Hirdetés
Hirdetés

Ingyen vacsorázott a Noma 250 ezer forintos pop-up eseményén a New York-i elit

SZERZŐ: DiningGuide
2022. május 23.
René Redzepinek jó oka volt nem megjelenni a brooklyni Noma pop-up eseményen: pozitív Covid-19 tesztje miatt nem tudott New York-ba utazni.
Hirdetés

A nyitóképen a koppenhágai Noma aktuális tengeri menüsorának két fogása szerepel: párolt és pácolt dán tintahal és nyárson sült tengeri csiga, vénuszkagyló és fekete szarvasgomba kagyló- és sáfrányvajjal körítve / Fotó: Noma Facebook

A Noma exkluzív vacsorái Brooklynban nem a földi halandóknak lett meghirdetve: a Resy foglalórendszer kizárólag az American Express felsőkategóriás kártyatulajdonosai számára tette elérhetővé az asztalfoglalásokat. (Olyan AmEx kártyatulajdonosoknak, akik évente 450 és 5000 dollár közötti összeget fizetnek tagsági díjként.)

Elegáns gesztus Koppenhágából

Egy vacsorajegy 700 dollárba, azaz 250 ezer forintos összegbe került, és minimum két főre kellett széket foglalni.

René Redzepi személyi kultusza közismert.

Mivel a világ jelenlegi legjobb éttermének választott Noma atyja az előzetes ígérete ellenére nem tudott megjelenni a Noma NYC május 16-a és 20-a között lezajlott pop-up rendezvényen, így a vacsorákon megjelent vendégek ingyen ehettek.

Felmerülhet a kérdés, hogy Redzepi nem érintkezett-e a New Yorkba repült munkatársaival. Az AmEx közölte, hogy a Noma csapatának többi tagja, köztük Peter Kreiner társtulajdonos és Thomas Frebel séf nem állt fizikai kapcsolatban Redzepivel, és naponta Covid-teszteltek.

Hirdetés

Florence Fabricant ételkritikus, a New York Times munkatársa beszámolója szerint "kaviárral, fekete szarvasgombával, homárral és királyrákkal, valamint különleges natúrborokkal" volt feldobva a menü, a vendégektől pedig "egy ajándéktáskával búcsúztak, amely egy Katrine Binzer keramikusművész által készített kis tálat tartalmazott." (A keramikusművész weboldala.)

A séf végül mégis megjelent a vacsorákon, habár csak virtuálisan. Egy bocsánatkérő videóban üdvözölte az egybegyűlteket, akiknek a hírek szerint az American Express visszautalja az étkezések árát.

A nemzetközi sajtóban ugyanakkor többen feltették a kérdést, hogy valóban a megfelelő üzenet ma a vendéglátásban az American Express részéről, hogy a luxusételek és a teljes produkció "értéktelenségének" üzenetét közvetíti az ingyen luxusvacsorával, csak mert a sztárséf nem jelenik meg az eseményen, jóllehet egy egész csapat dolgozott az esemény sikerességén? Az élelmiszerárak egekbe emelkedésének idején úgyszintén felmerül a kérdés, hogy mennyire szerencsés az AmEx-kiváltságosok számára ingyenessé tenni egy nagy értékű vacsorát, és ezzel nem a csapatteljesítményt elvakító sztárkultuszt és az élelmiszerelőállítás mögötti kemény munka értékének lebecsülését közvetíti-e a bankvállalat? A kérdés nyitva áll.

Forrás: 1, 2

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram