Hirdetés
Hirdetés

Jogos-e a felár az éttermi ételmaradékért?

SZERZŐ: DiningGuide
2017. augusztus 2.
Az all-you-can-eat rendszere sok vendég számára egyet jelent a roskadásig pakolt tányérokkal. Ez a vendéglátási forma sajnos még mindig egyet jelent azzal, hogy az ész nélkül felhalmozott ételkupacok jelentős része a kukában landol.
Hirdetés

Egyes all-you-can-eat éttermek Nyugat-európában ezért felárat fizettetnek a vendégekkel, ha meghagyják az ételt, de már Magyarországon is működik ilyen hely (itt minden, a tányéron megmaradt darabért egyenként 250 forintot számolnak fel.)
Az eddig sem volt titok, hogy a vendégek az all-you-can-eat éttermekben nem éppen a legszebb oldalukról mutatkoznak meg. Sokan gondolják, hogy ha már fizettek érte, azt tesznek az étellel, amit akarnak. Az étteremtulajdonosok hosszú ideig beletörődtek a megváltoztathatatlanba. Az élelmiszerpazarlás azonban az utóbbi pár évben egyre nagyobb nyilvánosságot kezd kapni.

Kép: Pixabay.com

Németországban az ételmaradékra felszámolt illeték különösen az ázsiai all-you-can-eat éttermekben terjedt el. Egy bielefeldi kínai étterem úgy próbálja meg felvenni a kesztyűt a pazarlók ellen, hogy három euró, azaz majdnem ezer forintos felárat számol fel a tányéron maradt étel után.
„Egyen nyugodtan, amennyit csak akar, de kérjük, hogy csak annyit szedjen a tányérjára, amennyit valóban meg is tud enni” – áll az étterem közleményében.

Mire számíthatunk akkor a jövőben? Le kell gyűrnünk majd mindent az utolsó falatig, akkor is, ha már jóllaktunk?

Vendéglátóipari szakemberek szerint az éttermeknek sokkal diplomatikusabban kellene eljárniuk. A pénzbírságot éppen ezért kritikusan szemlélik, és az étteremben elhelyezett felhívásokban, valamint a kisebb tányérokban látják a megoldást.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram