Hirdetés
Hirdetés

Karácsony luxuskivitelben: Szent Jakab kagyló, sütőtök és osztriga Molnár Bencétől

2024. december 19.
Ha a töltött káposzta és a halászlé már túl sablonosnak tűnik, akkor ideje egy-egy kevésbé megszokott alapanyag után nyúlni: mint például a kagyló vagy az osztriga. Molnár Bence, az Arany Kaviár séfje is éppen azért ajánlja ezt a receptet, mert véleménye szerint az ünnepi asztalon helye van egy-egy extrább fogásnak.
Hirdetés


Nem minden nap eszünk osztrigát vagy Szent Jakab kagylót, de az ünnepek alatt, szerintem mindenki szeretne valamilyen olyan ételt prezentálni, ami egy kicsit különlegesebb, mint amihez az év többi részén hozzászokott. Ez a fogás egy pohár pezsgő kíséretében tökéletes kezdése lehet egy vacsorának” – részletezte Molnár Bence. 

Hozzávalók: 

  • 12 db Szent Jakab kagyló 
  • 15 g étolaj 
  • 20 g vaj  

Sütőtökhöz:

  • 1 kg sütőtök 
  • 1 db citrom 
  • 25 g vaj  
  • 45 g tökmag 
  • 3 g só 
  • 6 g olaj 

Savanyított angol zeller:

  • 2 szár angol zeller 
  • 150 g víz  
  • 75 g ecet 10% 
  • 37,5 g kristálycukor  

Osztriga szósz:

  • 3 db osztriga 
  • 120 g víz 
  • 80 g vaj 
  • 1 g só 
  • 2 g citromlé 

Kömény “chips”:

  • 1 csomag wonton tészta 
  • 200 g olaj 
  • 12 g őrölt kömény 
  • 1 g só 

Elkészítés:

Sütőtök:

A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk. A törzsrészének a felét félretesszük, meghámozzuk, majd apróbb kockára vágjuk. A maradék tököt enyhén megsózzuk, olajozzuk és 180 fokos sütőben 40 percig sütjük. Ha megsült, a héját eltávolítjuk, majd turmixoljuk. A tök kockákat olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a vajat, pirítjuk tovább és sózzuk. A legvégén összekeverjük a tökmaggal, illetve az elkészült pürével. 

Savanyított zeller:

A vizet, ecetet, cukrot összeforraljuk. A zellert felcsíkozzuk, majd a meleg ecetes léhez adjuk és 20 percet állni hagyjuk benne, ezt követően pedig leszűrjük 

Osztrigaszósz: 

Az osztrigát kinyitjuk, a húst egy kis edénybe tesszük a levével együtt. A vizet felmelegítjük a vaj felével. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az osztrigát és a vaj másik felét, majd a botmixer segítségével összemixeljük, ezt követően átszűrjük. 

Szent Jakab kagyló:

Forró serpenyőben, kis olajon megsütjük. Enyhén sózzuk, az egyik oldalát 1,5 percig sütjük, majd hozzáadjuk a vajat, picit locsolgatjuk és a másik oldalát is ugyanennyi ideig sütjük. 

Kömény “chips”:

Az olajat egy edényben felmelegítjük 180 fokig, majd a wonton tésztát kisütjük, és ahogyan kivettük az olajból, azon melegében megszórjuk a köménnyel, illetve a sóval.

Tálalási javaslat: 

A sütőtök mixet a tányér egyik dalára tesszük, ráhelyezzük  a savanyított angol zellert és a sült köményes “chipset”. A másik oldalára helyezzük a félbevágott Szent Jakab kagylót, az osztrigaszószt pedig középre öntjük. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram