Hirdetés
Hirdetés

Íme, egy opció: a vírus velünk marad, az éttermeket újra biztonságos hellyé kell tenni

SZERZŐ: diningguide
2020. október 28.
Kár lenne hamis illúziókat kergetni — a koronavírus sajnos még határozatlan ideig velünk marad. Azt kell kitalálni, hogy miként kezeljük. A Lotus Biosecurity névre keresztelt cég például mérnökök és járványügyi szakemberek bevonásával kreál biztonságos, vírusmentes éttermi környezetet.
Hirdetés

Eddig is több kritériumnak meg kellett felelnie egy étteremnek, hogy bizalmat szavazzunk neki. Jó hangulat, értő, gyors és kedves kiszolgálás, tetsző választék, elfogadható árak, megbízható konyha — hogy csak néhány tényezőt említsünk.

A koronavírus beférkőzött a mindennapokba, már tudjuk, hogy milyen egy időszakos leállás, hogy az maradhat talpon, aki a krízist a leggyorsabban kezeli és adaptálódik. A felsoroláshoz tehát csatlakozik még egy faktor: a biztonság.

Ahogy mindig fontos volt, hogy tiszta, higiénikus legyen egy büfé, kávézó, étterem, úgy most ez még jobban felértékelődik. Nem lehet mismásolni és félmegoldásokkal élni, csak egy kicsit lazítani a fegyelmen és elhagyni az újonnan kialakuló sztenderdeket. Vegyük csak példaképp, hogy hiába kötelező a vendéglátóhelyeken a személyzet maszkviselése – elsősorban a dolgozók, de természetesen a vendégek védelmében is –, ha bekukucskálunk az ablakon, és a dolgozókon nincs maszk... nem szívesen lépünk be hozzájuk. Apróságnak tűnhet, de nem az.

Ahogy most fontosabb például az étlapok tisztasága is, hogy ne egy rongyosra lapozott, ragadós menüt tegyenek le elénk, és hozzájárul az összképhez a mosdók felszereltsége is. Senki sem örül egy közös használatú klasszikus szappannak, ami vízben áll a tartóban. Rengeteg múlhat ezeken a tényezőkön.

A vendég tényleg a lábával szavaz, oda megy, ahol a fenti kritériumok teljesülnek, kiegészülve az új elvárásokkal, a biztonsággal és a vírus elleni védekezéssel.

Megdöbbentő statisztikákat olvasni New York városának vendéglátós helyzetéről: egy szeptemberi publikáció alapján kérdéses a nagyváros éttermeinek jövője, hiszen körülbelül 63%-uk kényszerülne bezárásra az év végével. Ez a vendéglátóiparban dolgozók 44%-át jelenti, körülbelül 200 000 munkavállalót. Az aggasztó hírek ellenére többen mégis látják a fényt az alagút végén.

A kulcs az éttermi étkezések biztonságos levezénylése, amin például egy, az év elején alapított multidiszciplináris cég, a Lotus Biosecurity is dolgozik.

Joseph Heaney cége teljeskörű, vállalkozásra szabott és garantáltan megbízható megoldást kínálna New York éttermeinek, hogy azok megmenekülhessenek a bezárástól és biztonságosan üzemelhessenek a továbbiakban is. Olyan megoldásokra gondoljunk például, mint a speciális légtisztítás és keringetés, vagy az érintésmentes mosdók megoldása. Az őszi-téli szezon beköszöntével el kell köszönni az al fresco étkezéstől, zárt térben kell megoldani a vendéglátást.

A Lotus Biosecurity szolgáltatásait először a Jean-Georges csoport vette igénybe. A cég az evidens profitszerzésen felül eltökélt missziójának tekinti, hogy megsegítse kedvenc városának legszerethetőbb iparágát. Speciális csapatot állítottak fel, olyan szakemberekkel, akik a vonatkozó területeken a leghatékonyabb megoldásokra törekednek.

A cég alapítója fűtő-hűtő és levegőkeringető rendszerek tervezésével és kivitelezésével foglalkozik, sok tapasztalata van az egészségügyből is, ahol a légtisztításban elsődleges szempont, hogy az intézményen belül megakadályozzák a betegségek átadását, terjedését. Heaney ezen a fonalon indult el, ezekre a tapasztalataira támaszkodott. Tudta, hogy egy átfogó ismeretekre alapozó csapatot kell összeállítania, hiszen hiába a saját tudás, rengeteg más szempontnak is meg kell felelni, az éttermeket ki kell szolgálni. Mérnökökkel, egészségügyi szakemberekkel dolgoznak együtt a Lotus Biosecurity-nél.

Új cikkely a szótárunkban: biosecurity

Kár lenne a biosecurity szót lefordítani, mert ugyanolyan esetlen lenne, mint például az elsőre megfoghatatlan kiberbiztonság. Új kifejezés, de ahogy az utóbbi, ez is beépülhet a szókincsünkbe. Biológiai biztonságot jelöl, védelmet a betegségektől, ártalmas tényezőktől. A friss amerikai cég a tervezéstől a telepítésig, A-Z-ig megoldást nyújthat az éttermeknek, nem sztenderdizálva, hanem személyre szabva.

Heaney szerint most még nagyobb a nyomás a vendéglátáson olyan szempontból, hogy a tapasztalataik útján csak olyan helyekre térnek majd vissza a vendégek, ahol tényleg biztonságban érezték magukat, és úgy gondolták, hogy a hely mindent megtett annak érdekében, hogy őket és dolgozóikat is a legjobb tudásuk szerint óvják-védjék. Ha a vendéget megnyugtatják és biztosítják afelől, hogy mindent megtesznek a biztonságuk érdekében, akkor ő nyugodtan tud étkezni, és hátradőlhet, kicsit visszarepülhet a koronavírus előtti időkbe, amikor az alepvető higiéniai szabályok elégnek tűntek. A Lotus Biosecurity létrehozott egy tanúsítványrendszert is, ami segíthet a bizalomépítésben, a kommunikációban. Mind a dolgozók, mind pedig a vendégek felé.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram