Hirdetés
Hirdetés

Javában zajlik a Bocuse d'Or magyar döntő: a 4 kiváló alapanyag, melyekből dolgoznak a csapatok

SZERZŐ: DiningGuide
2021. október 21.
Ma délelőtt a Hungexpón elstartolt a Bocuse d'Or 2021-es magyar fordulója, most pedig megkezdődött az előételek tálalása és zsűrizése.
Hirdetés

A Bocuse d'Or versenyek történetében először voltak közel egymáshoz ennyire a lyoni világdöntő és a következő versenyidény nemzeti selejtezői. Tartva az eredeti menetrendet jelenleg zajlik a verseny hazai fordulója, amelyen négy csapat ifjú szakácsai és commis-jai (segédjei) mérik össze a tudásukat. A győztes jut tovább az Európa-döntőre, amelyre 2022-ben hazai pályán, Budapesten kerül sor.

A magyar döntő hazai alapanyagai, melyekből a versenyételeket kell elkészíteni:

  • fűszerpaprika

  • ponty

  • mangalicanyelv

  • mangalicatarja

A versenyző csapatok séfjeinek bemutatása a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tolmácsolásában:

Hirdetés

Adamek Balázs. A székesfehérvári Diófa Étterem konyhafőnöke 2010-ben már kapcsolatba került a Bocuse d'Orral, amikor még a magyar döntő előtt helyi selejtezők is voltak. Balázs a selejtezőt meg is nyerte, azonban a döntőben 2011-ben nem ért el helyezést. 2017-ben a WACS Global Chef Challenge versenyen Prágában segítőjével megnyerte a kelet-európai selejtezőt, majd egy évvel később a malájziai döntőben 11-ik helyezett lett. 2018-ban a Magyar Nemzeti Szakácsválogatottal 8-ik helyezést ért el Luxembourgi Kulináris Világbajnokságon.

Adamek Balázs / Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Dalnoki Bence. Tanulóéveit követően rögtön Szulló Szabina és Széll Tamás csapatába szegődött, saját szavaival mindent tőlük tanult. Jelenleg is a Stand Étterem sous chefje. Bocuse d'Or versenyen még nem indult, ám 2019-ben ő képviselte hazánkat a Calgary-ban megrendezett Chaîne des Rôtisseurs versenyen.

Dalnoki Bence / Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Huszár Tibor. Kreatív séfként több hazai és nemzetközi projektben is részt vesz: ilyen a nyírbátori Kakukk étterem, a munkácsi Monarchia étterem, a romániai Mélik hotel, illetve már folynak az egyeztetések egy jövőre nyíló nyíregyházi étteremmel, a Bistro de Luxe-szel. Tibor sem ismeretlen a mezőnyben, hiszen legutóbbi alkalommal is a döntősök között volt, és gyönyörűen helyt állt egy kiélezett versenyben.

Huszár Tibor / Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Kelemen Roland. A hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje a legutóbbi magyar Bocuse döntő ezüstérmese lett, és övé lett a legjobb halételnek járó díj, valamint a S. Pellegrino Fenntarthatósági különdíja is. Roland igazi versenyző típus, 2016-ban részt vett az erfurti Szakács Olimpián, 2018-ban pedig a Luxemburgban megrendezett Gasztronómiai Világbajnokságon, mindkétszer ezüstéremmel tért haza. Itthon számos melegkonyhai szakácsversenyen aranyérmet nyert.

Középen Kelemen Roland / Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Néhány hangulatfotó a helyszínről:

A versenyzők bevonulása.

A piactér rengeteg friss zölddel, a METRO támogatásával.

Délelőtti kupaktanács a verseny kezdete előtt.

A főzés ideje: a versenyboxokban zajlik a munka. A Bocuse d'Or hazai fordulóin rendre találkozik egymással a magyar séfek színe-java.

Balról: Sárközi Ákos, Rácz Jenő, Lutz Lajos, Danó Zoltán, hátrébb Vomberg Frigyes, jobb elöl Bíró Lajos.

Ponty a vágódeszkán.

A zsűri pontoz. Balról Sárközi Ákos, Barna Ádám és Jahni László

Az eredményekkel ma délután jelentkezünk!

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram