről vizsgálva nagyon is egyedi jegyekkel bírnak. De mi a különbség köztük?

A nagy “hol?” kérdés

A gorgonzola olasz, míg a rokfort francia eredetű. Előbbit két észak-olasz tartomány, Lombardia és Piemont nevezheti számazási helyének. A rokfort Dél-Franciaország kéksajtja, a terület neve, ahol készítik: Roquefort -sur-Soulzon. Egy hegy lábánál terül el, valóságos föld alatti városként, ami alatt mély, jól szellőző pincerendszert találhatunk.

Érnek a rokfortok a dél-francia pincékben

Leghatározottabban az alapanyag különbözteti meg a két sajtot

A gorgonzolához pasztörizált, teljes értékű tehéntejre van szükség, míg a rokforthoz egy bizonyos juhot, a Pireneusokban legelésző Lacaun fajtát kell megfejni.

Penészben a francia sajt a menőbb

Itt is akadnak különbségek: míg a gorgonzolát mesterségesen oltják be penicillingombával, addig az eredeti rokfort természetes módon, az érlelési időszakban találkozik a spórákkal a Cambalou-hegy környéki barlangokban és pincékben, ahol érlelik.

Ugyancsak rokfort

A jótékony idő

A markánsabb ízű gorgonzolának legalább 80 nap szükséges, ami nem kevés. De tarthat a folyamat akár 4 hónapig is. Ezalatt a sajt barnásvörös kérget növeszt, míg a rokforton ilyen köpeny a pincék magas páratartalma miatt nem tud kialakulni. A rokfortot legalább 90 napig békén hagyják a pincékben.

Gorgonzolás pizza

A gorgonzola kevésbé krémes, íze a gombáét idézi, és kiválóan illik a körtéhez, dióhoz vagy épp pizzára, rizottóba. A rokfort zsírosabb érzést kelt, egy leheletnyi szárított gyümölcs is eszünkbe fog jutni róla kóstoláskor. Minél idősebbek, annál kesernyésebbek – az igazi sajtgourmet-k legnagyobb örömére.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram