Hirdetés
Hirdetés

Kacsamell két körben - Rágóélmény egy agyonszuvidolt világban

SZERZŐ: Ted Aprajev
2009. augusztus 31.
A már emlegetett supetari piacon kacsamellet vásároltam, amiről azonnal láttam, hogy a megszokottnál méretesebb és a zsírréteg is jóval vastagabb a kívántnál. Elhatározásomat, hogy megízlelem ez sem változtathatta meg.
Hirdetés

A már emlegetett supetari piacon kacsamellet vásároltam, amiről azonnal láttam, hogy a megszokottnál méretesebb és a zsírréteg is jóval vastagabb a kívántnál. Elhatározásomat, hogy megízlelem ez sem változtathatta meg. Bizonyára minden magyar örömmel veszi, ha idegenben váratlanul, fülének ismerős szóval találkozik. Vettem hát „krumpirt“ is és minden további nyelvészkedés helyett azonnal ötletelni kezdetm, hogyan is kéne feldolgoznom. Kedvenc lila hagymám még bőségesen volt, így hideg krumplisaláta mellett döntöttem, amibe már-már korlátozatlan mennyiségben karikázhatok belőle. Szűretlen olivával locsolgattam és borecet helyett citrommal savanyítottam. Az volt az érzésem, hogy a kora estére sem enyhülő melegben úgy jobban fog esni.

Krumplisaláta - fotó: A szerző felvétele


A kacsamellnek addig is hosszabban sütöttem a zsíros oldalát, hogy vékonyra fogyasszam. Kétségtelen, hogy a rózsaszínűre hagyott mellek koruknál és méretüknél fogva nem hozták a vágyott omlósságot, kellemes rágóélményt okoztak, amely néhány megveszekedett szakács szerint egyáltalán nem baj ebben az agyonszuvidolt világban.

A krumplisaláta adekvát köretként működött a vékonyra szelt kacsamellek oldalán - fotó: A szerző felvétele


A kacsasütés utáni napon maradt éppen annyi hús, amelyet, ha papír vékonyra vágok, akkor elegendő kerekedik a tányérra. A kacsamell hagyja magát vékonyra szeletelni. Helyreálltak benne a levek, kellően érett, ízeiben kiegyensúlyozott, állaga is kielégítő. Középre egy paradicsom szeletet teszek, hogy egyszerű koncentrikus látványra szocializálódott vizuális ösztönömnek eleget tegyek, meg színben is odakívánkozik.

Kacsamell carpaccio rukkolával - fotó: A szerző felvétele


Nem állhattam meg, hogy a perzselő déli hőségben oda ne settenkedjek az árnyékban megbúvó rukkola ültetvényhez és a vajas-mustáros illattól indíttatva le ne szakajtsak néhány levélkét, hogy feldíszítsem a készülő hideg kacsamell kompozíciót. A zsenge rukkola leveleket rajta megloccsantom egy kevés olajjal, néhány szem bors is kerül és citrom leve. Ideális másodlagos felhasználás.

Slapa kenyér a kacsa kiolvadt zsírjával - fotó: a szerző felvétele


A péknél még szerencsével elkapott „slapa” típusú kenyérre a kiolvadt kacsamell zsírját kenem és csodával határos módon tökéletes, dalmát napsugár érlelte kovászos uborka is kerül mellé. Ezt a napközis fogást már a délutáni lágyan melengető napsütés hívja elő, annyiban viszont eltérő a gyermekkori uzsonnáktól, hogy sör nélkül igencsak féloldalas lenne.
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram