Hirdetés
Hirdetés

Kacsamell szaftos csuszával a Tihanyi Vinarius konyhájából

2025. április 27.
Kacsamell szaftos csuszával, káposztával és tavaszi hagymával – laktató, izgalmas fűszerezésű bisztró fogás a Vadász Imrétől, ami jelenleg is szerepel a Tihanyi Vinarius menüjén. A Tihanyi Vinarius a 99. helyen végzett a Dining Guide 2024-es éttermi ranglistáján.
Hirdetés

„Éttermünkben a kacsamell kezdetektől a legtöbbet eladott étel, talán mert minden jól áll neki. Zöldség, gyümölcs, egzotikus ízek, borok. Sikerétel minden stílusban. Az idén rusztikus formában jelenik meg étlapunkon. Rózsaszín hús, portói boros glace, ötfűszer. Köretét a roma tyúkos tészta ihlette, házias mély ízét egy salvadori curdito káposztasalátával és zsenge zöldhagymával frissítjük” – meséli a séf.  

Recept 4 főre

  • Kacsamell, 4 db
  • Kacsa farhát, 0.5 kg
  • Kacsa láb, 0.4 kg
  • Kacsaszárnytő, 0.5 kg
  • Kacsa zsír, 0.1 kg
  • Házias csuszatészta, 0.3 kg
  • Sárgarépa, 0.5 kg
  • Vöröshagyma, 0.3 kg
  • Fehér káposzta, 0.5 kg
  • Zeller, 0.3 kg
  • Fehér répa, 0.2 kg
  • Fokhagyma, 0.1 kg
  • Fekete fokhagyma, 1 fej
  • Tv paprika, 2 db
  • Paradicsom, 0.3 kg
  • Zöld chili, 1 db, mag nélkül
  • Újhagyma, 1 csomag
  • Bors
  • Oregánó
  • Majoranna
  • Kínai  ötfűszer
  • Portói bor, 0.25 l
  • Almaecet, 0.02 l

Elkészítés

  • Zöldségekből és a kacsaaprólékból pecsenyeszaftot és portói mártást készítünk. 
  • Sütőben erősen megpirítjuk a hozzávalókat, fűszerezzük, felöntjük vízzel és 170 fokon 1 órát sütjük.
  • Szűrjük, dermesztés után leszedjük a zsírt a kacsa zseléről. 
  • A csontokat és zöldségeket portói borral és fekete fokhagymával redukáljuk. 
  • Az irdalt melleket sózzuk, elősütjük, majd 56 fokon 50 percig sous vide-oljuk. 
  • A gyalult káposztából, újhagyma fehér részéből, sárgarépából salátát készítünk vákuumzacskóban. Ízesítése oregánó, chili, ecet. 
  • A hagyma zöldjét vékonyan csíkozzuk, jegeljük. 
  • Pecsenyezsírban megpirítjuk a csuszát, hozzáadjuk a kacsa zselét, agyagtálban 160 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

Tálalás

A kacsamelleket erősen körbesütjük, fűszerezzük az ötfűszer keverékkel, majd pihentetés után szeleteljük. Mellé tesszük a szaftos csuszát, mártást, a hagymát, az enyhén csípős káposztasalátát. 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram