Hirdetés
Hirdetés

Ismerje meg Matild történetét! A szecessziós szépség 120 évesen szebb, mint valaha – Palotatörténet Pesten

SZERZŐ: Szuhai Barbara
2021. október 12.
A déli Klotild-palotát valójában a népnyelv nevezte el Matildnak, és hogy miért, ezt máig homály fedi. Valószínűleg a szépséges ikreket így tudták találóan megnevezni, hiszen ki más is lehetne Klotild testvére, mint Matild. Ismerjék meg a 2021-ben hivatalosan is a XXI. századba lépett épület történetét!
Hirdetés

Az Erzsébet-híd pesti oldalán két palota magasodik, a neobarokk szecesszió ünnepélyes eleganciája egy rég eltűnt világ hangulatát őrzi. A hajdan Klotild főhercegnő tulajdonát képező és nevét mindvégig megőrző paloták évek óta üresen, méltatlan állapotban várták sorsuk jobbra fordulását. A palotapár északi épülete a Duna felől Pest felé fordulva a Kossuth Lajos utca bal oldalán áll. Néhány éve felújításon esett át, hogy egy szállodának adjon otthont, mára azonban ismét üresen, poros ablakokkal várja az újjászületést.

Az utca jobb oldalán álló déli palota reneszánsza a pandémia által megtépázott 2021-es évre történt meg: a minden részletében ragyogó felújítás után Matild Palace Hotel néven élvezhetjük újra a Millenium Budapestjének eddig méltatlanul ismeretlen épületét.

Hidak a modernitásba

A paloták történetének megismeréséhez 100 évet kell visszalépnünk az időben: a virágos századfordulón rohamtempóban épülő város pompás hídjai sorra épültek egymás után. 1849 óta van Lánchídunk, 1876 óta a francia stílusú, kecses Margit-híd köti össze a Lipótvárost a Rózsadombbal, majd az 1893-ban született XIV. törvénycikknek köszönhetően két újabb híddal gazdagodhatott Budapest: előbb a Fővám téri Ferenc József-híd, majd e sorban az utolsónak a hajdani Eskü térre tervezett, kedvenc királynőnkről elnevezett, finom vonalú Erzsébet-híd következett.

Forrás: oszk.hu

Az Erzsébet-híd megépítése nem kis fejtörést okozott a városatyáknak. A középkori Pest központja, városháza, ősöreg plébániatemploma, az idevezető utcák és terek sokasága ugyanis épp itt, a tervezett híd sík felszínű oldalán állt. Fájdalmas döntést hozott hát a városvezetés: a mindent túlélt városközpont történelmi épületeinek menniük kellett, komoly épületbontások előzték meg a modern híd megszületését.

Csúcsingatlanok a századeleji Pesten

Az így felszabadult telkek lettek a főváros legértékesebb területei, olyannyira, hogy a királyi család is szerzett közülük néhányat: a szomszédos Ferenciek tere 2. alatti, óriási bérpalota a századelőn „Császári és királyi legmagasabb családi alap”, vagyis királyi tulajdonban épült meg, míg a hídra vezető utat őrző palotapár telkeit József nádor fia, József Károly főherceg felesége, Klotild főhercegné vásárolta meg.

A kiválasztott építésziroda a Hauszmann Alajosnál tanult Korb Flóris és Giergl Kálmán vezette műhely volt, akik briliáns tehetségüket már bizonyították a New York-palota tervezésekor. Előbb a déli palota született meg, azután láttak hozzá az északinak. Az első, 1898-as helyszínrajzon még szerepel a régi városháza, amit aztán sajnos végképp letörölt a térképről a korabeli városvezetés döntése.

Budapest első liftje és nagypolgári luxus az egykori lakóépületben

A palotákat elegánsra és modernre tervezték, itt épült meg Budapest első liftje, míg a földszint és félemelet díszesre faragott kövei akkor modernnek számító vasszerkezetet rejtenek. A mögöttük elterülő utcaszinti terek üzleteknek, és persze kávéháznak adtak otthont, míg az első emelet nagy ablakai mögött tágas termek egyesületek, társaságok használatára születtek. A második és harmadik emeleteken vélhetően meseszép, Zsolnay-gyárban készült cserépkályhákkal fűtött négy-öt-hat szoba-cselédszobás bérlakások épültek télikertekkel, tágas fürdőszobákkal, külön öltözőkkel, az épület sarkain 40-50 négyzetméteres sarokszobákkal.

Forrás: Fortepan, feltöltő: Saly Noémi (1925)

A saroktornyain főhercegi koronával díszített palota lakói is a legfelsőbb körökből kerültek ki az épület történetének első évtizedeiben. Itt volt a székhelye közel másfél évtizeden át, 1910-1923-ig a „Németbirodalom” konzulátusának, A Magyar Vívómesterek Egyesületének, itt élt többek között Bolgár Ferenc honvédelmi államtitkár, országgyűlési képviselő, Gruz Albert nyugalmazott államtitkár, Glock Imre építész, itt székelt továbbá a Nemzeti Lajstromozó és pénztárellenőrző-készülék Rt., Hacker Mór „chinaezüstáru” kereskedő, Hubenthal utódja női kalap és gyermekjáték üzlete, valamint Haas Mór írógép-szaküzlete.

Hamarosan remélhetőleg a korhűen felújított, a Ferenciek terére nyíló, legendás Belvárosi Kávéház is megnyithatja kapuit Matild Café & Cabaret néven, amely mindig is ikonikus pontja volt a budapesti kávéházi életnek, és a tervek szerint az lesz újra, a mai generációk számára is.

A Matild Palace ma

Photo shoot June 22-29, 2021

Photo shoot June 22-29, 2021
Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest - LUX BUDLC

Források: 1, 2, 3

 

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram