Hirdetés
Hirdetés

Jelentjük, a Centrál Grand Café újra pezseg – és nem éreztük Babits zord tekintetét sem a lazactatár és a dobos felett

2022. június 27.
Sem múzeum, sem pátosz: az újraálmodott Centrál Kávéház méltó régi nagy híréhez. Avagy milyen szerepet tölthet be egy párizsi ihletettségű, legendás grand café 2022 Budapestjén a specialty kávézók, brunch-helyek és bisztrók túlkínálatában?
Hirdetés

Van valami felemelő, ünnepélyes abban, hogy egy hely legfőbb vonzerejét a nagy elődök szellemisége adja, legyen az maga a Országház vagy a régi nagy pesti kávéházak és a Gundel Étterem. Mindezzel együtt mindannyian érezzük, hogy a múlt díszletei finoman avíttak, rosszabb esetben nyomasztóak is lehetnek. Budapest belvárosában ismerős ez a jelenség, a reformkor optimizmusát, építőkedvét – fizikai és szellemi síkon egyaránt – őrző történelmi negyedeink látványosan keresik önmagukat, új arcukat, új szerepüket a 21. században.

Nem volt ez másként a Centrál Kávéházzal sem

Tény, hogy egyre másra nyílnak a magyar fővárosban is a specialty kávézók, újhullámos pékségek és cukrászdák, és lassan már több a jó lazacos-avokádós pirítós és matcha latte, mint jó minőségű frankfurti virsli a bécsi reggelihez vagy korrekten elkészített tojásrántotta. A hazánkba látogatók nagy hányada azonban kitartóan keresi a régi kávéházak hangulatát, ami az országimázsunk meghatározó eleme a kortárs gasztrotörekvéseink mellett.

Hirdetés

Az egyik régi pesti kávéház, amit szinte mindenki ismer, a New York mellett a Centrál. Az utóbbi években egyre csak veszített fényéből a Ferenciek tere közelében magasodó épület – valódi jelentőségét a fővárosi vendéglátás vérkeringésében pedig réges-rég elveszítette. A legfiatalabb generációkon kívül bár nagyjából mindenki tudja valamihez kötni a Centrált, és még Kosztolányi, Ady, Karinthy, Babits is sokaknak azonnal beugorhat, szinte mindenkinek – aki itt járt – van negatív tapasztalata is az elmúlt évtizedek Centráljából.

Ahogy mondani szokás, innen szép nyerni.

Centrál Kávéház / Fotó: Raconteur Agency

Egy századeleji törzshely 21. századi szemléletet kívánt

Új üzemeltetőjének, az Eventrend cégcsoportnak mondhatni az egyik szuperképessége, hogy úgy fonják egybe a múltat és jelent, hogy az akár teátrális, nehézkesebb tereket és történeteket képesek izgalmassá, sőt szexivé tenni a ma embere számára.

Ezt a hadműveletet leglátványosabban a New York Kávéházban hajtották végre: a kopottas bájú idős hölgyet úgy hozták vissza a nyüzsgő körúti Pestre , hogy az mit sem veszített a méltóságából. A mai vendégek számára díszletszerű enteriőrbe jó arányérzékkel és olyan gegekkel leheltek új életet, hogy mára a közel 130 éves múltú a New York Café felkéredzkedett a hagyományos történelmi látnivalók „alapcsomagjába” Budapesten.

A hatalmas befogadókészséggel bíró kávéház előtt rendszeresen sorok állnak, és az Instagramon legtöbbet hivatkozott magyarországi nevezetességek toplistájának állandó szereplője, mára a világ mintegy 135 országából érkeznek vendégek a Blaha Lujza tér közelének talán egyetlen impozáns helyszínére.

Centrál Kávéház / Fotó: Raconteur Agency

Vajon hogy gondolkodtak az új tulajdonosok és a kreatív gegcsapat a 135 esztendős Centrál Kávéházzal?

A Centrál története még régebbre nyúlik vissza, eredetileg 1887-ben nyitott meg Lipótvárosban. Az V. kerület minden felújításra szoruló, az ‘56-os golyónyomok csipkézte házai mellett sok újjászülető épülettel büszkélkedhet, és máig őrzi eleganciáját.

Az idén tavasszal újrahúzott és újranyitott Centrál az Eventrend cégcsoporthoz került, az élére pedig ügyvezető igazgatóként az a Mancza Norbert, aki sokáig a bulinegyed kulthelyét, az amerikai-ázsiai konyhát vivő BRKLYN-t vezette.

Mancza Norbert / Fotó: Borzi Vivien

Mancza Norbert nem éppen a távvezérlésben hisz, a Centrálban pezseg nap mint nap, tele van tervekkel, ötletekkel. Az biztos, hogy a budapesti társasági életben otthonosan mozgó szakember és mögötte az Eventrend pontosan azt a friss erőt, azt a pluszt hozza az ódon falak közé, amire a Centrálnak a legnagyobb szüksége volt.

Egészen határozott lépéseket is megtettek. A muzeális, emléktér jellegű fekete-fehér író-költő portrék lekerültek a falakról, ahogyan a nehézkes függönyök is az ablakok elől.

A Centrál történelme előtti tiszteletadás nem abban ölt testet, hogy megállították a filmfelvevő gépet 100 évvel ezelőtt.

Mint egy legyező, úgy nyílik szét a Centrál világa a szolgáltatások sokszínűségében. Napközben pianó játék közben villásreggelizhetünk, esténként ugyancsak élő zene, jazz és örök klasszikusok szólnak „liftzene” helyett.


Így hallgathat akár Adyt és Kosztolányit élőszóban a külföldi utazó

A kávéházi és az éttermi étlap, valamint a champagne bár menüje mellett irodalmi étlapot is kapunk. A kiválasztott szöveget az irodalmi főúr felolvassa a vendégeknek, a preferált nyelvtől függően magyar verseket és közkedvelt külföldi dalok szövegei kínálkoznak.

Centrál Kávéház / Fotó: Raconteur Agency

Az új jelszó: Live the grand café life!

Az enteriőr egyszerre friss és őrzi a hagyományait. A szecessziós padló maradt, a nyitott konyha már a legmodernebb éttermeket idéző, és az újonnan kialakított champagne bár is igazodik stílusában az eredeti miliőhöz, de nem restauráció, hanem bátor, de a stílusba illő, azt nem megerőszakoló újítások nyomán.

Az all day brunch annyit tesz, hogy egészen este 6 óráig kikérhetjük a bundás kenyeret, a granolát vagy az emeletes tálcán érkező brunch-tornyot, az à la carte kínálat már ebédidőtől él, és komoly vállalást tesz a cukrászműhely a desszertek terén is a katalán krémmel kínált a vegán matchatortától „Centrál galuskán” át a többféle ízben kínált palacsintákig.

A meghökkentően finom sajttal sült brokkoli / Centrál Kávéház / Fotó: Raconteur Agency

Mindazonáltal túl is szándékozik szárnyalni azt. Hamarosan friss osztriga jelenik meg az étlapon, olyan gasztroesemények várhatók, mint a kékúszójú óriás tonhalbontás, a champagne bar magnum palackjai és koktéljai pedig az estéknek adnak új értelmet, habár mint minden korrekt brunch-étterem, már délelőtt is koktélozhatunk. A Moët & Chandon, Veuve Clicquot és Dom Perignon triász mellett pedig Paul Roger, Laurent Perrier, Ruinart, Billecart-Salmon palackok hűlnek a bárban a műértőknek.

Bán Balázs és Juhász Máté séf és Takács Judit cukrászséf neve kiemelést érdemel, mert az ilyen nagy – részben turistákra építő – házakhoz mérten meglepően kiemelkedő konyhát visznek. A cukrászsütemények végre nem egy elaggott kor szomorú mementói, megfáradt klasszikusokkal. Ráadásul a hagyományos magyar cukrászat kedvencet tradicionális és kortárs értelmezésekben is készítik, így például a dobostorta, az Eszterházy vagy a Rákóczi túrós készül modern monodesszertként is és a jól ismert formákban is.

Central Benedict: Benedict-tojás polenta muffinon / Centrál Kávéház / Fotó: Raconteur Agency

Ottjártunkkor elsősorban a brunch-étlapról válogattunk, és bár nem szeretnénk lelőni a poénokat, több tányér is túlszárnyalta az előzetes elvárásainkat. Ha nem csak a kedvünkért, hanem a jövőben is mindenkinek ilyen ízgazdagon és tökéletes posírozott tojással érkezik a – valljuk be, a legtöbb helyen nem túl izgalmas – avokádós pirítós, akkor óriási lépést tett meg a Centrál a közönség felé. Ha a crème fraîche-sel kombinált céklás lazactatár is ilyen friss, lágyan savas, nem tolakodóan tengerízű, és emlékezetes marad; akár a provanszi ragúval locsolt, kemencében sült kecskesajttal töltött conchiglie (méretes kagylótészta), akkor újra itt a reformkor – legalább a Centrál Kávéházban…

A kecskesajttal sült olasz conchiglie / Centrál Kávéház / Fotó: Raconteur Agency

Mindig nagy kérdés, hogy egy komoly beruházáson átesett, nagy tudatossággal megújított vendéglátóhely csak a kezdeti hónapokban hozza-e azt a nívót és lendületet, amit a beletett munka és akarás eredményez, vagy hosszú távon is egy megbízható kávéházzal, cukrászdával, brunch-helyszínnek, étteremmel és koktélbárral gazdagodott a főváros vendéglátása? Kívánjuk ez utóbbit, mert ha e teljes koncepcióval, magabiztosan tud üzemelni a régi-új Centrál, akkor 0-tól 100 éves korig bárkinek jó szívvel ajánlható, maradandó, igazi grand café élmény, amelyre a maga korukban újító-lázadó szellemű nyugatos írók-költők és az ő művészsleppjük is elégedetten bólintana, és ki-ki ízlése, virtusa szerint kikérne egy öreg gint vagy japán Hibiki whiskeyt.

Az Építészfórum 22 évvel ezelőtt írt cikkét idézve:

A belső berendezés logikája az 1900-as években Bécsben és Budapesten egyszerre kikristályosodott mintát követi: "Kötelezővé váltak az óriás ablakok, és fontos volt a ház fekvése is. Falait lehetőleg három oldalról is utcák és terek vették körül. A kávéház vendége nem bújik el a világ elől, sokkal inkább a kellős közepén üldögél egy biztonságos helyen."

Centrál Kávéház

Cím: 1053 Budapest, Károlyi utca 9.
Nyitvatartás: szerdától szombatig: 09:00-00:00, vasárnap és hétfőn 09:00-18:00, kedden szünnap

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram