A balatoni gasztrohelyzetnek megvannak a maga sajátosságai, ezekről már sokszor írtunk. Ott van egyrészt az a gyakran tapasztalt, és nem feltétlenül szerencsés állapot, miszerint a helyi gasztronómia álcája mögé bújva sok hely teljes mértékben budapesti igényeket szolgál ki – budapesti stílusban.
Másrészről adott egy felzárkózni képtelen, vagy arra még csak nem is törekvő réteg, illetve a balatoni adottságok fájó kiaknázatlansága (lásd: balatoni hal). És ott vannak persze a kivételek is, amikor egy helynek sikerül erőlködés nélkül megteremteni a helyi jelleget, sikerül használni, de nem hazudni a helyi alapanyagot, és őszinte konyhát vinni mindenféle túlgondolás nélkül. Csopakon az öt hete működő Szomszéd Kertje ilyen.
Az étterem jó nagy, viszonylag tágas belső térrel, egy kiterjedt hátsó kerttel és utcafronti terasszal is rendelkezik. A személyzet kedves, mindjárt az első pillanatban lehet érezni, hogy a helyen szívélyes vendéglátás folyik,
jó jel, hogy sikerült találni a helyhez méltó munkaerőt.
Az étlap kézzel van írva, a falon a kínálat egy táblára felírva is megtalálható. A menü kézhez vételekor megtudjuk, hogy van két olyan friss étel, ami még a kézzel írt lapra sem került fel, mindjárt kérünk is mindkettőből, azaz a mangalicatepertőből és egy erdei gombás előételből.A hely tulajdonosa, Tóth Attila, akinek nevét korábban többek között a Bestia, a Mi a Kő és a vászolyi Zománc Bisztrócska nyitása kapcsán is hallhattuk, idén úgy döntött, hogy – bár eddig főleg éttermi koncepciókkal foglalkozott – most már saját helyet akar. Arra jutott, amikor tudomást szerzett erről a csopaki ingatlanról, hogy itt a Márga, a Vígmolnár és a Sáfránkert mellett hiányzik egy hátradőlős "kocsma".
Építettek egy kemencét, és úgy találták ki a koncepciót, hogy legyen a választékban néhány signature fogás, de ezen kívül a kínálatot abszolút az alapanyag határozza meg. Komfort foodot és tisztességes házias ételeket szerettek volna az étlapra tenni. Az állandó fogások között szerepel például a kacsarilette, a kecskesajtkrém vagy épp a tépett kacsás szendvics, ottjártunkkor étlapon volt a zöldbabfőzelék grillkolbásszal, a kemencés báránycsülök, a grillezett tokhal és még sorolhatnánk.
A Szomszéd Kertje séfje korábban a Bestia sous-chefjeként dolgozó Bajkai Gábor, aki a hely kedvéért csopaki vidéki életre váltott a családjával, cserébe viszont az étterem rá éptítette fel a koncepciót. A tulajdonos elmondta, hogy volt, hogy kétkedtek benne, hiteles tud-e lenni egy kézzel írt étlap, de azt kell, hogy mondjuk, a tapasztaltak fényében a kétkedésnek nem volt helye.
Azok után, amennyi ködösítést végighallgattunk a sokszor tiszavirág életű balatoni trendi helyeken, itt azt éreztük, hogy senki nem akar minket átverni. Egy kicsit se.
Az erőlködés nélküliség a borlapon is megmutatkozik, amelyen egyfelől a csopaki Jásdi Pincészet tételei, valamint balatoni borok szerepelnek, a történet azonban nem áll meg itt, ugyanis a tulajdonos nem akarta túlerőltetni a balatoni jelleget, így a kínálatba más magyar és osztrák borok is bekerültek. A szörpök a Tamási Pincéből érkeznek. Ami az alapanyagokat illeti, nagy erőkkel törekdnek a helyi alapanyagok használatára, szoros kapcsolatban állnak például egy nemesvámosi hentessel, aki ismeri a helyi húskínálat krémjét, de az étlapon több ízben is szerepel a kesztelyi tokhal.
A vendégkönyvbe valaki azt írta be, hogy
"bárcsak nekem is lenne egy szomszédom, ilyen kerttel".
Minket meggyőzött. Drukkolunk, hogy a Szomszéd Kertje jövőre is nyitva álljon.
Árak:
Előételek: 890-2490 Ft
Főételek: 2590-3490 Ft
Desszertek: 1290 Ft
Szomszéd Kertje
Facebook
Csopak, Kossuth Lajos u. 97.
+36 30 769 0528