Hirdetés
Hirdetés

Kávéba harapni: Vietnám "tiramisù kávéja" nyers tojássárgával készül

SZERZŐ: DiningGuide
2021. augusztus 19.
Egy különös hozzávaló, és a kávénk máris beválik desszertnek is. Valószínűleg Önnek sem gyakori szokása beleütni egy nyers tojássárgáját a kávéjába, pedig vietnámi szokás szerint akár így is tehetünk. A cà phê trứng ízvilága egyáltalán nem áll távol a nyugati szájíztől!
Hirdetés

Ha eddig a reggeli kávé mellett a tojássárgáját leginkább egy ham&eggs formájában tudta elképzelni, itt az ideje szélesíteni a látókörén! Nem éppen kalóriaszegény az a Vietnámból származó kávétípus, amibe a tojássárgáján kívül cukrozott sűrített tej kerül, így világos színt, és sűrű, habos állagot kap.

Ha a cà phê trứng elnevezés talán nem is annyira áll a szánkra, a "tiramisù kávé" már barátságosabb.

Olyan édes és gazdag kávét kapunk ugyanis, amit a legtöbb nyugati "tiramisù kávéként" ír le.

A rendhagyó recept megszületése történelmi okokra vezethető vissza. Vietnám 1946-tól vívta függetlenedési harcát a gyarmatosító Franciaországgal szemben. A 19. században ugyanis Francia-Indokína része lett az ország, és csak 1954-re sikerült függetlenedni az országnak (nem mintha ezek után idillikus idők következtek volna Vietnámban...).

1946-tól a franciák elleni harcok miatt akadályoztatva volt a tej és tejszín beszerzése, ezért egy vietnámi hotel bártendere, bizonyos Nguyen Van Giang a tejtermékeket a könnyebben beszerezhető tojással helyettesítette kávéiban. Szükség szülte kávéreceptjének olyan nagy sikere lett, hogy csak e kávéfajta készítésére nyitott egy önálló kávézót, az új mixtúra pedig gyorsan meg is honosodott a vietnámi kávékultúrában. Ma az Egyesült Államokban, ha "vietnámi kávét" kínál egy bár vagy kávézó, az alatt a cà phê trứng nevű tojásos kávét sejthetjük. Érdekesség, hogy a svéd gasztronómia is ismer tojássárgájával készült kávét.

Így néz ki felkeverve

A recept egyszerű, mint a pofon, a magas cukor- és zsírtartalomnak köszönhetően pedig egy nagyon ütős, élénkítő hatású itallal van dolgunk.

A Délkelet-Ázsiában otthonosan mozgó blogger-YouTuber szakács, Steve Owens receptjét közöljük. A negyedmilliós követőtáborral rendelkező videós Malájziában például a maláj turisztikai miniszter meghívására töltött el három hónapot, hogy világszerte népszerűsítse az ország gasztronómiáját, de bejárta és gasztronómialag feltérképezte a régió jelentős részét.

Owens értelmezésében nem kap plusz cukrot a kávé, de sok receptben a cukros sűrített tej mellé plusz cukrot is tesznek – ízlése válogatja.

Felkeverés előtt

A recept tehát:

Hozzávalók:
3 púpozott teáskanál őrölt kávé (sötét pörkölésű)
2 teáskanál cukrozott sűrített tej
2 tojássárgája

Készítése:

  • A kávét lefőzzük, hagyományosan filterkávéval készül.
  • Felverjük a két tojássárgáját a sűrített tejjel, amíg sűrű és habos állagot nem kapunk. A segítségünkre lehet ebben kézi habverő helyett gépi is, a cél, hogy az élénk színű sárgájából egy fehéres színű habot kapjunk.
  • A frissen főzött kávé tetejére töltjük a felvert habot. Óvatosan, fokozatosan öntsük rá, hogy megálljon a tetején!

Videós segítség:

Olvasson többet a filterkávéról!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram