Hirdetés
Hirdetés

Kánikulai üdvözlet Szicíliából: A pofonegyszerű Granita Siciliana

SZERZŐ: DiningGuide
2019. június 30.
Granita Siciliana, avagy Granita alla Siciliana. A származási helye egyértelmű, de a granita szót is lefordíthatjuk magyarra, habár kevésbé mediterránosan fog hangozni így: jégkása Szicíliából. Ennél egyszerűbb receptet nem sokat találunk még az olasz konyhában sem. A mostani nagy melegben pedig egy kávés granita felér egy hideg vízbe való csobbanással!
Hirdetés

A morgolódó Etna, Taormina, a görög színház, a cefalùi katedrális, Siracusa, Cicero szerint "a legnagyobb görög város", a szőlőtőkék festői látványa a Nebrodi-hegységben, a Vénusz-vár Ericében, a Bar Vitelli Savoca falujában, ahol a Keresztapa egyes jelenetei játszódnak... Ugye mindenkinek beugranak a dél-olasz sziget emlékezetes képei? Szicília egész egyszerűen gyönyörű, és az év minden szakában ideális úticél. Azon pedig meg sem lepődik senki, hogy több, világszerte híressé vált étel, azon belül édesség hazája is.

Szicíliából írtunk már a sokféle olasz kemencés finomság között a panelléről, ami a sziget nyugati részéről származó kedvelt utcai étel. Egy csicseriborsóból készült lepény, amit szendvicsbe tesznek, és ilyenkor nyáron népszerű strandétel is.

Hirdetés

A több száz olasz tésztaféle közül szicíliai eredetű a ziti. Ahogyan már írtunk is róla: "A ziti vélhetően a zita szavunkról kapta nevét, ami menyecskét jelent (és ezen a ponton muszáj megemlítenem a kedvesemet, Zitát is!). A „bazi nagy” olasz lagzikat ismerve a zitiből készített lasagna valószínűleg azért lett népszerű esküvői fogás, mivel a csőben sült, szószos tészta viszonylag olcsó étel, amivel sok embert jól lehet lakatni."

Pane e panelle: Szezámos zsemlében a csicseriborsó-lepényke

Emlékezhettek a muffulettára is, ami eredetileg egy szicíliai eredetű kenyérféleség volt, de laktató, akár többféle, egymásra halmozott felvágottat is tartalmazó szendvicsként pedig a 20. század elején az egyesült Államokban, New Orleans-ben csinált nagy karriert muffuletta néven (a különbség egyetlen hangzó). A muffulettát azóta is árulják Amerikában.

A szicíliai muffulettából az amerikai muffaletta

A szicíliai édességek közül az első, ami talán a legtöbbeknek beugrik, az isteni cannoli. A ricottával töltött rolókban a kréme Marsala-likőrrel bolondítják meg, kandírozott narancshéj kerül bele, leggyakrabban brontei pisztáciával megszórt édesség a sziget egyik védjegye. (Maga Bronte egy húszezer fős település Szicíliában, Catania megyében).

Cassata és cannoli

Ugyanilyen sok helyen árulják a cassatát is, ezt a pár falatnyi süteményként és tortaként egyaránt készített édességet, aminek részben megegyeznek a hozzávalói a cannolival, legalábbis ami a ricottát, a likőrt és a kandírozott gyümölcsöket illeti. A piskóta alapú, citrusokkal díszített, marcipánnal ízesített desszertet egész évben kínálják, viszont igazi nyári édességeket is kínál Szicília szigete.

Az augusztus 15-én ünnepelt Ferragosto ünnepének édessége egy különös dinnyés "puding". Ferragosto Nagyboldogasszony, azaz Mária mennybemenetelének napja, amikor egész Olaszország szabadságra megy, és hódítanak a szezonban éppen termő görögdinnyés frissítők. Szicíliában az út mentén árusok kínálják a Gelu di Melunát, ezt a dinnyéből készült, pudingszerű hűsítő édességet, ami szintén nagyon egyszerűen készül, a görögdinnyén kívül cukorból és kukoricakeményítőből áll, és amit esetleg karamellizált pisztáciával vagy étcsokoládéval is megszórnak. Ne lepődjünk meg, ha a helyi dialektusban gelu ri muluni néven árusítják!

Egy nem eldöntendő kérdés: Fagylalt vagy üdítő? Granita siciliana

Ha nem a tejes, tejszínes alapú fagylaltokra gondolunk, hanem a szorbékra, na ahhoz hasonlít a granita is. A gourmet éttermekbe járó közönség egyébként jól ismerheti a granita fogalmát. Szokás fogások között, egyfajta ízfrissítőként is felszolgálni, vagy desszertekbe sütemény, tortaszelet mellé egy kis hűs granitát adni. De vissza Szicíliába!

A híres dél-olasz jégkását leggyakrabban három ízben készítik: a klasszikus, hűsítő citromos, az ennél édesebb görögdinnyés és a kávés a három "granita grácia". Az otthoni készítésének nagy előnye, hogy a házi fagylaltokkal ellentétben nem szükséges hozzá fagylaltkészítő gép, elég csak a keveréket lefagyasztani, ezután többször áttörni és megkeverni, és igazából kész is a jégkásánk. Nem is ragoznám tovább, elhoztam nektek a klasszikus citromos receptet, ami persze az Etnánál burjánzó citromligetek gyümölcseiből igazán verhetetlen.

Szicíliában gyakran kínálják reggelire, tízóraira brióssal

Citromos granita (6 főre)

5 dl víz
4 dl szűrt, frissen facsart citromlé
250 gramm kristálycukor

Ha megjött a kedv a hűsítő nyári italokhoz, ajánljuk az alábbi cikket is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram