Hirdetés
Hirdetés

Kajaudvar food truckokból

SZERZŐ: Igor
2014. november 27.
Karaván néven food truckokból álló kajaudvar nyílik december közepén a Kazinczy utcában. A Zing és a Berlin Canteen mellé parkol többek között a Pasta Station- Gourm’n Go és ott lesz a Húspatika is. Sváby Andrásék street foodosítják a rántott és sült sajtokat. A placc télen fűtött sátor, nyáron szabad ég alatt működik majd.
Hirdetés

Karaván néven food truckokból álló kajaudvar nyílik december közepén a Kazinczy utcában. A Zing és a Berlin Canteen mellé parkol többek között a Pasta Station- Gourm’n Go és ott lesz a Húspatika is. Sváby Andrásék street foodosítják a rántott és sült sajtokat. A placc télen fűtött sátor, nyáron szabad ég alatt működik majd.Ha valamiért azt hittük volna, hogy nincs az az isten, hogy az újralélegző zsidónegyed ütőeréről, a Kazinczy utcáról valaki még az életben lehúz egy értelmes bőrt, hatalmasat tévedtünk. Hogy miért is fordult meg a fejünkben ez a totálisan irreális gondolat, nem tudjuk, mert a Kazinczy utca és természetesen a zsidónegyed maga, Erzsébetváros magja nem csak 2011-ben volt menő. A rákövetkező években menőbbnél is menőbb lett. Mára pedig lassan a menőség határait feszegeti olyannyira, hogy szinte nem telik el nap, hogy valamelyik mértékadónak mondott külföldi orgánum ne aggatna rá hangzatosabbnál hangzatosabb jelzőt (a Budapest Insider például a napokban igazi hipszter-Kánaánnak nevezte a 7. kerületet) vagy szerepeltetné a világ legkúlabb helyeit tallózó listáján. Minden magára valamit is adó turista kötelező úticélja (persze elsősorban még mindig a romkocsmák, főleg a Szimpla miatt). És ha nem is minden földi jó megtestesítője, határozottan buliutca, és még inkább street food sétány, mondjuk, de legalábbis abszolút korrekt etnikai gyorséttermek forráspontja.
Ugyan rég voltak azok az idők, amikor a Kis Parázsba lehetett csak elvándorolni egy jobb thai kajáért vagy az El Rapido jelentette a budapesti mexikóit, azok az évek meg pláne messze homályba vesznek, amikor a Szimpla számított a bulizni vágyó magyar csemeték egyedüli romos játszóterének, de mindez nem változtat azon a tényen, hogy a Kazinczy megbízható hely, ahol továbbra is relatíve fontos dolgok történnek. Elég csak a Bors megnyitására (hol van az már?!), a Mika Kertben felbukkant Kerala Dosára, a Soul Food-ra vagy az egyik legújabb beköltözőre, a Ramenkára gondolni és akkor még a foghíjtelkekre bámuló, kicsinosított tűzfalakról egy szót sem szóltunk.
Helyben is vagyunk. A legújabb projekt ugyanis pont egy ilyen – általában parkolónak használt – üres placcra épül és többek között arra a problémára próbál ügyesen választ találni, hogy hol vészeljék át a telet az itthoni food truckok szent tehenei. Szó nincs „lébecolásról”, egyszerűen csak arról, hogy hely, fesztivál, meleg (na és a rendezetlen szabályozási környezet miatt) hiányában a guruló kocsiknak nincs dolguk az év hideg hónapjaiban, így jobb híján garázsba kényszerülnek. A Kazinczy 18. szám alatt viszont újra felbőghetnek a motorok, ezzel egyfajta állandó mini street food show-t biztosítva az éheseknek.
Persze mit ér a móka szerencsés kezek által kiválasztott szereplők nélkül. A Zingnek örülünk, miért ne örülnénk, habár a Király utcai állandó helyük és a Gozsdus egységük sincs messze. A Kis Parázs sem megy messzire, de így legalább nagyobb az esélyünk, hogy gyorsabban jussunk hozzá a citromfüves, kókusztejes ráklevesünkhöz. A currywurst olcsó, laktató, gyors és forró. A Berlin Canteen révén már erre szakosodott trák is mozog itthon. A Pasta Station- Gourm’n Go és egy lángosozó is ott lesz. A Bartók Béla út üde színfoltja volt a mangalica dicsőségét röfögő Húspatika. A Karaván tagjaként végre újra állandó helyszínhez jut Veégh Attila és szőrös kompániája.
De amire igazán kíváncsiak vagyunk, az Paneer névre hallgat. Az Ürömi Hüttével foga fehérjét kimutató Sváby Andrást régóta nyomasztja a tudat (és a hazai valóság), hogy csak a legolcsóbb gumitrapistát és a 899 forintos óvárit lehet rántani. Feltett szándéka, hogy csapatával street foodosítsa a rántott és sült sajtokat. Többféle ízesítésű goudával mindenképp találkozunk majd a kínálatban és lesz camambert, plusz kecskesajt is. Sütve halloumi. Mindezek mellett barna sörös sajtleves, sajtos melegszendvics, sajttora, sült krumpli 6-8 féle házi majonézzel, a simától a wasabisig.
Az italválaszték főleg hazai kézműves sörökből, 8 féle forralt borból, puncsvariációkból áll majd.
A télen fűtött sátor, nyáron szabad ég alatt működő Karaván a tervek szerint már karácsony előtt kinyit (minden nap 11 órától éjfélig).

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram