Hirdetés
Hirdetés

Egy kis luxus karácsonyra: ötféle kaviárt ajánlunk

SZERZŐ: Lami Juli
2017. december 6.
És persze nemcsak az ünnepi asztalnál, hanem a fa alatt is, hiszen a kaviár ajándéknak is kiváló. Bemutatunk öt, itthon is elérhető kaviárfajtát, amelyből elég néhány gramm, és máris benne van a luxus a levegőben.
Hirdetés

A kaviár az egyik legősibb csemege, régebb óta ismerik, mint például a nyers osztrigát, a champagne-t vagy a szarvasgombát. Azt, hogy ma is népszerű lehet, nem másnak, mint II. Gyula pápának köszönhetjük, aki nemcsak a művészetet patronálta nagy lelkesedéssel (ő volt többek között a Sixtus Kápolna freskójának patrónusa), de annyira imádta a kaviárt, hogy addig mutogatta az európai főméltóságoknak, míg azok el nem ismerték, hogy itt valami nagy dologról van szó.
Casanova, a velencei szívtipró állítólag kanállal tömte magába a kaviárt, és ebben talán annak is szerepe van, hogy kiváló afrodiziákumnak tartják. Jótékony hatása nemcsak legenda: omega-3 tartalmának köszönhetően a levertség ellen is kiváló. Na persze, olcsóbb omega-3 forráshoz is juthatunk, hiszen a kaviár igazi luxus.
A legolcsóbb, amihez hozzájuthatunk, a lazackaviár, pardon, lazacikra, amelyből 50 grammot már 2500 forintért megvehetünk. Az igazi kaviárok közül a legolcsóbb a kecsegekaviár (30 grammja 17 ezer forint körül alakul), és innen már csak felfelé mennek az árak. Persze ez nem egy igazi kulináris ínyencség, és nem olyan, amit két marékkal fal az ember. Tényleg az ünnepek csemegéje.
Öt olyan kaviárfajta következik, amelyekből egy kis adag(ocska) igazi, különleges gourmet ajándék karácsonyra.

Szibériai tokhal kaviár

Ugyebár ez az az őskori halcsalád, amelytől a kaviárt eredeztetjük. Gyűjtőneve a tokhal, de ez kb. húsz fajtát foglal magában, olyanokat, amelyek az északi félteke hideg és mérsékelt éghajlatú vizeiben találhatóak. De mondunk jobbat!

Állítólag a Loch Ness-i szörny is egy rettenetes tokhal volt.

A tokhal különben a legnagyobb édesvízi hal, a súlya akár a 100 kg-ot is elérheti. A szibériai tokhal kaviár enyhén sós kaviár tiszta ízzel és vajas aromával, hosszan lecsengő zamatossággal. A szemnagysága 2,8-3 mm lehet.

Kecsege kaviár

A hal, amelyet Széll Tamás európai Bocuse d'Or győzelme szinte az egész országban köztudatba hozott. Pedig Magyarországon már 2015-ben az év hala volt. De menjünk vissza az időben néhány évmilliót, ekkoriban ugyanis a kecsege még tengeri hal volt. Most viszont a Dunában és a Tiszában is előforduló halfajta, amely a tokfélék családjába tartozik. A kecsegekaviár igazi ínyencség, intenzív halas ízzel. Szemnagysága 2-2,8 mm.

Osetra kaviár

Az osetra halat sajnos a kihalás réme fenyegeti, ezért a kaviárja szinte a "most vagy soha" kategóriájába tartozik. Nagyon kellemes tengeri ízzel bír, különlegességét rendkívül mogyorós utóíze adja. Szemnagysága 3-3,3 mm lehet.

Osetra kaviár

Beluga kaviár

A kaviárok között a kaviár, az alfa és az omega. Egy beluga tokhalnak legalább 12 évre van szüksége ahhoz, hogy elérje az ivarérett kort, viszont minél idősebb, annál nagyobbak az ikrái. A kaviár nem más, mint sózott tokhal ikra. Ha nem érjük be a belugával, az iráni belugával emelhetjük a tétet.

Beluga

Keta lazacikra

A lazacikra ugyebár nem kaviár, hiszen a lazac nem tokhal, kaviárnak pedig csakis a tokhal ikráját nevezhetjük. Ettől még nagyon is helye van az ünnepi asztalon, hiszen benne van az a bizonyos luxusfaktor. Intenzív halas íz jellemző rá, és elsősorban Lettországból importálják.

Lazacikra – nem kaviár


A kaviárhoz pezsgő dukál, azzal nem foghatunk mellé. Megkérdeztük Molnár Attilát, az Arany Kaviár egyik tulajdonosát, ő mit ajánlana otthonra, ha kaviár kerül az asztalra. Elmondta, hogy tévedés azt hinni, hogy kaviárhoz csak a champagne dukál, hazai pezsgőkből is szép választék van ma már, ami mellé kerülhet.
Vigyázat! Csakis csont-, üveg- vagy fakanál érintkezhet vele. A fém ugyanis kioldódik, és elrontja az ízt. Kóstolásra a legtökéletesebb hely a kézfejünk!
A cikkben szereplő kaviárok beszerezhetőek az Arany Kaviár webshopjából.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram