Hirdetés
Hirdetés

A mondás szerint három dolgot vesznek igazán komolyan New Orleansban: a zenét, a hurrikánriasztást és az evést.
A régió, vagyis a XIV. Lajosról elnevezett Louisiana állam egy hatalmas olvasztótégely. Az évszázadok óta egymással keveredő népcsoportok egy roppant egyedi kulturális és kulináris egyveleget hoztak létre. New Orleans híres a hangulatos francia gyarmati építészetéről, vagy a világszerte ismert, bohém Mardi Gras karneválról is, de a jazz egyik alműfaja, a dixieland is a városban alakult ki. A kultúra mellett a természet erői is meghatározóak erre: a hurrikánok okozta pusztítások erősen rányomják bélyegüket a városra. A közelmúltban a 2005-ös Katrina hurrikán okozott maradandó károkat.
Az egyedi kulináris ötvözethez a földrajzi elhelyezkedés is nagyban hozzájárult. A Mississippi torkolata, illetve a Mexikói-öböl számtalan különleges alapanyagot biztosítanak az ételekhez. Két kulináris tradíciót különböztethetünk meg a térségben: a cajun, illetve a kreol konyhát. Közös bennük, hogy mindkettő helyi alapanyagok felhasználásával alkotta újra az eredetileg francia gasztronómiai hagyományokat, viszont más-más társadalmi réteghez köthetőek.

Jambalaya – Instagram

A vidék konyhája: a cajun

A cajun kifejezést eredetileg azokra a francia telepesekre használták, akik Kanada keleti részéről költöztek erre a területre a brit invázió elől menekülve a 18. század közepén. Az ő gasztronómiai tradícióik köszönnek vissza a cajun konyhában. A cajun a szegényebb, elsősorban vidéki rétegek konyhája volt:

az ételek nem túl rafináltak, inkább rusztikusak, lassú tűzön, sokáig főzik őket.

A cajun és a kreol konyha is a zeller, zöldpaprika és hagyma szentháromságán alapszik. E három fő összetevő mellett a cajun konyha előszeretettel használ még garnélát, folyami rákot, kolbászt és gyakorlatilag bármilyen helyi összetevőt (akár aligátorhúst is).

Gumbo – Instagram

A cajun konyha ikonikus ételei közé tartozik a jambalaya, ami egy pikáns, fűszeres, rizses egytálétel garnélával, csirkével, kolbásszal és babbal elkészítve, valamint a gumbo nevű, szintén rizses, gyakran egészen leveses egytálétel, ami rákfélékkel, helyi fűszerekkel és az afrikai eredetű, okra nevű zöldséggel készül.
Jambalaya

Az urbánus: a kreol konyha

A kreol ételek New Orleans módosabb, francia származású, városi lakosságának konyhájából kerültek ki. A kifinomultabban franciás jellegű, sok vajat használó kreol ételekre idővel más bevándorlók – elsősorban a spanyolok, olaszok, görögök és portugálok – gasztronómiája is erősen hatott. Mivel New Orleans kikötőjében mindig sokkal többféle alapanyag állt rendelkezésre, ezért a kreol konyha változatosabb, mint az egyszerűbb összetevőkkel dolgozó cajun.

Rockefeller-osztriga – Youtube

A szószok a kreol konyhában különösen fontos szerepet kapnak. Az eredetileg francia remoulade mártásnak is megvan a paprikával készült, pikáns, helyi megfelelője. Az úgynevezett Rockefeller-osztrigára szintén bő vajas szósz kerül, valamint sajt, zsemlemorzsa, zöldfűszerek, sőt akár spenót is. A jambalayának és a gumbónak létezik kreol változata is, a cajun verzióval szemben azonban többnyire paradicsomos alappal készülnek.
Cikkünk fő forrása.
 

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS