Hirdetés
Hirdetés

Istanbul Eats - interjú Ansel Mullinsszel

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2013. november 18.
Ansel Mullins az Egyesült Államokból költözött Isztambulba, hogy notesszal, fényképezőgéppel és jó étvággyal felfegyverkezve egye végig magát a városon. Az Istanbul Eats című blog és könyv szerzőjét, a Culinary Backstreets gasztroséták kiötlőjét, a SAVEUR Magazin az év gasztrobloggerének választotta. A blog Törökország különböző régióinak kultúráját, embereit mutatja be, az ételeiken és éttermeiken keresztül.
Hirdetés

Ansel Mullins az Egyesült Államokból költözött Isztambulba, hogy notesszal, fényképezőgéppel és jó étvággyal felfegyverkezve egye végig magát a városon. Az Istanbul Eats című blog és könyv szerzőjét, a Culinary Backstreets gasztroséták kiötlőjét, a SAVEUR Magazin az év gasztrobloggerének választotta. A blog Törökország különböző régióinak kultúráját, embereit mutatja be, az ételeiken és éttermeiken keresztül.
Hogy lett önből isztambuli lakos?
Eredetileg chicagói vagyok, a feleségemmel érkeztem ide és mindkettőnket rabul ejtett a város. Eddig minden szilveszterkor azt gondoltuk, lehet, hogy ez lesz az utolsó évünk itt. Ennek már tíz esztendeje.
_Images/hirek/000015644_istanbul.jpg.jpgMi késztette a blogírásra?
Nagyon szeretünk enni, és ebben a témában komoly tapasztalatokat szereztünk Isztambulban. Sokan ki sem mozdulnak a Kék Mecset–Bazár–Aranyszarv-öböl háromszögből, pedig nagyon izgalmas helyek és még izgalmasabb emberi történetek bújnak meg a mellékutcák homályában. A társammal, Yigal Schleiferrel rájöttünk, hogy erről még nem írt senki komolyabban. Ezután tudatosan kerestük az ismeretlen étkezdéket, ahová csak az ott élők járnak és ebéd vagy vacsora közben sokat beszélgettünk a tulajjal – aki legtöbbször szakács és pincér is volt egy személyben. Rengeteg érdekes és különös sztori tárult fel, innen már csak egy lépés volt formába önteni ezeket.
Mi a blog üzenete?
A blog célja, hogy teret biztosítson a helyi kifőzdéknek, lokantáknak, melyeket a nagy programszervezők és útikönyvek figyelembe se vesznek. Isztambul tele van csodás látnivalókkal, de a várost, sőt az országot leginkább a konyhája által lehet megismerni. Az Istanbul Eats-et útmutatónak szánjuk azok számára, akik hozzánk hasonlóan a város valódi arcára és ízeire kíváncsiak. Szeretnénk hitelesen bemutatni Isztambul rendkívül sokszínű gasztronómiáját az utazóknak és rávilágítani azokra a helyekre, melyeket maguktól nem biztos, hogy megtalálnának.
_Images/hirek/000015646_istanbul3.jpg.jpgNem tart attól, hogy ezek a helyek elveszítik eredetiségüket, ha a turisták tömegesen elkezdik látogatni őket?
Valóban, a blognak köszönhetően megnőtt ezeknek az egyébként teljesen ismeretlen helyeknek a látogatottsága is, és ez jó dolog. Turistarohamról szó sincs, egyelőre a tulajdonosok csodálkoznak, hogy japán turisták jelennek meg a kifőzdéjükben, melyet addig csak teherautósofőrök vagy helyi kereskedők látogattak. Inkább megerősíti őket abban, hogy jó a hagyományos út, amin járnak.

Az angol és török nyelvű blogot az Istanbul Eats – Exploring the Culinary Backstreets című zsebkönyv követte, majd Ansel ötlete nyomán kóstolókkal gazdagított gasztrosétákat szerveztek. Mullins szerint a gasztroturizmus feljövőben van és egyre többen fognak útnak indulni azért, hogy valamit megkóstoljanak vagy megnézzék, hol és hogyan készül.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram