„Nem minden nap eszünk osztrigát vagy Szent Jakab kagylót, de az ünnepek alatt, szerintem mindenki szeretne valamilyen olyan ételt prezentálni, ami egy kicsit különlegesebb, mint amihez az év többi részén hozzászokott. Ez a fogás egy pohár pezsgő kíséretében tökéletes kezdése lehet egy vacsorának” – részletezte Molnár Bence.
Hozzávalók:
- 12 db Szent Jakab kagyló
- 15 g étolaj
- 20 g vaj
Sütőtökhöz:
- 1 kg sütőtök
- 1 db citrom
- 25 g vaj
- 45 g tökmag
- 3 g só
- 6 g olaj
Savanyított angol zeller:
- 2 szár angol zeller
- 150 g víz
- 75 g ecet 10%
- 37,5 g kristálycukor
Osztriga szósz:
- 3 db osztriga
- 120 g víz
- 80 g vaj
- 1 g só
- 2 g citromlé
Kömény “chips”:
- 1 csomag wonton tészta
- 200 g olaj
- 12 g őrölt kömény
- 1 g só

Elkészítés:
Sütőtök:
A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk. A törzsrészének a felét félretesszük, meghámozzuk, majd apróbb kockára vágjuk. A maradék tököt enyhén megsózzuk, olajozzuk és 180 fokos sütőben 40 percig sütjük. Ha megsült, a héját eltávolítjuk, majd turmixoljuk. A tök kockákat olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a vajat, pirítjuk tovább és sózzuk. A legvégén összekeverjük a tökmaggal, illetve az elkészült pürével.
Savanyított zeller:
A vizet, ecetet, cukrot összeforraljuk. A zellert felcsíkozzuk, majd a meleg ecetes léhez adjuk és 20 percet állni hagyjuk benne, ezt követően pedig leszűrjük
Osztrigaszósz:
Az osztrigát kinyitjuk, a húst egy kis edénybe tesszük a levével együtt. A vizet felmelegítjük a vaj felével. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az osztrigát és a vaj másik felét, majd a botmixer segítségével összemixeljük, ezt követően átszűrjük.
Szent Jakab kagyló:
Forró serpenyőben, kis olajon megsütjük. Enyhén sózzuk, az egyik oldalát 1,5 percig sütjük, majd hozzáadjuk a vajat, picit locsolgatjuk és a másik oldalát is ugyanennyi ideig sütjük.
Kömény “chips”:
Az olajat egy edényben felmelegítjük 180 fokig, majd a wonton tésztát kisütjük, és ahogyan kivettük az olajból, azon melegében megszórjuk a köménnyel, illetve a sóval.
Tálalási javaslat:
A sütőtök mixet a tányér egyik dalára tesszük, ráhelyezzük a savanyított angol zellert és a sült köményes “chipset”. A másik oldalára helyezzük a félbevágott Szent Jakab kagylót, az osztrigaszószt pedig középre öntjük.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.