Hirdetés
Hirdetés

Joe kőrákja – magyar sikertörténet Miamiban

2017. május 11.
Több mint száz évvel ezelőtt nyitotta meg legendásan népszerű éttermét Miamiban a magyar származású Joe Weiss és felesége. A Joe Kőrákja (Joe’s Stone Crab) elnevezésű étterem és annak története, nekünk, magyaroknak különösen érdekes. Az 1900-as évek elején Joe és felesége, Jennie, allergiájuk miatt, orvosuk tanácsára költözött el New York-ból Miamiba, ahol éttermet nyitottak, amit haláluk […]
Hirdetés

Több mint száz évvel ezelőtt nyitotta meg legendásan népszerű éttermét Miamiban a magyar származású Joe Weiss és felesége. A Joe Kőrákja (Joe’s Stone Crab) elnevezésű étterem és annak története, nekünk, magyaroknak különösen érdekes. Az 1900-as évek elején Joe és felesége, Jennie, allergiájuk miatt, orvosuk tanácsára költözött el New York-ból Miamiba, ahol éttermet nyitottak, amit haláluk után fiúk, Jesse, majd unokáik vittek tovább. Mindannyian büszkén vállalták és hirdették is magyarságukat.

A Joe kőrákja az elmúlt több mint száz évben méltán került fel Miami turistatérképére. Egy Floridában élő barátnőm jóvoltából két évvel ezelőtt már én is vacsoráztam Joe éttermében. Emlékszem, tavasz volt és nagyon meleg, a levegő pedig szinte fullasztóan párás. Mindez egyáltalán nem szokatlan Miamiban, ahogyan az sem, hogy a körülmények ellenére minden nap hosszú sorok kígyóztak Joe mindkét étterme, a bisztró stílusú önkiszolgáló és a fine dining előtt is. Fontos tudni, hogy egyikben sem lehet előre asztalt foglalni, ha valaki ott szeretne ebédelni vagy vacsorázni, ki kell várnia a sorát. Az éttermekben naponta csaknem 1300 embert szolgálnak ki, akik közül a legtöbben a kőrákért mennek Joe-hoz. Természetesen vannak még egyéb finomságok is az étlapon.

Az étterem sajátossága, hogy nincs nyitva egész évben. Csak akkor fogad vendégeket, amikor éppen szezonja van a kőráknak, vagyis október közepétől május közepéig, akkor is csak szerdától vasárnapig.
De nem volt ez mindig így, hiszen vállalkozásukat nem kőrák árusításával kezdték a magyar bevándorlók.  Joe és Jennie kezdetben, amikor még egyetlen vendéglátóhely sem volt South Beachen, halas szendvicseket kínáltak a vendégeknek. Így az ő éttermük volt az első Miami legfelkapottabb részén. Természetesen azóta már máshol is lehet a Déli parton kőrákot enni, ám Joe-é az igazi, ráadásul óriási nála a kínálat, hiszen a legkisebbektől egészen a jumbó méretig lehet válogatni.

A Joe kőrákját megnyitották az Egyesült Államokban még New York-ban, Chicagoban és Las Vegas-ban is, ám ezek az éttermek leginkább steakhouse-ként működnek, igaz, szezonális időszakban itt is kapható a kőrák. A vendégforgalom alapján felállított éttermi rangsort az USA-ban évek óta a miami étterem vezeti. Vagyis az a vendéglátóhely, ami évente mindössze 7 hónapot van nyitva, akkor is csak hetente 5 napig.
Joe kőrákja Miamiban évente majd 350 ezer adag ételt ad el, átlagosan 65 dollárért, ami egy évben kicsit több mint 35 millió dolláros bevételt jelent a 486 férőhelyes étteremben.
Az étlapon többféle tengergyümölcse, halak és steakek is szerepelnek. Köretként spenótos dipet, hash brown-t és persze cole slow-t szolgálnak fel, melyek nélkül nem igen létezik Miami. A desszertjeik közül a floridai zöldcitromos pite (key lime pie) egy igazi különlegesség.

De miért is olyan különleges a kőrákjuk, amiért az emberek órákon át képesek sorba állni mindkét étteremben? Valójában a kőrák mindkét helyen ugyanaz, csak éppen máshogy tálalják. A kőrákot többféle méretben árusítják, mi a közepeset kóstoltuk. A rákhús és a mellé felszolgált mustáros mártogatós ízét azóta is bármikor fel tudom idézni. A fejenkénti adagunk 5 kőrákból állt, ami nagyon laktató volt. Az ára a kőrák piaci árától függően kb. 60 dollár. Életem egyik legfrissebb és legkellemesebb húsú rákélménye volt ez a vacsora, pedig a világban már sokfelé, igen sokféle rákot ettem. Miamiba bármikor visszamennék egy jó kis kőrák-vacsorára.

A két étterem nem csak kínálatban, hanem belső designban is különbözik egymástól. Az önkiszolgáló étteremben modernebb, világosabb fabútorok vannak, a hely hangulata nagyon kellemes, friss, tiszta érzést kelt, a pult mögött álló személyzet öltözete is stílusos. Az ételeket pedig szépen tálalják.
A fine dining részlegen is fából készült bútorok vannak, de sötétek, így már-már nyomasztóak, ezen a nagy belmagasság tompít valamelyest. Itt old-school pincérek szolgálják fel az ételt antik étkészletben. Ennek is megvan a maga sajátos hangulata.
Érdekes, hogy a külsőségeken évtizedek óta nem változtattak az étterem üzemeltetői. De úgy látszik, a vendégeknek nem számít a körítés, csak az étel, hiszen ezért jönnek ide.
Minden Miamiba indulónak azt ajánlom, Joe kőrákját vegye fel a listájára, és kerüljön arra, mielőtt neki indul az Ocean drive-nak.
fotók 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram