Hirdetés
Hirdetés

Íme, Anthony Bourdain rántotta hitvallása! Kell-e tej, tejszín, vaj és olaj a tökéletes rántottához?

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. október 7.
Kell-e tej, tejszín, vaj és olaj a tökéletes rántottához?
Hirdetés

A tojásrántotta az egyszerű ételek szinonimája. Agglegények előszeretettel hivatkoznak arra, hogy egy rántottáig – vagy addig sem – terjed a szakácstudományuk. De valójában olyan egyszerű kiváló rántottát készíteni. Anthony Bourdain szerint igen, néhány alapszabály betartásával.

"Itt a tojás van a középpontban. Most nem quiche-t készítünk, hanem rántottát."

Bourdain úgy vélte, hogy egy olyan alapétel elkészítésének, mint a rántottának, minden különösebb faxni nélkül néhány egyszerű trükkje van, amit szem előtt kell tartanunk, ha egy később is sokat emlegetett rántottára vágyunk. Hiszen, ahogyan egy zsíros kenyér kiváló tud lenni (olyan zsírral és olyan kenyérrel), más egyszerű ételekkel is okozhatunk maradandó élményt.

Lássuk mire érdemes odafigyelnünk!

Anthony Bourdain azzal kezdi, hogy mindig friss tojással dolgozzunk. Ez annyira alap, hogy megemlítjük, de talán említenünk sem kell, hogy ne zavaros fehérjéjű, romlófélben lévő alapanyaggal dolgozzunk.

 1. Használjunk síkfelületet a tojások feltöréséhez ahelyett, hogy a tál széléhez ütnénk őket. Így a tojáshéj biztos nem fog a tojás belsejével együtt beletörni a tálba.
 2. A tojásokat villával verjük fel, de ne vigyük túlzásba, ha a tökéletes színekre és állagra vágyunk. Nem akarjuk, hogy teljesen homogén sárgává váljon az elegy, a közhiedelemmel ellentétben nyugodtan képezzen csak benne sávokat a fehérje is.
 3. Közvetlenül azelőtt verjük fel a tojásokat, hogy a serpenyőbe öntenénk őket. Ugyanis, ha a már összekeveredett fehérjét és sárgáját állni hagyjuk, az elegy leülepszik, elválnak a komponensek, ami a rántottánknak furcsa zsíros állagot kölcsönöz.
 4. Olaj helyet használjunk vajat zsiradékként!
 5. Ragaszkodjunk az alap fűszerezéshez, úgy mint a só és a bors. Nincs szükség tejre vagy tejszínre, ezek csak elvonnák a figyelmet az étel fő ízelemeiről.

Először is négy egyszerű összetevőre van szükségünk: tojás, vaj, só és bors.

 • Melegítsünk fel egy serpenyőt, de nem kell, hogy túl forró legyen.
 • Ezután törjük fel a tojásokat egy síkfelületen, majd tegyük őket egy tálba.
 • Egy villával verjük fel a tojásokat, ügyelve arra, hogy ne verjük túl őket, a fehérje és a sárgája megfelelően keveredjen el.
 • Adjunk hozzá sót és borsot, de mást (vizet, tejet, tejszínt) nem szükséges.
 • Kezdjük el felmelegíteni a serpenyőt, helyezzük bele a vajat.
 • Közvetlenül a tojások összekeverése után tegyük őket az előmelegített serpenyőbe, az addigra forró, habzó vajra.

Hagyjuk őket formálódni egy kicsit, mielőtt elkezdenénk egy képzeletbeli nyolcas alakján hajtogatni őket. Ez a technika elősegíti, hogy a rántottánk puha textúrájú legyen. Így végül nem apró tojásdarabokat kapunk, hanem egy bolyhos, levegős, hullámos, kellemes szerkezetű rántottát.

Nézze meg magától Anthony Bourdaintől is:

.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram