Tény, hogy Európában a leggyakrabban hivatkozott éttermi lista a World's 50 Best Restaurants évente frissülő rangsora. Aki felkerül nem csak a nevében jelzett top 50-be, hanem a top 100-ba, vagy pedig a különdíjazottak egyike, egyszersmind felkerül a gourmet világtérképre.
A S.Pellegrino által támogatott rangsor egy olyan nemzetközi zsűri munkájából áll össze, akik az adott évi étteremlátogatásaik alapján értékelik a legjobb helyeket. Szakmai ajánlás és önálló jelentkezés alapján is lehetséges bekerülni az ítészek közé – a Dining Guide szerkesztőségének egyik munkatársa is a World's 50 Best Restaurants egyik meghívott zsűritagja. A zsűritagok között vannak séfek, étteremtulajdonosok, gasztronómusok, de egalizált tesztelés nem zajlik.
Megfigyelhető egy jól kirajzolódó tendencia, miszerint azon éttermek végeznek az élbolyban, akik céltudatos mozgósítást végeznek a nemzetközi porondon: szakmabeliek (séfek és étteremtulajdonosok), valamint utazó gourmet-k, influenszerek meghívásával.
Ezen invitálások feltétlenül megérik a befektetett energiát. Egy-egy ingyenes étkezés felkínálásával az adott étterem bekerülhet a nemzetközi vérkeringésbe, azaz tömegek érdeklődésének fókuszába kerülhet, ha a megfelelő közvetítőket választják.
A tízezres-százezres elérésű gasztroinfluenszerek dicsérete a vacsorameghívást követően reflektorfénybe állítja a munkájukat. Akik élnek a kortárs kommunikációs csatornák adta publicitás lehetőségével, kiemelkedhetnek azon konzervatív szemléletű nagyöregek sorából, akik akár évtizedek óta építik organikusan a vendégkörüket.
Kisebb hanggal és kevesebb hashtaggel, de biztos vendégkört tudva magukénak. Megérthető természetesen az is, ha egy vállalkozás él a digitális világ adta lehetőségekkel, és mozgósítja a lokális és nemzetközi hírvivőket.
A széles körben elfogadott ranglisták egyszerre mértékadóak, kritizáltak és természetszerűleg egy kicsit csalókák is. Így lehetséges, hogy a 100-as rangsorban a csúcson van Dánia, jóllehet a vendégek legtöbbje, ha jól beágyazott gasztronómiai kultúrára, ízgazdag alapanyagokra, remek ízekre vágyik, valószínűleg nem a tajga felé indul.
Szintén a fentieknek köszönhető az is, hogy a legmagasabb helyezést elért olaszországi étterem az az egy Michelin-csillagos Lido 84 a Garda-tónál, amelynél túlzás nélkül tucatnyi szakmailag nívósabb és izgalmasabb éttermet találunk az országban. Egy étterem valós megbecsültségét (nem kizárólagosan, de) jól jelzi a foglalások száma is. A Ristorante Lido 84-be egyik napról a másikra könnyen foglalhatunk, mégis a két és három Michelin-csillagos, szakmailag elismerten csúcsteljesítményt nyújtó éttermeket lekörözve 15. helyezést ért el a világranglistán.
Minden lista szül örömteli, ünnepi pillanatokat és kérdőjeleket is. Tökéletes pedig nem létezik. Mint az élet bármely más kérdésében és területén érdemes mérlegelni, utánaolvasni, érdeklődni, és eszerint választani.
A különdíjasok és a világ legjobb éttermei a S.Pellegrino World's 50 Best Restaurants listája szerint
A díjakat változatos tematika szerint osztották ki. A legtöbb helyezést előreugró étterem hongkongi, amely hűen jelzi az ázsiai városállam feltörekvő erejét és lendületét az éttermi piacon is. A vendéglátás művészetének díját vitte a rangsor egyetlen osztrák szereplője, a világklasszis bécsi Steirereck.
A legmagasabb helyezéssel bejelentkező újonc a listán, a 15. helyen debütált a már említett olasz Lido 84 a Garda-tónál. A séfek által kiválasztott baszk séftalentum idén Victor Arguinzoniz, az Asador Etxebarri húsmágus konyhafőnöke.
A világ legjobb cukrászséfjének díja nem egy francia vagy spanyol nagymesterhez került, hanem üzenetértékkel bírva ahhoz a sokszorosan díjazott Will Goldfarbhoz, aki korábban New Yorkban vitt csúcscukrászatot (Room 4 Dessert), majd Indonéziában, Balin alkotta meg a helyi adottságra specializált szalonját. És hogy mit jelent esetében a lokalitás? Mintegy 120 helyi gyógynövény feltérképezésével és felhasználásával készíti high-end desszertjeit.
Pía León szinte várható bejelentkező volt a világ legjobb női séfjének posztjára. Évek óta reflektorfényben van, és augusztus óta tudható, hogy a limai Kjolle konyhafőnökeként megválasztották a női séfek legjobbikának. Kis érdekesség, hogy ő Virgilio Martínez Véliz, a világhíressé lett kortárs perui konyha fenegyerekének felesége. A női séfek leg-legjét, a Kaliforniában működő Dominique Crennt idén nemes egyszerűséggel ikonná választották.
Highest Climber Award: The Chairman (Hongkong, Kína)
Art of Hospitality Award: Steirereck (Bécs, Ausztria)
Highest New Entry: Lido 84 (Gardone Riviera, Olaszország)
Chef’s Choice Award: Victor Arguinzoniz, Asador Etxebarri (Atxondo, Spanyolország)
Sustainability Award: Borago (Santiago, Chile)
World’s Best Pastry Chef: Will Goldfarb (Ubud, Bali)
World’s Best Female Chef: Pía León (Lima, Peru)
One to Watch: Ikoyi (London, Egyesült Királyság)
Icon Award: Dominique Crenn (San Francisco, USA)
Champions of Change:
Kurt Evans (Philadelphia, Pennsylvania, USA)
Viviana Varese (Milánó, Olaszország)
Deepanker Khosla (Bangkok, Thaiföld)
1. Noma (Koppenhága, Dánia) |
2. Geranium (Koppenhága, Dánia) |
3. Asador Etxebarri (Atxondo, Spanyolország) |
4. Central (Lima, Peru) |
5. Disfrutar (Barcelona, Spanyolország) |
6. Frantzén (Stockholm, Svédország) |
7. Maido (Lima, Peru) |
8. Odette (Szingapúr) |
9. Pujol (Mexikóváros, Mexikó) |
10. The Chairman (Hongkong, Kína) |
11. Den (Tokyo, Japan) |
12. Steirereck (Bécs, Ausztria) |
13. Don Julio (Buenos Aires, Argentína) |
14. Mugaritz (San Sebastian, Spanyolország) |
15. Lido 84 (Gardone Riviera, Olaszország) |
16. Elkano (Getaria, Spanyolország) |
17. A Casa do Porco (São Paulo, Brazília) |
18. Piazza Duomo (Alba, Olaszország) |
19. Narisawa (Tokió, Japán) |
20. Diverxo (Madrid, Spanyolország) |
21. Hiša Franko (Kobarid, Szlovénia) |
22. Cosme (New York City, USA) |
23. Arpège (Párizs, Franciaország) |
24. Septime (Párizs, Franciaország) |
25. White Rabbit (Moszkva, Oroszország) |
26. Le Calandre (Rubano, Olaszország) |
27. Quintonil (Mexikóváros, Mexikó) |
28. Benu (San Francisco, USA) |
29. Reale (Castel di Sangre, Olaszország) |
30. Twins Garden (Moszkva, Oroszország) |
31. Restaurant Tim Raue (Berlin, Németország) |
32. The Clove Club (London, Egyesült Királyság) |
33. Lyle’s (London, Egyesült Királyság) |
34. Burnt Ends (Szingapúr) |
35. Ultraviolet (Sanghaj, Kína) |
36. Hof Van Cleve (Kruisem, Belgium) |
37. SingleThread (Healdsburg, USA) |
38. Borago (Santiago, Chile) |
39. Florilège (Tokió, Japán) |
40. Suhring (Bangkok, Thaiföld) |
41. Alléno (Párizs, Franciaország) |
42. Belcanto (Lisszabon, Portugália) |
43. Atomix (New York City, USA) |
44. Le Bernardin (New York City, USA) |
45. Nobelhart & Schmutzig (Berlin, Németország) |
46. Leo (Bogotá, Kolumbia) |
47. Maaemo (Oslo, Norvégia) |
48. Atelier Crenn (San Francisco, USA) |
49. Azurmendi (Larrabetzu, Spanyolország) |
50. Wolfgat (Paternoster, Dél-Afrika) |
Íme, a lista második 50 helyezettje:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.