Hirdetés
Hirdetés

Ha így folytatódnak a telek, drága ritkasággá válhat a jégbor

SZERZŐ: DiningGuide
2020. március 6.
A Kopernikusz Klímaváltozás-figyelő szolgálat szerint 1855 óta nem volt ilyen enyhe tél Európában. A jégbor készítéséhez márpedig mínusz 7 Celsius fok szükséges, aminek elmaradtával a neves német borászatok idén nem tudnak jégbort előállítani - jelentette be a Német Borintézet az MTI híradása szerint.
Hirdetés

Az elmúlt téli hónapokban 1,4 Celsius fokkal mértek magasabb átlaghőmérsekletet Európában. A Német Borintézet jelentése szerint
az egymást követő meleg telek miatt a jégbortermelés a közelmúltban csökkent, 2017-ben csak hét borászat, 2013-ban pedig csak öt volt képes jégborkészítésre.

"Ha gyakoribbá válnak a következő években az enyhe telek, a jégborok Németország térségeiből drága ritkaságokká válnak" – idézte az MTI Ernst Büschert, az intézet szóvivőjét.

Az intézetnek nincs tudomása arra, hogy ebben vagy a múlt században lett volna olyan év, amikor nem készült jégbor, és mivel a 19. században még hidegebbek voltak a telek, feltételezik, hogy a legutóbbi szüret volt az első 1830, a német bortermelés kezdete óta, amikor nem készült jégbor - tette hozzá.

A jégbor elkészítéséhez a mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik. A szőlőben a cukrok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és ezért a fagyott szőlőből préselt bor nagyon édes, ám magas savtartalmú lesz. A jégbor Németországban mindig különlegességnek számított, a bortermelés 0,1 százalékát adta. A német jégbor legnagyobb piaca Japán és Kína, valamint a skandináv országok és az Egyesült Államok.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram