(Egy újabb) nem is gyümölcs
A füge valójában nem is gyümölcs, hanem ún. syconium, összetett termés. Hamis gyümölcsnek is hívják, amelyben a virágok és a magvak együtt fejlődnek, így amikor kinyitjuk a termést, tulajdonképpen akkor látjuk meg a sok kicsi virágot. Kóstolva is érezhetjük, hogy a füge gyümölcshúsa harapva egy kicsit más, ennek köszönhetően izgalmasabb.
Itthon alulértékelt
Az aszalt füge, a fügelekvár és fügesajt mind kiváló élelmiszerek, amelyekért tulajdonképpen hálásak lehetünk, hiszen a napfényes hónapok ízeit és az ekkor termő gyümölcsök vitamintartalmának egy részét tudjuk megőrizni általuk. Ugyanakkor Magyarországon egyelőre nincs igazán kultusza a friss füge evésének. Persze, akinek a kertjében megterem, a családban volt hagyománya, vagy képzett gasztromán, bizonyára felfedezte már magának, de a fügéről egyelőre még az aszalt füge a legelső asszociációnk.
Az (egyik) legősibb, ember által fogyasztott gyümölcs
A történészek szerint a füge az emberiség legrégebb óta termesztett gyümölcse. A régészek 2006-ban a Jordán folyó völgyében, Gilgál városában, kőkorszaki ásatásokon találták meg a nyomait: ez azt jelenti, hogy több mint 11 ezer éves lehet. Amerikába például csak az 1500-as években jutott el, a spanyol hódítók útján.
Egészben!
Elsőre talán furcsa lehet, de ez egy olyan gyümölcs, amit egy az egyben elfogyaszthatunk. Szőröstül-bőröstül, avagy héjastul. Bátran! Nincs szükség hámozásra.
A füge mint húspuhító a húsiparban
A fügefa (más néven fikusz) tejéből kivont enzim a ficin, amit az élelmiszeriparban használnak, természetes eredetű húspuhítóként is funkcionál húsfeldolgozó iparban. Sokoldalúsága tehát idáig terjed.
Olvassa el korábbi cikkünket is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.