Hirdetés
Hirdetés

KALAUZ A VILÁG ÉTTEREMKALAUZAIHOZ: A MICHELINTŐL A GAMBERO ROSSÓIG, 2. RÉSZ

SZERZŐ: Lami Juli
2017. október 16.
Vannak éttermi értékelési rendszerek, amelyeket mindenki ismer. Na jó, egy ilyen van: a Michelin Guide, de persze ezzel kapcsolatban is sok a tévhit. És vannak további irányadó díjak és kalauzok, amelyek segítenek eligazodni egy nemzet vagy az egész világ éttermeiben. Sorozatunkban ezeket az értékelési rendszereket mutatjuk be, elmagyarázzuk, melyik mit jelent, kik kaphatják meg, mennyit érnek, és valójában mi a jelentése ezeknek a sokszor legendás díjaknak. Először az Amerikában csak a kulináris Oscarként emlegetett James Beard-díjat jártuk körül, most azonban a közepébe csapunk, és jöjjön a jó öreg Michelin.
Hirdetés

Ki van a csillagok mögött? Nem más, mint a Michelin, Európa legnagyobb gumigyára. A díjat a Michelin fivérek alapították 1900-ban, és elsődleges céljuk az volt, hogy az emberek többet vezessenek, és ezáltal több gumit koptassanak. A "csillagrendszer" 1936-ban jött létre. Mint tudjuk, az egy csillag azt jelenti, hogy az étterem kiváló a maga kategóriájában. Két csillag már megér egy kitérőt, három csillag pedig olyan egyedülálló élményt ígér, amely önmagában megér egy utazást.
Hogyan kerülnek ki a győztesek? Az ítészek anonim tesztelők, és a számlájukat minden esetben a munkáltatójuk állja. Az étkezések után a tesztelők átfogó jelentést készítenek. A Michelin nagyon komolyan veszi ezeket a jelentéseket, ez azonban nem minden. Néha elejt egy-egy megjegyzést, hogyan működik a rendszer, így nemrég az is kiderült, hogy három csillagot csak az az étterem kaphat, ahol az összes inspektor véleménye egybehangzó (állítólag ezért nincs Dominique Crenn-nek három csillagja).

A párizsi Ledoyenben
Instagram/yannickalleno


Hány étterem kaphatja meg az elismerést? Nincs határ, ez nem olyan, mint a világ legjobb ötven étterme lista. Ha az étterem olyan városban van, ahova járnak inspektorok, és megüti a mércét, akkor fog csillagot kapni.
Van földrajzi határ? A Michelin csak olyan éttermeknek ad csillagot, amelyek olyan városban vannak, ahol létezik Michelin Guide. Az Michelin kedvenc területe Nyugat-Európa és Japán, ezeken a helyeken vizsgálódnak a legmélyebbre hatóan. Franciaországban jelenleg 26 háromcsillagos étterem működik, Japánban pedig 22. Ez a két hely együttesen majdnem a negyven százalékát kiteszi a világ összes háromcsillagos éttermének.
Néhány hely, ahol van guide: New York, San Francisco, Chicago, Washington, Shanghai, Szöul, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Macao, Hong Kong, Szingapúr, és hamarosan Bangkok.
És néhány hely, ahol nincsen: Mexikóváros, Lima, Los Angeles, Ausztrália, Ázsia déli része, és a keleti félteke szinte úgy, ahogy van.
Milyen típusú éttermeket díjaz a Michelin? Bár a két- és háromcsillagos éttermek általában olyan helyek, amelyek nagyon drága degusztációs menüket kínálnak, az egycsillagos kategóriában a Michelin igyekszik a vendéglátás sokféleségét is díjazni. Nemrég kapott csillagot például egy tokiói ramenező, a Tsuta, és New Yorkban is egyre több az egycsillagos, de elérhető konyha, például a thai Somtum Der, a mexikói Casa Enrique vagy az indiai Tulsi. A sors iróniája, hogy míg a Michelin ezt a három étteremet élteti, addig ignorálja a hasonló színvonalú helyeket Mexikóvárosban vagy Mumbai-ban, hiszen ott nem ad ki guide-ot. A Michelin különös figyelmet szentel a nőknek. A legtöbb ünnepelt női séfnek egy csillaga szinte biztos van, bár az igaz, hogy a háromcsillagosok (Elena Arzak, Anne-Sophie Pic, Clare Smyth, stb.) nincsenek valami sokan, és javarészt nyugat-európaiak. Amerikában nincsen háromcsillagos séfnő, de a már említett Domonique Crenn igencsak erős várományos.

Instagram/dominiquecrenn


 
Mik a rendszer gyengéi? A Michelin azért kapja a legtöbb bírálatot, mert túl titokzatos. Nem igazán magyaráz meg semmit, nem tudni, miért volt itt, és miért nem volt ott, és miért ignorál bizonyos műfajokat úgy, ahogy azok vannak (pl. az amerikai barbeque-t).
Meg lehet vesztegetni a Michelint? Nem! Az inspektorokat sem lehet kiszúrni. Ha mégis sikerült, többet azt a bizonyos ellenőrt biztos nem látja az étterem.
Érdemes utazásokat is igazítani a guide-hoz? A gumigyár most biztos azonnal rávágná, hogy persze. Az biztos, hogyha ellátogatunk egy olyan városba, ahol van Michelin, akkor a top helyekről megbízható képet kapunk.
Vissza lehet adni a Michelin-csillagot? Nem.
 
 
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram