Hirdetés
Hirdetés

Kávétippek desszertekhez – vagy fordítva?

SZERZŐ: DiningGuide
2017. július 12.
Testesség, savak, aromák, illat- és ízjegyek – nem borokról szól most a fáma, de egy legalább olyan izgalmas világban járunk. Itt az ideje tudatosan és jó ízléssel választani kávét a desszerthez. Vagy fordítva. Ahogyan az ételekhez a borokat – vagy éppen teákat –, úgy párosíthatjuk a desszertekhez a különböző típusú, aromájú kávékat. Minden kávénak megvan […]
Hirdetés

Testesség, savak, aromák, illat- és ízjegyek – nem borokról szól most a fáma, de egy legalább olyan izgalmas világban járunk. Itt az ideje tudatosan és jó ízléssel választani kávét a desszerthez. Vagy fordítva.
Ahogyan az ételekhez a borokat – vagy éppen teákat –, úgy párosíthatjuk a desszertekhez a különböző típusú, aromájú kávékat. Minden kávénak megvan a maga aromája, saját, egyedi ízvilága, amellyel kiemelhetjük a sütemények ízét, hangsúlyozhatjuk az összecsengő ízharmóniákat és még kellemesebbé tehetjük a sütizés és kávézás élményét.

Savak és gyümölcsök


Citromtorta, gyümölcskosárka, savanykás, túróval vagy joghurttal készülő, könnyed desszertek mellé választhatunk könnyű, citrusos ízvilágú kávét, például keleti-afrikai vagy dél-amerikai arabicát, mint amilyen a brazil Cerrado, vagy egy lágy, telt ízű kolumbiai arabicát, amely a bogyósgyümölcsök és a vörösbor ízére emlékeztető jegyeket hordoz magán és testességével lágyan emeli ki a gyümölcsök savanykás ízét.

Lágy és kekszes ízjegyek csokoládéhoz


A csokitorta, Sacher-torta, csokoládék és bonbonok, vagy éppen a Somlói galuska párja lehet egy lágy, gabonás vagy mézes ízvilágú kávé. A piros vagy sárga Bourbon kávé lágy, kiegyensúlyozott íze tökéletesen harmonizál a csokoládés édességekkel, míg néhány brazil és kolumbiai kávé maga is a kekszek édes ízére emlékeztető aromákkal bír, amik szintén nagyon jól párosíthatók a csokoládéval. Gombóc Artúr szerintem ezt a variációt választaná. De persze van, akinek ez a kombináció már sok lenne a jóból.

Krémeshez a karakteres


A krémes sütemények lágy ízét egy intenzívebb pörkölésű, karakteresebb ízvilágú kávéval hangsúlyozhatjuk. A sötétre pörkölt közép- és dél-amerikai arabicákból erőteljes, kellemesen kesernyés ízű kávé készül, amely a lágy krémek kiváló ellenpontja lehet. Választhatunk arabica-robusta keveréket is, amellyel még egy kicsit megbolondíthatjuk az összhatást.

Különleges kombinációk

Ha a chilis csokoládé, levendulás macaron, rózsavízzel készült marcipán vagy bármilyen szokatlan ízkombinációjú desszert mellé egy lágy ízű, közepesen pörkölt arabicát választunk, nem tévedhetünk. De ha megvan bennünk a bátorság, és szeretnénk tovább kísérletezni az ízekkel, választhatunk egy fűszeres aromájú indiai arabica-robusta keveréket, amely az intenzív pörkölésnek köszönhetően felidézi a szegfűszeg, a bors és a szerecsendió aromáit.

A szabály az, hogy nincs szabály

Merjünk kísérletezni! Persze ahhoz, hogy igazán élvezni tudjuk a kávé aromáit, egy kis türelemre és persze sok gyakorlásra van szükség – de valljuk be, ez nem egy szenvedésekkel járó gyakorlatsor, sőt!
A kávékóstolás külön tudomány (lesz még róla szó sorozatunkban), de ha egy kicsit odafigyelünk arra, hogy mit iszunk, könnyen megtanuljuk megkülönböztetni a gyümölcsös, fás, gabonás és más ízjegyeket. Utána pedig kezdődhet az igazi játék, mi mivel illik össze.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram