Hirdetés
Hirdetés

Indulhat a karácsonyi lakoma! Gianni a sós panettonéról mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2017. december 17.
Ahány nép, annyi szokás. Nincs ez másképp a karácsonyi ételek esetében sem. Míg a magyaroknál a leves elmaradhatatlan szereplője a menünek, mi, olaszok inkább falatozgatni szeretünk első fogásként. Nálunk a karácsonyi terített asztal egyik sztárja a panettone gastronomico, amit itt, Magyarországon szinte alig ismer valaki. Itt az ideje megismerni az édes, mazsolás panettonék sonkával és zöldségekkel töltött párját!
Hirdetés


Lehet, hogy a kép láttán inkább az egy híres gyorsétterem ikonikus szendvicse jut eszükbe, mintsem a karácsony, de higgyétek el, a panettone salato (sós panettone) és panettone farcito (töltött panettone) néven is ismeretes „szendvicstorony” megállja a helyét a karácsonyi fogások között. Vagyis inkább előtt. Igen, leegyszerűsítve tényleg egy óriási szendvicsről van szó, de egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Előre el lehet készíteni, ráadásul nincs kötelező recept, így olyan tölteléket rakhatunk bele, amit csak akarunk, a torony megépítésébe ráadásul bevonhatjuk a gyerekeket is.

toastgourmet / Instagram

Az ismeretlen sós rokon

Az olasz konyha finomságai a világ minden táján ismertek, a sós panettonét mégis csak kevesen ismerik, és nem csak Magyarországon, hanem más országokban is. Pedig az édes panettone – amely szintén a karácsonyi időszak egyik főszereplője – világszerte fogalommá nőtte ki magát. A tésztájuk egy hasonló, légies és könnyed kalácstésztán alapul, de a sós verzióban közel sincs annyi cukor, illetve a kandírozott gyümölcsöket és a mazsolát is hiába keressük benne.

macedonia_di_sapori / Instagram

Édestestvérével ellentétben – amely készítésének gyökerei a 15-16. századra nyúlnak vissza – a sós panettone csupán pár évtizede lopta be magát az olasz köztudatba. Jellemzően karácsonykor kerül terítékre, de készítik más ünnepekre, szülinapokra és különféle évfordulókra is, mivel praktikus és látványos étel a svédasztalon.

ladispensaitaliana / Instagram

Tölteléknek sonka, szalámi... vagy akár kaviár

Elkészítése kissé hosszadalmas művelet, de jó időbeosztással december 24-re már csak a panettone összeállítása marad. Olaszországban a boltok polcai ilyenkor roskadoznak a sós és édes panettonék súlya alatt, így van, aki a boltban vásárolt kész kalácstésztát tömi meg idő híján, de a házilag készített verzió természetesen frissebb, finomabb, és igazából nem nagy ördöngösség elkészíteni. Egy egyszerű kelttésztáról van szó.
A tésztát magát egy nappal korábban – tehát mondjuk december 23-án – készítsük el, mivel egy napig pihentetni kell. A sütés másnapján vágjuk fel a „tortát” körülbelül egy centiméter vastagságú, egyenlő nagyságú lapokra.

colombo1933 / Instagram

Ezután jöhet a töltelék, amelynek igazából csak a képzelet szabhat határt. Az egyszerűbb töltelékek közé tartozik a jó minőségű érlelt sonka, a szalámi, a riccotta, az érlelt sajtok, a gomba, a saláta és más zöldségek. A száraz hozzávalók mellé készíthetünk tonhalkrémet, tojáskrémet vagy például egy sonka patét, ami máris különlegessebbé varázsolja. Az ínyencebbek tölthetik lazaccal, kagyló- és rákfélékkel, friss sajttal, olajban marinált paprikával vagy akár kaviárral is – a jól ismert olasz antipasti finomságokkal.
Jó tanács: érdemes az ünnepi vacsora előtt 3-4 órával betölteni a panettonét, hogy összeérjenek az ízek!

A nagyok mellett egy panettoncino – il_paradiso_delle_torte / Instagram

Az olasz pékségekben és cukrászdákban egyébként a panettonék mini verziója is fellelhető sós és édes minikuglófokban egyaránt. Ezeket panettoncini néven keressétek.

Pezsgővel emelhetjük igazán ünnepivé

A kulináris különlegességekben bővelkedő Északkelet-Olaszországban, Treviso megyében, mindösszesen 106 hektáron találjuk a Cartizze-régiót (a prosecco termőterületei körülbelül 13 ezer hektáron terülnek el). A Valdobbiadene település melletti Cartizze-szőlőültetvények egy olyan mikroklímán helyezkednek el, amely a környékbeli ültetvényekhez képest magasabban (300 méteren) fekszik, és nyáron forróbb, szárazabb, télen pedig hidegebb időjárásnak van kitéve. A meredek dűlőkön lassabban érik a szőlő, így a termés sokkal édesebb.

cartizzepdc / Instagram

A helyi legenda úgy tartja, hogy a szőlőtőkék magasabb fekvése miatt szüretelték később a Cartizzét, így fedezték fel, hogy a hosszabb érési idő sokkal gazdagabb ízvilágú termést hoz. A legmagasabb, DOCG kategóriában (amelybe természetesen a Cartizze is tartozik) a proseccóknak legalább 85%-ban a híres-nevezetes Glera-szőlőből kell készülniük.
A Cartizze édessége kellemes táncot jár a sós finomságokkal töltött panettonéval, és együtt alapozzák meg az ünnepi hangulatot – no és a további finom falatokat.

anche_gli_angeli / Instagram

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek:
olaszul (l)enni jó!

Gianni

A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram