Hirdetés
Hirdetés

Jó szó vs. borravaló

SZERZŐ: DiningGuide
2017. augusztus 30.
A dicséret egy perceken belül megtérülő befektetés – az Ausztriában végzett kísérlet eredménye szerint. No és a borravaló? Egy osztrák közgazdászok által végzett kísérlet szerint kimutathatóan nagyobb adag ételt kapnak azok a vevők, akik jó szóval illetik az árust. Az innsbrucki egyetem kutatásában résztvevők a kísérlet során száz darab tölcséres fagylaltot és 800 adag kebabot […]
Hirdetés

A dicséret egy perceken belül megtérülő befektetés – az Ausztriában végzett kísérlet eredménye szerint. No és a borravaló?
Egy osztrák közgazdászok által végzett kísérlet szerint kimutathatóan nagyobb adag ételt kapnak azok a vevők, akik jó szóval illetik az árust.
Az innsbrucki egyetem kutatásában résztvevők a kísérlet során száz darab tölcséres fagylaltot és 800 adag kebabot (gyrost) vettek. A vevők egy csoportja rendelés közben megjegyezte, hogy ez a város legjobb fagylaltja/kebabja, míg a többiek nem tettek semmilyen dicsérő megjegyzést. Miután elhagyták az árust, az ételt mérlegen lemérték. Arra a következtetésre jutottak, hogy az elismerő szavak átlagosan 10%-kal növelték az adagok mennyiségét.

Fotó: Pixabay.com


A dicséret mellett a kutatók borravalóval is próbálkoztak. Arra jutottak, hogy a 10%-os borravaló átlagban 17%-kal nagyobb adagokhoz juttatta a vásárlókat. Ha azonban az árba a borravalót is beleszámoljuk, az ár-érték arány mindössze 7%-kal növekedett. Azok a vásárlók, akik több napon keresztül minden alkalommal dicséretet tettek az eladónak, egyre nagyobb adagokat kaptak. Sőt, egy idő után még nagyobb adagokhoz jutottak, mint akik csak borravalót adtak.
A kísérletvezető Michael Kirchler szerint az anyagi természetű ösztönzők (értsd: borravaló) jelentőségét kissé túlbecsüljük. A kísérlet ugyanis az olyan, nem anyagi természetű ösztönzők hatását igazolta, mint az elismerés és a dicséret.
Forrás.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram