Hirdetés
Hirdetés

„Zsír, szalonna, kolbász! Sex, Love & Rock n' roll!” - Itt a Csöppentő!

SZERZŐ: Boros Regina
2013. július 31.
Léteznek a mindent jó előre eltervező, kiváló szervezési és marketingérzékkel megáldott kereskedők és termelők, trendkövető, innovatív étteremvezetők, öntudatos kávézó- és kulináris bolttulajdonosok és vannak a sodródó gasztropunkok – ők nem fontolgatnak semmit.
Hirdetés

Léteznek a mindent jó előre eltervező, kiváló szervezési és marketingérzékkel megáldott kereskedők és termelők, trendkövető, innovatív étteremvezetők, öntudatos kávézó- és kulináris bolttulajdonosok és vannak a sodródó gasztropunkok – ők nem fontolgatnak semmit.
Ők is megszállottak a maguk módján, de nem tudnak tervezni, könnyen túl lehet járni az eszükön, mert nem úgy gondolkodnak, mint mások. Teszik, amihez kedvük van, lelkesednek (nem is kicsit), emberfeletti energiákat tesznek látszólag értelmetlen dolgokba, aztán, ha már nem tetszik, tovább állnak. Kedves csirkefogók, szabadok, saját törvényeik szerint élnek. Ezzel a sráccal nem lehet, legalábbis nehéz együtt dolgozni – mondják a felületes szemlélők.
fotó: Miklóska ZoltánHábel Gábor, a magyar street food gasztropunkja. Tökéletesen tisztában van a jó kenyér, a jó kolbász, a jó szalonna titkával, felismeri kilométerekről a valódi hagymát. Mindezt természetesen ösztönből. Őt az emberek motiválják, szeret nekik jó vaskos kolbászt és szalonnát adni, nem tűri az éhes ember látványát, nem szereti a spórolást, nála nem megy a hatékony alapanyag-gazdálkodás, mert egészen más hajtja belülről. Ráadásul rendmániás. „Addig nem tudok dolgozni, amíg nincs minden előkészítve, patent rendnek kell lenni.
A „csöppentővas” (palócföldi nagy tüzesvas, ha úgy tetszik) Észak-Magyarországról származik. „Apám a kohóban dolgozott, ő kovácsolta az első ilyen vasamat. A lényeg, fogod a csöppentővasat, felforrósítod. Közben egy nagy szelet kenyeret megraksz hagymával, paprikával, kolbásszal, sonkával, mindenfélével. A két vaslap közé közben beleteszed a szalonnát és a kolbászt, összepréseled és rácsöpögteted a megrakott kenyérre.” Minden egyes milliméterre kell, hogy jusson szaft, és Gábor kenyerén soha nem marad zsírmentesen egy molekulányi hely sem.
fotó: Miklóska ZoltánAlapanyagait megválogatja, nem akármilyen kenyér jó ehhez, ő a téglakemencében sült lökösházi cipókenyeret szereti. Nem méltat semmit, nincsenek elvei, csak kifizeti és használja, ami jó. A kolbászt pedig a Szalámiboltból veszi, Kistelken Balatoni József készíti. Persze kapható nála libakolbász is vagy vegetáriánus változat, nemrég a halfesztiválra is kiment harcsakolbászt csöpögtetni, de mindezt csak attól a nem titkolt szándéktól vezérelve, hogy minél több ember végül megkapja a maga csöppentős kenyerét.
A csöppentő kenyér igazi street food étel, hiszen leginkább szabadban érdemes a forró, füstölgő vassal dolgozni. A Csöppentő stand spontán, ordít róla a lázadás, de mégis benne van a megejtő magyaros hangulat és jelleg, vöröshagyma és malacdekoráció, mindenfelé kolbászok és szalonnák, ők Gábor istenei és ihletadói, csak hagyják őt békén. A tetovált, zord külső persze érző szívet takar. Mielőtt elragadtatnánk magunkat: Gábor azért lelke mélyén csak a malacot tiszteli, a malac azért született, hogy jóllakjunk vele, ebből pedig mindenkinek részesülnie kell.
fotó: Miklóska ZoltánGábor stílusa és életfelfogása, akár egy New York-i punké, csak éppen egy kicsit vidékre tévedt. A helykeresés, sodródás pedig az életstílus része. Street food kocsijával feltűnik fesztiválokon, rendezvényeken, esküvői bulikon és rendíthetetlenül, akár 8-10 órán át csöpögteti a zsírt, a szalonnát, a kolbászt. A pesti népség pedig kerek szemmel nézi. És eszi.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram