Hirdetés
Hirdetés

Japán rulett: Pózolj nyers csirkével! Íme, a toriszasi

SZERZŐ: DiningGuide
2019. június 17.
A japán menük népszerű eleme a lazac- vagy tonhalszasimi. Vagyis nyers falatkák az említett halakból. De ugyanez csirkemellből első hallásra a legkevesebb, hogy bizarrnak tűnik.
Hirdetés

Azzal mindenki tisztában van, hogy nyers csirkehúst enni olyan, mint sorsjegyet húzni a szalmonellás betegeket kezelő kórházi osztályra. A kellő hőkezelést nem kapott csirkehús a szalmonellabaktériumokon kívül egyéb barátságtalan kórokozókat is tartalmaz, amik csúnyán el is bánhatnak velünk.

Japánban szeretnek a tűzzel játszani, és a "különleges" feléjük egy olyan kulináris hívószó, amilyen talán sehol máshol a világon. Meztelen étterem vagy soha el nem olvadó fagyi? Ártatlan dolgok ezek. A fugu nevű gömbhal élvezete már komoly kockázattal jár. (Íme egy abszurd hír a fuguról tavalyról!) Biztosan ölő méreg, ha nem a megfelelő, azaz tökéletesen képzett és megbízható fuguszakács készíti el.

Hirdetés
View this post on Instagram

Toriwasa shoyu ( seared chicken sashimi with shoyu wasabi )

Hirdetés

A post shared by Chanks (@chanksters) on

A toriszasi, vagyis a nyers csirkemell „csupán” egy tisztességes ételmérgezés esélyét adja meg. Félreértés ne essék, nem számít hétköznapi menzaételnek Japánban sem, nem is nagyon szereztünk volna róla tudomást, ha a különlegességvadász külföldi turisták, no és persze japán foodie-k nem posztolják tele az Instagramot a képeivel. A fotók – és a velük járó hökkenet – azonban terjednek, és egyre többen kíváncsiak rá.

A „pózolj nyársra szúrt, sült szöcskével Thaiföldön” ma már lejárt lemez.

A nyers csirkehús jelent új stimulációt és bátorságpróbát, plusz a kiválasztottság érzését arra a pár percre, amíg az ismerősök borzonganak a látványtól.

A toriszasi egyfajta szasimi. A felszeletelt csirkemellet tíz másodpercig főzik, ettől még egyébként nyers marad. Majd wasabival és salátával tálalják. Mellé egy adag szójaszósz is jár, akárcsak a szusihoz. Míg a szusi hamar kedveltté vált, a nyers csirkehús evésének tilalma egyfajta gasztrokulturális, közös örökség. Egyszerűen nem tartjuk biztonságosnak, és amelyik étel nem biztonságos, azzal kapcsolatban jellemzően undort érzünk.

Azok a japán éttermek ahol ilyesmit találni, büszkék rá, hogy nagyon szoros együttműködésben dolgoznak olyan gazdaságokkal, ahonnan jó minőségű és nagyon friss húst kapnak.

A titok a frissesség,

az igényt pedig a kulturális különbségek magyarázzák. Ahogy telik az idő az állat leölése és nyers húsának elfogyaszása között, annál jobban szaporodnak a húsban lévő baktériumok. Emiatt ezt az időt Japánban minimálisra csökkentik. A japánok számára toriszasit enni egyfajta bizalmi ügy is. Nem a tányéron lévő hús a főszereplője, hanem az a bizalmi lánc, ami összeköti a tenyésztőt, az éttermet és a vendéget. Ez maradandóan jó érzés, tartósabb, mint maga az étel élvezete.

A turisták persze nem biztos, hogy ezt érzékelik. Ők képeikkel azt üzenik, hogy olyat csinálnak, amit a követőik nem. Nekik fontos, hogy elsők legyenek valamiben. Jellemzően az egysíkú és igen rövid távú élmény miatt élvezik ezt a helyzetet. Ha egyáltalán valóban élvezik, nem csak áldozatot hoznak a nagyobb figyelem érdekében.

Olvassa el korábbi cikkünket is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram