Hirdetés
Hirdetés

Jövő héttől limitált mennyiségben országosan elérhetők a Csoroszlya Farm és az ÖMKi ősgabonalisztjei

SZERZŐ: DiningGuide
2022. január 10.
Egy ritka lehetőség: többéves ősgabonafajta-kísérletek eredménye magyar szupermarketek polcain január 17-től, limitált mennyiségben.
Hirdetés

Nem csupán a kenyerünket állítják elő ipari tömegtermelésben, hanem a gabonákat is, amelyből sütik őket, a „mindennapi kenyerünkkel" kapcsolatos problémák tehát mélyebben gyökereznek, mint azt felületesen gondolnánk.

Miközben globálisan mindössze 9 faj adja a világ növénytermelésének 66 százalékát, és az ipari tömegtermelés ontja a fogyasztóknak a rizst, a kenyérbúzát és a – jellemzően génmanipulált – szóját, történelmi gabonakultúránk tele van kiaknázatlan lehetőségekkel. Míg az előbbi kultúrnövények modern fajtái egyre védtelenebbek a klímaváltozás szélsőséges hatásaival szemben, utóbbiak – a tönke, a tönköly, az alakor – kiállták az idők próbáját, stressztűrőek, beltartalmi értékük pedig jóval magasabb a modern kenyérbúzákénál.

Szilvalekváros papucs alakor lisztből / Fotó: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Az utóbbi évtizedekben a tájfajta ősgabonák ugyan eltűntek a földekről, népszerűségük az újbóli elterjesztésükre tett eredményes kísérleteknek, valamint a hazai kenyérforradalom iránymutató képviselőinek köszönhetően egyre nő.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, rövidített ÖMKi 2019 februárjában kezdeményezett összefogást gazdák, molnárok és pékek bevonásával, hogy az ősgabonafajtákkal való kísérletekből valódi termék születhessen.

Végül tavaly júniusban mutatták meg az „igazi" kenyerek egyik hazai főhadiszállásán, a Jenői Pékségben a „A jövő kenyere – A kenyér jövője" eseményen mindazt a kutatómunkát, az ősbúzák újrafelfedezésének történeti hátterét, és azt a nagyon fontos, lehetséges funkcióját, hogy a mai társadalomban milyen szerepet tölthet be a mindennapi élelmezésünkben.

Fotó: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Ormós Gabriella műhelyében, a Jenői Pékségben értelemszerűen csak egy szűk kör kóstolhatta az „őskenyereket", és az ország legjobb kovászos pékeinél is megtalálhatjuk őket, többek között az Artizán, a Pipacs Pékség és a Kenyérmanufaktúra műhelyeiben is.

Most azonban azok számára is kiváló lehetőség nyílik, akik csak egy „szokásos" boltba leugrás során emelnék le ezeket a különleges liszteket a polcról, egy kis otthoni műhelymunkához. További részletek a január 17-ei „akcióról" az ÖMKi hírében.

Cikkünkben felhasználtuk az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 2020-21-es sajtóanyagainak vonatkozó részeit.

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram