Hirdetés
Hirdetés

17 magyar furmintot méltat a brit Decanter borászati szaklap

SZERZŐ: diningguide
2021. március 2.
Hosszú cikket publikált a brit Decanter borászati szaklap a furmintokról. A fajta történetéről, jellegzetességeiről írtak bor-étel párosításokkal és hosszú ajánlott borlistával.
Hirdetés

Legutóbb egy Balassa szamorodni és egy St. Andrea bikavér kapcsán kerültek a Decanter hasábjaira magyar borok, most ismét Caroline Gilby Master of Wine foglalkozik Magyarországgal és a furminttal. Tokaj mellett nagy örömünkre ezúttal felmerült Somló-hegy neve is.

Gilby röviden megemlíti, hogy a dűlőszelektált, komoly száraz furmint témában még gyerekcipőben járunk, de nagyon ígéretesnek tartja hazánk fejlődését és a borainkat:

Mindegy, hogy száraz, édes, esetleg gyöngyöző, kerüljön furmint a poharakba! Elég jó ahhoz, hogy felvegye a versenyt a világhíres fehérekkel.

Milyen fogásokhoz ajánlja a Decanter a furmintokat?

Malac császárhúshoz, ropogós, tempurázott ételekhez, kecskesajthoz, Szent Jakab kagylóhoz, úgy általában a tenger gyümölcseihez, misóhoz.

Melyek Caroline Gilby válogtásának kedvenc tételei?
Fotó: Barbay Csaba/Flashback
  • Szepsy Szent Tamás, 2016
  • Kreinbacher Prestige Brut
  • Szent Tamás Szent Tamás, 2013
  • Bott Frigyes Furmint barrel No.33
  • Gizella Deák, 2017
  • Sauska Birsalmás, 2015
  • Dobogó Furmint, 2015
  • Kikelet Birtok Furmint, 2018
  • Balla Géza Sziklabor, 2016
  • Grand Tokaj Kővágó Single Vineyard Furmint, 2018
  • Sauska Furmint, 2020
  • Barta Öreg Királydűlő, 2015
  • Disznókő Inspiration, 2018
  • Disznókő Furmint, 2019
  • Tokaj Nobilis Rány Furmint, 2018
  • Tornai Premium Furmint, 2015
  • Maurer Oszkár Furmint, 2016

Forrás.

Még többet a furmintról:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram