Hirdetés
Hirdetés

Jérôme Bocuse és a Star Wars esete a Disney-vel

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. augusztus 28.
Mi jelenhet meg az olvasó fantáziájában a munkánkról? Krúdys figurák vagyunk, akik szalmakalapban velőscsontot kocogtatnak a kisvendéglőben? Netán törzsvendégek a legjobb helyeken, ahol a régi kávéházakat idéző hangulatban, az asztalnál, ebéd közben születnek jegyzeteink, a felírótömb helyett laptopra rögzítve? Ellátogatunk azokra a távoli helyekre is, amikről tudósítunk, vagy egy jellegtelen szerkesztőségben születnek a színes cikkek? 
Hirdetés

A Magic Kingdomban ülünk Floridában, erős kezdés egy Disney-témájú cikkhez. A családi szórakoztatás nagyüzeme ez, kihívás volt olyan sarkot találni, ahol nem ordít egyszerre hat kisgyerek és nem keveredik négy-öt fagylaltos autó fülsiketítő dallama egymással és az olajszaggal. És még áram is van.

Kép: disneyparks.disney.go.com

Pinokkió éttermében a felhozatal a tömegeknek szól: uniformizált, műanyagtálcás junk food – hogy minél gyorsabb legyen, és a személyzetet is minimalizálni lehessen. Nehéz is elképzelni mást ehhez az embertömeghez – és ehhez a nagyon intenzív fogyasztásra sarkalló stílushoz. Ez egy olyan ország, ahol semmi nem történik véletlenül, ahol az optimalizálás egyértelműbb, mint az, hogy reggel felkel nap, este pedig lenyugszik.

Kép: disneyparks.disney.go.com

A Disney igazi kapitalista nagyüzem, ahol minden rajzfilmkaraktere felvonul, de mintha Dagobert bácsi lenne a legfontosabb közülük, dollárjelekkel a szemében. Legnagyobb vására és rajongói találkozója a D23 Expo nevű rendezvény, ahol idén a jedik és hercegnők mellett a a parkok tervezett gasztroújdonságai is felbukkantak.

Kép: disneyparks.disney.go.com

Az orlandói témaparkok közül az Epcot francia pavilonjában a hagyományos gall konyha elemeit jelenítik meg a Ratatouille nevű új mókában, ahol a filmbéli Gusteau párizsi éttermében találjuk magunkat. A helyre egy hűtön keresztül lesz bejárás, majd egy hatalmas tűzhely alatt is elsuhanunk, mintha Remy méretére zsugorodtunk volna. A vidámparki elemhez tartozó gasztronómiai kiszolgálóegységben is túlméretezett pezsgősdugók, befőttesüvegek tetejét idéző asztalok mellett érezhetjük aprónak magunkat, komfortot nyújtva a bennünk élő gyereknek. Lesz itt ültetett Crêperie, vagyis palacsintázó, ahol a menüt Jérôme Bocuse, a nagy Paul fia rakja össze. Igen, fine dining a témaparkban. Aki arra téved, 2020 nyarától a legendás, burgonyapikkelyes vörös csattogóhalat is felfedezheti az étlapon.

Fotó: www.wdwnt.com

Az Epcot űréttermét, a Space 220-at ugyanaz az üzleti csoport üzemelteti, akik a rendkívül látványosra sikerült Morimoto Asia éttermet. Nyoma sincs itt az olajszagnak, tömegnek és a futószalagon történő étkeztetésnek. A tóparton, a Disney Resort szállodája mellett a békakirályfiról elnevezett étterem modern amerikai hangulatú (és étlapú). Itt valós esélyünk lesz békák közt is válogatni, a tó ugyanis pezseg az élettől. Egészen nyilvánvaló, hogy a nyaralások úti céljának megválasztásában a nőké a döntő szó: a pompás panorámát kínáló szálloda legszebb pontján már tavaly is rendeztek Hófehérke-vacsorákat, hogy mindenkinek esélyt adjanak megtalálni a hercegét. Az önkiszolgáló étteremben a Miki egér formájú gofri és az eperleves a kedvenc. A legújabb tematikus részlegben, a Csillagok háborúja illúzióját kapjuk: odaillő, csilagközi kantinnal és hatalmas sztékekkel.

A Star Wars étterem látványterve / Fotó: www.disneyparks.disney.go.com

A Disney túllépett az eddig jól működő, kis befektetéssel sok pénzt hozó gyorséttermi megoldásokon, és azokat is elégedetté szeretné tenni, akik többre vágynak, mint a pinokkiósított vagy micimackósított tömegmenza. Valószínűleg azért, mert a felmérések azt bizonyították, a látogatók sokfélék, és a minőségi(bb) étkezésre és a gasztronómiai élményre is egyre nagyobb az igény. 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram