Hirdetés
Hirdetés

Influenszerek, szevasztok: A mexikói nagyi leiskolázza a youtube-ereket

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. november 7.
Virágzó levendulamezőben nagyszerűsködő, kalapban háttal álló, Kappadókiában hőlégballonozó, dizájnerruhát a háttérhez igazító, unikornisos flat white-ot fotózó, Instagram-konferenciákra járó influenszerek figyelem! Egy mexikói nagymutter leiskoláz mindenkit, aki valaha azt hitte, tevékenysége hatással van az internet népére. 
Hirdetés

Cikkünk 2019-ben készült.

Ángela néni 3 millió 470 ezer feliratkozót tudhat a YouTube csatornáján. Úgy, hogy közben el sem mozdul a kormos, repedt, ferde kályhacsövű sparheltja mellől. Csak főz. És milliók nézik. Hétmillió ember eddig.

Az elég jó szám, még egy Instagram-influenszer konferencián is. Ilyen helyekre azonban Doña Ángelának esze ágában nincs járni. Ő reggel felébred, hátrafésüli a haját, kivasalja színes-fodros köténykéjét és elkezd főzni a családnak. Mexikóban, Michoacánban a saját otthonában, egy elképesztően lepukkant tűzhely mellett. Amin látszik, hogy negyven éve használja, és ha néha megreped, akkor a fater betapasztja egy kis agyaggal.

Angela rezzenéstelen arccal mondja fel az ételek hozzávalóit. Szeme se rebben, ha a háttérben visítani kezd egy kisgyerek, vagy kukorékol a kakas.

Mert a háttér nála nem díszlet – hanem a saját élete.

Angéla néninek ugyanis van élete. Arckifejezése csak akkor változik, amikor megkóstolja, amit főzött. Jól látszik, hogy enni is nagyon szeret. Ilyenkor a képbe néha bekerül a férje, akinek a fején már a kalap – azért, mert reggeli után indul a mezőre. Rajta látszik, hogy hülyeségnek tartja az egészet, és csak az érdekli, kap-e még egy frissen megsült tortillát a rántottához. 

Hirdetés

De mi Rancho a Tu Cucina. A kertemből a konyhádba. Ez a címe Angéla mama csatornájának. Nevezhetnénk farm-to-table videónak is, mert a hozzávalók tényleg a mexikói kertből származnak. Az ételek egyszerűek és hagyományosak. Valóban azok a receptek – és az a mód, kedv, ahogy a nagymamák az ételt világszerte készítik. Angéla dokumentálja saját receptjeit – azokat, amiket egyébként természetesnek veszünk,

de ha már nincs a nagymama, fogalmunk sincs, mitől lesz az étel olyan, amilyen az ő főztje volt. 

Aki most lázas gondolkodásba kezdett, hogy ez melyik éppen felszínen lévő trend és manipulációs technika a többiek ámulatának felpiszkálására, annak eláruljuk, hogy ez a hitelesség és egyszerűség trendje. Mindenki arra vágyik, amiből hiányt szenved. Úgy néz ki, a hitelesség és egyszerűség felértékelődött a gasztronómia világában. Vagy nem csak abban. 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram