Hirdetés
Hirdetés

A jó kávé titkai - 1. rész

SZERZŐ: DiningGuide
2017. április 18.
Új sorozatunkban Nagy Zsolt kávészakértő, a Nespresso kávénagykövete segít eligazodni a kávézás világában. Az igazán jó kávé szigorúan ellenőrzött előállítási folyamat eredménye. Gondoljunk csak bele: a kávét gondosan leszüretelik, megtisztítják, kiszárítják, pörkölik, megőrlik és becsomagolják, hogy frissen élvezhessük az aromáját, amikor a távoli ültetvényekről eljut hozzánk. Lássuk, mi minden kell ahhoz, hogy a kávénk valóban […]
Hirdetés

Új sorozatunkban Nagy Zsolt kávészakértő, a Nespresso kávénagykövete segít eligazodni a kávézás világában.
Az igazán jó kávé szigorúan ellenőrzött előállítási folyamat eredménye. Gondoljunk csak bele: a kávét gondosan leszüretelik, megtisztítják, kiszárítják, pörkölik, megőrlik és becsomagolják, hogy frissen élvezhessük az aromáját, amikor a távoli ültetvényekről eljut hozzánk. Lássuk, mi minden kell ahhoz, hogy a kávénk valóban friss és ízletes legyen.
Már a szüretelés meghatározza a kávé minőségét: A kézi szüretelés garantálja a legjobb ízeket, ebben az esetben ugyanis csakis az érett gyümölcsöket takarítják be. A szőlővel ellentétben egy azonos cserje ágon nem egyszerre érnek be a gyümölcsök, így a farmereknek rendszeresen vissza kell térni ugyanazon területre, ami rendkívül idő- és energiaigényes. Ahol nem kézzel szüretelnek, ott speciális kávészedő gépekkel mennek végig a sorokon. A gép begyűjti az éretlen és túlérett gyümölcsöket egyaránt, mely gyorsítja a folyamatot, ugyanakkor ízvilág szempontjából rossz minőséget eredményez.

Ezután következik a kávé terméshúsának eltávolítása, amely történhet száraz és nedves módszerrel. A száraz feldolgozás során a kávészemeket nagy felületeken terítik szét, sok országban például erre a célre kialakított szárítóágyakra, majd rendszeresen forgatják a rothadás elkerülése érdekében. Pár hét elteltével pedig a megszáradt termésburkot lehántolják.
Ezen kávék jellemzően testesebbek, savakban szegények.
A nedves módszer alkalmazásakor egy speciális gép hasítja le a gyümölcshúst a kávészemekről.
Ezután következik a fermentálás, vagyis erjesztés. A kávészemeket vízben áztatják, amíg a természetes erjedésnek köszönhetően a termésburok könnyen eltávolíthatóvá nem válik, ekkor egyszerűen vízsugárral megtisztítják a kávészemeket, majd végül kiszárítják.
Az ily módon feldolgozott kávék aromákban gazdagok, tisztábban érvényesülnek a variáns és termőterület jellegzetességei.
Mielőtt a termőterületről átszállítják a kávékat a pörkölőüzemkbe, a szemeket súly és méret szerint osztályozzák, valamint a hibás szemeket kiválogatják – általában ezen tényezők határozzák meg az adott kávé piaci értékét.

A következő lépés a pörkölés, ami a folyamat egyik legfontosabb része. Ekkor alakul ki a kávé íze. A pörkölés során a kávészemek megduzzadnak, besötétednek, a bennük található aromakomponensek kialakulnak. Egy sötétebbre pörkölt kávénál a keserűség dominál, míg a világosabb pörkölésű kávékban a savasság hangsúlyosabb.
Amennyiben nem szemes kávét használunk kedvenc italunk elkészítéséhez, érdemes figyelni az őrlemény típusára: a durvább szemcseméret hosszabb, filter típusú kávékhoz ideális, míg a finomra darált kávé az espresso készítéshez kell.

Bármilyen eszközhöz is választunk kávét, a frissesség elengedhetelen, a darált kávé ugyanis levegőztetés során percek alatt veszít aromájából, így törekedni kell a légmentes megoldásokra vagy a friss darálásra.
Valójában rengeteg dologra kell odafigyelni ahhoz, hogy a jó alapanyagból valóban jó kávé szülessen, és akkor még nem is beszéltünk termőterületről, csapadékról, fajtákról és kávékeverékekről – sorozatunkban természetesen ezekkel is foglalkozunk majd. Még szerencse, hogy nekünk csak annyi a dolgunk, hogy élvezzük a kávészakemberek munkájának és gondos odafigyelésének gyümölcsét.
Fotók: pixabay.com

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram