Az Iszkor a 2024-es Dining Guide Top100 Étteremkalauzban a 40. helyen végzett, Pohner Ádám pedig az Év Ifjú Séfje címet is elnyerte.
Az Iszkor életében az adventi készülődés, vagyis egészen pontosan annak kezdete, minden évben heves vitákat vált ki házon belül. „A csapat nagy része elég nagy Grincs, de immár harmadik éve küzdök az igazamért, én ugyanis nagyon a másik véglet vagyok. Idén a december 1-et sikerült kialkudnom, hogy karácsonyi playlist szólhasson végre, de a fát még mindig egyedül díszítem sajnos” – mesélte Kun A. Luca. Pohner Ádám is elismerte, hogy párja lelkesedése ellenére az ünnepi hangulatot nem könnyű a csapat körében meghonosítani. „Próbál minket is megtéríteni, de még nem járt sikerrel. Bár tagadhatatlan, hogy a hagyományos karácsonyi vásárunk napján azért mindenkit utolér az ünnepi szellem. Ott azért nem nehéz ráhangolódni az adventre, amikor az étterem összes termelője összegyűlik a teraszon, együtt eszünk, pezsgőzünk és beszélgetünk.”
A karácsonyi vásár az Iszkor életében kiemelt esemény, hiszen nemcsak a kollégák, hanem a beszállítók közötti kapcsolatokat is erősíti. A mályinkai étterem számára alapvető fontosságú, hogy minden alapanyagot környékbeli kistermelőktől szerezzenek be, legyen szó húsról, tejtermékről vagy zöldségről. „Olyan nekünk ez az esemény, mint egy nagy csapatépítő nemcsak a kollégákkal, hanem az összes beszállítónkkal is, éppen ezért nagyon szeretjük” – tette hozzá Luca. Az adventi időszak során a saját vásáruk mellett más rendezvények is fontos szerepet kapnak az Iszkor életében. „Ilyen például Hajdu Roland borászunk adventi vására Cserépfaluban, a Csipke Portán, és ott van a Fényparádé is, ami tényleg egyedülálló kezdeményezés – ilyenkor 80 karácsonyi kivilágított kamion és egyéb jármű vonul végig a környező falvakon, köztük Mályinkán is. Nagyon különleges hangulata van, idén már erre is készülünk próbaképp külön eseménnyel az önkormányzattal együtt” – mesélte Ádám.

Az adventi időszakban a vendégek szokásai is átalakulnak
„Ilyenkor azért érezhető, hogy mindenkinek ezer és egy helyen kell helytállnia, sokkal kevesebbet találkozunk azokkal, akik rendszeresen jönnek az évben, de azért az első tojáslikőröknél és bejgliknél meg szoktak jelenni legalább egy kóstolóra” – mondta Ádám. „Megérkeznek helyettük viszont azok, akik külföldön dolgoznak és ilyenkor látogatnak haza a családhoz – őket is jó érzés ilyenkor látni most már sokadik alkalommal, és nyilván nagyon jól esik, hogy ilyenkor minket választanak, hozzánk jönnek el egy közös vacsorára.”
Luca számára az elviteles rendelések kiszállítása jelent különleges élményt a decemberi időszakban. „Általában én szoktam az elviteles kiszállítást csinálni, tavaly még csak Budapesten, idén már Kazincbarcikán és Miskolcon is. Én nagyon szeretem ezt a feladatot, mert ekkorra már mindenki teljes ünnepi lázban ég, és azt gondolom, nekünk valahogy organikusan is kiemelkedően kedves közönségünk van. Nagyon jó érzés velük személyesen találkozni, odaadni a kezükbe azokat az ételeket, amelyek pár óra múlva már az ő ünnepi asztalukra kerülnek fő attrakcióként.” A vendégek figyelmessége is emlékezetessé teszi az időszakot. „Tavaly nem győztem visszautasítani a felajánlásokat, mert mindenki kávét szeretett volna nekem hozni abban a 2-3 órában, amíg álltam a parkolóban és vártam a megrendelőket. Megható volt ez a figyelmesség” – idézte fel Luca.
Hagyománnyá vált a süteménytaposás
Bár az ünnepi időszakban sem áll meg a munka, Luca és Ádám már az Iszkor elindításakor elhatározták, hogy karácsonykor ők maguk és kollégáik is a családjaikkal és a pihenéssel fogják tölteni az időt. Ádám arról mesélt, hogy általában Lucáéknál karácsonyoznak, ahol az ünnephez számos hagyomány kapcsolódik. „Szerencsére úgy tűnik, hogy azért mégiscsak sikerült az én ritmusomat is beillesztenünk a rendszerbe. Én ezeken a napokon az előtte lévő nagyon intenzív időszak miatt nagyjából 3-4 napot végig szoktam aludni, és lényegében csak enni kelek fel 2-3 alkalommal.” Luca azonban tréfásan hozzátette, hogy Ádámnak előbb néhány sütemény megtaposása is programjává vált. „Na igen, ez például egy visszatérő eleme az ünnepeknek. Két éve sajnos a baráti karácsonyozás után nem figyeltem, amikor hazaértünk, és beleléptem Luca anyukájának a teraszon hűlő mézeskrémesébe. Idén már több üzenetet kaptunk, hogy mindenképp várják majd a beszámolót, hogy idén milyen édességet sikerült megtaposnom” – idézte fel nevetve Ádám.

Az Iszkor kínálata ugyanúgy hat a családi szokásokra, mint fordítva
Az Iszkor ünnepi kínálatában a családi hagyományok ízei is megjelennek, még ha nem is közvetlenül. „Családi recept nem kifejezetten, de az ilyenkor elkészülő ünnepi fogásokban azért visszaköszön a legtöbb esetben, kinek a családja mit és hogyan készít otthon. Tipikusan ilyen például a töltött káposzta, amibe nálunk szigorúan gersli kerül, nem rizs. És hájas tészta is mindig van, ami nagyon sok vendégben hoz elő családi emlékeket” – mondta Ádám. Luca szerint az éttermi menü sokszor az otthoni asztalra is hatással van. „Igazából inkább az étterem befolyásolja az otthoni családi menüt. Tavaly mindenki nagyon élvezte, hogy ott voltak a teraszon thermoládában a kiszállításból megmaradt, pluszban rászámolt fogások – így került végül spontán bárány is az ünnepi asztalra, Szenteste pedig összehasonlítottuk a különböző tojáslikőröket.”
Az ünnepek előtti hajtás még jobban összekovácsolja a csapatot
A tulajdonosok elmondása szerint idén új elemekkel bővült az ünnepi készülődés, köszönhetően legújabb kollégájuknak és egyben üzletvezetőjüknek, Nagyőszi Dávidnak. „Mi sokszor nem is gondolunk sajnos ilyen apróságokra, mert annyira el tudunk veszni a mindennapos teendők között, de Dávidnak szerencsére volt elég lélekjelenléte, így idén először lesz nálunk titkos mikulás és csapatvacsora is, aminek keretein belül az Anyukám Mondtába látogatunk el közösen” – mesélte Luca.
Ádám szerint a decemberi hajtás sok újdonsült kolléga számára kihívást jelentett, ugyanis a nyitást követően a kollégáik nagy része nem vendéglátós háttérből érkezett, ezért az elején talán nem is érezték a súlyát, hogy a december nagyon kemény, hajtós időszak lesz. „Tavaly, amikor hajnali egykor még rendszeresen az étteremben voltunk és csomagoltunk, akkor kicsit elkezdték érteni, hogy miről beszéltünk. Idén már tapasztaltabb rókák, így ilyenkor tényleg olyanok vagyunk, mint a Mikulás manói, ha esetleg van egy-egy lassabb nap, azonnal nekilátunk hájastésztázni, bejglizni, címkézni – úgyhogy nem unatkozunk.”
Azt is érdemes kiemelni, hogy a munkatársak karácsonyát is különlegesebbé teszi az étterem. „Elsősorban nem munkarendre gondolok, hanem hogy egyre többen rajtunk keresztül kérnek az ünnepekre például alapanyagot, így pedig sokkal több asztalra kerül termelői hús, hal, zöldség a környékünkről, ami nagyon szuper dolog. Ha pedig van idő, még itt közösen elő is készítjük kicsit a dolgokat mindenkinek, hogy otthon még kevesebb teendő legyen, hiszen mindenki itt pörög velünk az utolsó napig, amiért nagyon hálásak vagyunk” – foglalta össze Luca.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.