recept 4 főre
- 2 x 140 g Etyeki Hófehér fehérpenészes sajt - hajszálvékony szeletekre szelve szeletelőgép segítségével.
A töltelék
- 2 darab csöves kukorica
A kukoricacsövet megtisztítjuk, a belső, zsenge héjakat félretesszük a főzéshez. A csőből a “hajakat” maradéktalanul eltávolítjuk. A zsenge héjak egy részével kibéleljük a fazék alját, amire ráhelyezzük a megtisztított kukoricacsöveket, a megmaradt héjjal befedjük. Ezt követően felöntjük vízzel, sóval és cukorral ízesítjük a főzőlevet. 20-25 perc alatt készre főzzük, majd kihűtjük és lemorzsoljuk a szemeket a csőről.
Koriander pesto
- 50 g korianderlevél
- 30 g petrezselyemlevél
- 3 g chilipehely
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 g olívaolaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 g só
A hozzávalókat egy szűk, hosszú falú mérőedényben, botmixerrel pesto állagúra turmixoljuk.
Salátaszív
- 1 darab
Egészen apróra vágjuk, mintha csak egy zöldfűszert aprítanánk. A töltelékhez ezt a három összetevőt keverőtálban összekeverjük.

További köretelemek
Sárgabarack chutney
- 60 g salottahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 300 g magozott sárgabarack
- 40 g étolaj
- 60 g barnacukor (demarara)
- 60 ml fehér balzsamecet
- 5 g őrölt gyömbér
- 3 g őrölt szegfűszeg
- 3 g őrölt fahéj
Az olajon megpároljuk az apróra vágott salottát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a magozott sárgabarackot, a fűszereket és tovább pároljuk. Pár perc múlva hozzáadjuk a cukrot és a balzsamecet, kb. egy órát főzzük, majd lehűtjük.
A frissítéshez
- 1 fél cayenne chili (kierezve, kimagozva, brunoise-ra vágva)
- 1 friss sárgabarack magozva (brunoise-ra vágva)
- fél citrom reszelt héja
- 2 g savanyított mustármag (a mustármagot háromszor váltott vízben forrázzuk, a negyedik forrázásnál klasszikus salátaecetben felforraljuk, majd ebben a lében kihűtjük és hűtőszekrényben dunsztos üvegben tároljuk).
A chutney alapot összekeverjük a frissítőkkel.
Bébikukorica
- 25 g fehér balzsamecet
- 10 g kristálycukor
- 5 g víz
- 2,5 g só
- 1 g xantán
A bébikukoricát 2 percig sós-cukros vízben blansírozzuk, majd szakácsfáklyával megperzseljük és a hozzávalókból vinegrette-et készítünk, amiben marináljuk az így elkészített bébikukoricát.
Sárgabarack
Kimagozzuk, cikkekre vágjuk és egy kevés bergámia olajjal ízesítjük, fényezzük.
Puffasztott vadrizs
A vadrizst (kb. 30 g) először bő, sós vízben puhára főzzük, ez típustól függően akár 1 - másfél óráig is eltarthat. Ezt követően leszűrjük és egy éjszakán át 60 - 65 fokon dehidratáló gépbe tesszük. Tálalás előtt nagyon forró, kb. 200-210 fokos étolajban hirtelen, néhány másodperc alatt kipattogtatjuk, majd itatóspapírra tesszük, sózzuk.
Tálalás
A camembert szeleteket és a tölteléket egymásra rétegezzük. Egy főre az ideális mennyiség 5-6 “emelet”. A már megtálalt camembert “mille feuille” köré helyezzük a további elkészített köretelemeket (azaz sárgabarack chutney, bébikukorica, marinált sárgabarack, puffasztott vadrizs). Végezetül friss koriander levéllel és mikro lilabazsalikommal díszítjük és fokozzuk az ízhatást.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.