Hirdetés
Hirdetés

Kategóriateremtő koktélbár nyit a Gresham Palotában — betekintés a szecessziós Múzsa világába

SZERZŐ: Pákozdi Nóra
2020. október 1.
Elsők között foglalhattunk helyet a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest frissen nyíló Múzsájánál, ami közelebb hoz a főváros aranykorához, de még közelebb a legmodernebb londoni, vagy dubaji bárokhoz.
Hirdetés

Kevés emberrel találkozni, akit stílustól, ízléstől függetlenül ne érintene meg a Gresham Palota fényűző, történelmi épülete. Homlokzatánál már csak a belbecs a megkapóbb, egyben vizsgálva és külön-külön figyelve a részletekre. Jungfer Gyula kovácsoltvas remekei, Róth Miksa ólomüvegei, vagy a cseh Preciosa kristálygyár csillárja mind hozzátesznek az ötcsillagos szálloda megjelenéséhez, értékéhez. A szóban forgó csillár alatt azonban valami megváltozott: a recepciós pultot immár a bejárattól jobbkézre találjuk, míg a kupola alatt elegáns ülőalkalmatosságok kaptak helyet. Jobbra tartván pedig már hívogat is a Múzsa, a bár, ami a tervek szerint ugyanúgy megtalálja majd közönségét, mint a századelőn a Gresham-Venezia kávéház és a Pódium Kabaré.

Nem titok, hogy körülbelül három éve tervezi a szálloda vezetősége a Budapesten egyedülálló hangulatú és színvonalú bár megvalósítását és áprilisban be is érett volna a terv, ha 2020 nem húzza keresztbe a világ számításait. Tavasz helyett ősz lett, maximumon üzemelő szálloda helyett pedig egy egészen extrém helyzet állt elő, hiszen a külföldi szállóvendégek most elmaradnak. De a görög istennők erős művészeti vénája a zene és a költészet mellett az improvizációban is megmutatkozik, így ennek az Alfons Mucha plakátjairól lekívánkozó nőalaknak rögtönöznie kell és elcsábítani azokat, akik nyitottak a magas szintű bárkultúrára és kiróbálnának valami olyat, amit a VII. kerület kisebb, vagányabb koktélműhelyeit is túlszárnyalja.

Fotó: Múzsa
Mixológiát és gasztronómiát, egy helyen, két elismert szakember tolmácsolásában.

Az arculat kifejező és a pult megvalósítása is nagyvonalú, felér az épület szépségéhez. Érdekes, ahogy a sokszor art deco elemekre építő speakeasy bárok helyett most a szecesszió dominál, ezzel elegánsabb hangulatot teremtve. Joggal érezhetjük, hogy F. Scott Fitzgerald pezsgőmámoros dekadenciája helyett valami fennköltebb hangulatot kapunk, ehhez pedig alapjaiban tesz hozzá a Rédli Ádám vezető bartender Múzsára hangolt koktéljaihoz jól passzoló bármenü.

Fotó: Múzsa

Az italkínálat körülbelül megegyezhet a világ legjobb bárjainak szortimentjével, a szakértelem nemkevésbé: Rédli Ádám a londoni Artesian pultja mögött csiszolta tudását. A Múzsára hangolt koktélválaszték mellett persze az egyéni kérések és az egyszerűbb rendelések is teljesülhetnek: örömmel elkészítik a Negronit, vagy egy julepet is. Egyedi megoldásokból nincs hiány, meglepőbb kombinációk (például mák, kókuszvíz és ananász találkozása) és retrospektív elemek (blue curacao kaviár) is feltűnnek az itallapon.

Fotó: Múzsa
Nem tagadják, szeretnének a világ legjobb 50 bárja közé kerülni.

Komoly vállalás. Kérdés, hogy vajon milyen bármenüt bír el ez a koncepció?

Győrffy Árpád már bizonyított házon belül, 2019 második felétől a Four Seasons executive séfjeként lépett elő — ezzel ő lett az első magyar executive séf a szálloda életében. A Dining Guide TOP100 Étteremkalauz évek óta a TOP20 kategóriába sorolja a Four Seasons Kollázs teljesítményét. Mellette most a Múzsa különálló konyhájában is Győrffyé a vezetői szerep.

Győrffy Árpád séf és Becker Gábor vezető sommelier

A hosszas tervezés alatt első körben leginkább az Osztrák-Magyar Monarchia ízeiben gondolkodtak, de végül nemzetközi kitekintéssel, trendek figyelésével és a többi Four Seasons tapasztalatait számba véve egy egészen más világot "rendeltek" Győrffytől. Ez pedig az ázsiai, azon belül pedig leginkább a japán konyha, ami eleganciájával könnyebben illeszkedik a Múzsa személyiségéhez, mint az előzőleg latolgatott osztrák-magyar vonulat.

Fotó: Múzsa

A séf még a járványhelyzet előtt járt Genfben, hogy megismerkedjen a szállodalánc Izumi nevű ázsiai étterem fúziós konyhájával , de Rédli Ádám vezetésével Londont is feltérképezték mind bárok, mind japán izakayák szempontjából. A kedvenc a Zuma lett, Győrffy itt érezte azt, hogy jó kis utazás lesz neki a brasserie stílus mellett a Múzsa is. Nem ez az első, hogy egy nemzet gasztronómiáját teljes egészében meg kell ismernie, mi több, meg is kell mutatnia, hiszen anno az Arany Kaviárban egy kifejezetten oroszos konyhában kellett helyt állnia.

Fotó: Múzsa

A Múzsában olyan falatokkal készülnek, mint például a tengeri sügér sashimi, a ropogós rizsre halmozott vöröstonhal tatár, a hoisin szósszal és uborkával szervirozott pekingi kacsa gyoza, vagy akár a shio koji-val pácolt malaccsászár-yakitori. Érződik a hazai érintés is — hiszen amellett, hogy a fogások Herendi porcelán tányérokon érkeznek — itt-ott feltűnnek a magyar ízek. A ház mini baojába mangalica kolbász kerül, egy kacsamáj terrine is készül és a koriander mellett a lestyán is feltűnik zöldfűszerként. Vakmerő társítás egy tiki stílusú koktél, majd a Herendin felszolgált sashimi, amit értelemszerűen evőpálcikával érdemes enni.

"Nem szerettük volna, ha a prezentáció és az étel kettőse erőltetetté válik. Így inkább vagánynak gondolom a Múzsa vállalását, amellett, hogy meg kell hogy mondjam, azért elég stresszes ilyen értékes tányérokra tálalni. Szerencsére az ázsiai konyhák jellegéből fakadóan sokkal nagyobb munkát, több időt igényel maga az előkészítés. A nyitás előtti próbaüzemek alatt ez tudatosult a többiekben is, a szerviz így olajozottan mehet."  — mesélte Győrffy Árpád.

Az executive séf szerint a bárételek nem dominálhatják le a koktélokat, szépen, egymás mellett kell haladniuk úgy, hogy a Múzsa magasra emeli a poharát.
Fotó: Múzsa

Részleteiben kidolgozott, nemzetközi viszonylatban is erős hely lett a Four Seasons elegáns, a Kollázstól különálló koktélbárja. Több millió eurós befektetés, ami valószínűleg hosszútávon váljta majd be a hozzá fűzött reményeket. Szükségük lesz türelemre és kitartásra, hiszen a jelenlegi viszonyok között nehéz optimistán tekinteni a horizont, vagy esetükben a Lánchíd felé.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram