Hirdetés
Hirdetés

Az osztrák törvény lényege a vendéglátóhelyeken való dohányzás tiltására

SZERZŐ: DiningGuide
2019. október 31.
Minden osztrák vendéglátóhelyen november 1-jével lép érvénybe. Hasznos infók következnek.
Hirdetés
  • Különös vagy sem, a szomszédos Ausztriában november elsejével lép hatályba ez a törvény. Innentől tilos lesz a dohányzás Ausztriában az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elő.
  • A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik.
  • A törvény alól viszont kivételt jelentenek a kerthelyiségek és a hasonló jellegű szabadtéri vendéglátóegységek.
  • A tervek szerint a bécsi piacfelügyelet a szórakozóhelyek mintegy felét ellenőrzi majd az év végéig, ami azt jelenti, hogy 61 nap áll rendelkezésükre ötezer helyi ellenőrzés elvégzésére, vagyis 82 akcióra lehet számítani naponta.
  • A törvény életbe lépésének pillanatától ellenőrzésekre is számíthatnak a vendéglátóhelyek. Várhatóan Bécsben lesznek a legszigorúbbak a razziák, itt a piacfelügyelet (Marktamt Wien) ellenőrei már a rendelet életbe lépésének éjszakáján felbukkanhatnak. Összesen 80 ellenőrt alkalmaztak erre a célra, közülük 14-en elsősorban azt kontrollálják majd, hogy a dohányosok a megengedett helyeken gyújtanak-e rá.
  • A dohányzási tilalom várhatóan pozitív hatással lesz az osztrákok egészségére. Számításokat végeztek arra vonatkozóan, hogy más országok tapasztalatai alapján milyen változás várható Ausztriában; eszerint egy héten belül akár 623-mal is csökkenhet a kórházi tartózkodások száma. A nemzetközi tanulmányok pedig azt mutatják, hogy a dohányzás betiltásával átlagosan 24 százalékkal csökken a tüdőgyulladás, 15 százalékkal a szívinfarktus előfordulása.
  •  Ausztriában először 1985-ben, a munkahelyek zárt helyiségeiben tiltották be a dohányzást; 2009 januárjától pedig már az iskolákban, az oktatási intézményekben, a sportlétesítményekben és az állami hivatalokban sem lehet dohányozni. 2015-ben további szigorításokról döntött az osztrák kormány, de azt csak 2018. május 1-től szerették volna bevezetni. 2018. március 22-én az ÖVP (Osztrák Néppárt) és az FPÖ (Osztrák Szabadságpárt) kormánykoalíciója az FPÖ nyomására úgy döntött, hogy visszavonja a rendeletet. Közben azonban a koalíció megbukott, az osztrák parlament pedig júliusban ismét megszavazta a dohányzást tiltó rendeletet. 

    Forrás.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram