Hirdetés
Hirdetés

'A' japán bisztró - Első benyomás: Kanpai Izakaya

SZERZŐ: Ted Aprajev
2014. november 9.
Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró.
Hirdetés

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró.A japánok is szeretik a közvetlen, formalitások nélküli étkezéseket. Persze japán kiadásban a szabálytalanságnak is számos előírása van. Így van ez a japán bisztróval is. Az izakaya magyarul bármennyire is ráutalóan hangzik,- ezt a tahóságot kihagyjuk, és rátérünk a valódi tartalomra - olyan italmérés, ahol ételeket is adnak, egyszerű fogásokat, étvágygerjesztő falatokat, vagy inkább ivásra serkentő snackeket. Bárpultnál, asztalnál, vagy tatamin ülve, teljesen mindegy, és ami olyan bisztrós, hogy táblára is írva vagyon a kínálat.
Mostanában Pesten is nyílt egy ilyen, a Kanpai Izakaya a Szent István körúton, átlósan szemben a Vígszínházzal. Ami mindenekelőtt figyelemreméltó ebben a hírben, hogy a méltán jó hírű Fuji étterem csapata nyitotta. Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. Formaruhás felszolgálók könnyítik a választást, bár a japánmódi szerint informatív fényképes étlap is segít a tájékozódásban. A másik jó hír, hogy a hely tele van japánokkal, ami mindenképpen árulkodik a konyha eredetiségéről. A tábláról is választhatunk különböző menü összeállításokat igencsak kedvező áron, simán 2000 Ft-on belül lehet maradni, és japán finomságokkal töltekezni.

Lapulevélgyökér sertéshússal, tengeri alga szezámmal és főtt shiitake gomba szójaszószban - fotó: Kaunitz Tamás

Lapulevélgyökér sertéshússal, tengeri alga szezámmal és főtt shiitake gomba szójaszószban - fotó: Kaunitz Tamás


Három előétellel, vagyis inkább étvágygerjesztő aprósággal indítom a japán túrát: kinpira gobo, vagyis lapulevélgyökér sertéshússal, hiyashi wakame: tengeri alga szezámmal, és shiitake umani: főtt shiitake gomba szójaszószban, ugye, hogy kell az a fényképes étlap. Csinos tálkákban sorakoznak előttem az említettek. Három szín, három íz és három különböző állag, ami alapvetően izgalmassá teszi ezeket az apróságokat. A gyökér földes-édes ízű, szinte ropog, szabályos gyufaszál méretre aprítva, benne hasonló méretű húscsíkok. Szója, mirin, (opcionális), sake, hondashi: bonitó pehely és togarashi: chili összetételű a szósz, ez egy nagyon otthonias japán étel. Alig lehet abbahagyni. A gomba selymes, olvadós érzetű, a szósz szója alapú, de kellemesen édeskés, ez gomba viszonylatban igen sajátos kombináció, jól áll neki nagyon. A neonzöld algasaláta szezámos szószban mindent visz. Csak mellékesen, ezt a salátát „chuka” salátának is becézik, azért, mert állítólag kínai eredetű.
3 nigiri és 3 maki - fotó: Kaunitz Tamás

3 nigiri és 3 maki - fotó: Kaunitz Tamás


Most, hogy így beindítottam a folyamatot, nincs megállás, jöhet a sushi sho, ami azon kívül, hogy show, 3 nigiri és 3 maki. Ízléses tálalás, korrekt kiszerelés, friss, szakszerű, alapesetben egy gyors kielégülésre pont elég, sake kísérőként meg kifejezetten cool. Organikus folytatásként, rácuppanok a sashimi salátára, ami változatos nyers halak összessége, bőséges salátaágyon. Opálos dresszing homályosítja a látványt, nem egy Matsuhisa öntet, bár házi készítésű. Szezámos szósz, hagymás, szójás ízesítéssel. Ez inkább egy helyi innováció, friss, bár a szósz kissé nehezíti.
Töltött tésztatáskák - fotó: Kaunitz Tamás

Töltött tésztatáskák - fotó: Kaunitz Tamás


Yaki gyoza lett kedvencem, nem csak a neve miatt. Ezek félhold alakú töltött tésztatáskák. A serpenyőbe szórt kevés keményítőtől hártyavékony ropogós felület alakul ki az amúgy szaftos tésztafelületen, brutál jó. A mártás szintén telitalálat. Házi. Gyömbér, fokhagyma, szójaszósz, újhagyma, bio almaecet összetevőkből egy sima érzetű, üdén pikáns szósz kerekedik.
Japán pizza - fotó: Kaunitz Tamás

Japán pizza - fotó: Kaunitz Tamás


Próbálkozom még, de csak azért, mert irgalmatlanul felbátorodtam, meg egy segítőm is van, akinek feneketlen a bendője, szóval jöjjön a japánok kedvence, az okonomiyaki, amit jobb híján nevezhetünk japán pizzának is. Engem a macokra, vagy tócsnira emlékeztet, bár a japán verzióban vegyes zöldségek is szerepelnek, de az összetartó anyag a liszt, meg a tojás. Van, ahol önkiszolgáló módon mindenki maga válogatja és süti egybe, itt készen kapom és van rajta egy másik japán kedvenc: a szójás majonéz, na, ez az, ami nálam kiveri a biztosítékot. Objektíve nézve iszonyú etetős cucc, nem a kifinomult ínyenceknek ajánlom, de rá lehet szokni.
Japán hamburger - fotó: Kaunitz Tamás

Japán hamburger - fotó: Kaunitz Tamás


Ennek folytatásaként próbálkozom a japán hamburgerrel, ami csak húspogácsa, szintén szójás-majonézzel erőteljesen behálózva. A hús szaftos, a majonéz eme ízesítése ebben az esetben adekvátabb, bár az édeskés, némiképp émelyítő összeállítás így is túl sok nekem. Persze dögös ez is, látom már a tömegeket, ahogy megrohamozzák a körúti Izakayat, hogy szójás majonézzel csillapítsák éhségüket. Ha már a rohamozásnál tartunk, akkor a gyoza az abszolút megéri az attakot.
Shoyu ramen - fotó: Kaunitz Tamás

Shoyu ramen - fotó: Kaunitz Tamás


Lecsengetem a kóstolót egy osuimono-val, vagyis hal erőlevessel, de csak átmenetileg, mert ezután még beleeszem egy shoyu ramen-be (tésztaleves szójás és miso ízesítéssel), meg egy yasai yaki soba-ba (zöldséges pirított tészta). Amúgy a levesek önmagukban is megfelelnek egy kiadós egytálételnek, japán klasszikusok, testet-lelket melengetőek. A zöldséges tészta is dögös, különösen a házilag készült teriyaki szósz, amit ehhez a fogáshoz tovább ízesítenek citromfűvel, gyömbérrel, ami ennek a fogásnak az alap ízesítése.
A kulinárisan nem kicsit túlzsúfolt körúton - amit bízvást tekinthetünk az ízek főútvonalának is, hisz annyiféle ízvilág képviselteti magát - az Izakaya különösen vonzó színfolt, mert a japán konyha autentikus képviselete igen ritka jelenség. Üdítő kivétel az Izakaya, a japán bisztró.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram