Hirdetés
Hirdetés

Íme, 2018 legjobb street food helyei: Dining Guide top 10

SZERZŐ: diningguide
2018. március 8.
a TOP100 rovat
támogatója
A Volkswagen-Dining Guide Top100 Étteremkalauz a top 100, majd a pontozáson kívül eső éttermek után majdnem 150 street food helyeket is ajánl. A mezőny továbbra is erős, ugyanakkor az is látható, hogy nagy a fluktuáció, sok a nyitás-zárás. A street food rugalmas kategóriájába sok minden belefér, de mi alapvetően a stabil minőséget és az alapanyag-tudatosságot keressük. A toplista szereplői mindemellett hiteles, adott esetben újító koncepciókkal és harmonikus ízkompozíciókkal tűnnek ki a tömegből.
Hirdetés

A 10 legjobbnak ítélt hely jól tükrözi a valóságot: pizza, hamburger, BBQ, rántott hús és vietnámi ételek. Ezeket esszük szívesen manapság, ha gyors ételélményre vágyunk. Következzen a részletes lista!

Idén másodszorra is a toplistán: Bamba Marha

Jancsa Jani, a „burgerpápa” jött, látott, rengeteg hamburgert evett, aztán burgeréttermet nyitott, sőt mi több, éttermeket. A „Bamba-család” már évek óta bizonyítja, hogy a burgerdömping közepén is sikerre lehet vinni egy üzletet, ha adott „a minőség, a marketing, a kreativitás és a top lokáció”, ahogyan ő maga fogalmaz. Három belvárosi helyszínen várják a nemdiétázókat, hogy megmutassák, miként lehet egészen bevadítani egy szelíd bárányt, vagy milyen is egy izmos burger Elvis Presley ízlése nyomán (annyit mondunk: banán). Nem is olyan Bamba az a Marha!
Bamba Bazilika - 1051 Budapest, Október 6. utca 6.
Bamba Deák - 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 3.
Bamba Oktogon - 1062 Budapest, Andrássy út 46.
Honlap

Csábítás az emeleten: Buja disznó(k)

A Hold utcai piac gyorsan kultstátuszt elért rántotthús-szaksütödéje folyton tele van. Bíró Lajos neve tudjuk, hogy garancia a jóféle húsételekre, és ahogyan könyvének címe is szól, a Sok vagy, a nála kikérhető étel sem kevés. A rántott hús széle megnyugtató módon lelóg a fatányérról vagy éppen bőven túllóg a zsemléből, és ha éppen nem fűlik az ember foga a rántott húshoz vagy fülhöz, akkor mindig ott a szalontüdő zsemlegombóccal. A klasszikusok piaci környezetben, jóféle savanyúsággal, egy karéj kenyérrel egyszerűen megunhatatlanok.
1054 Budapest, Hold utca 13. Galéria 6-os üzlet
Facebook-oldal

Az Akácfa füstje: Bp BARbq

A tetovált séfnek legalább legalább jól áll a szmóker, mint a tetoválásai. A BBQ, pulled pork, reuben tengelyen meghatározható kínálat pontosan annyit nyújt, amennyit ígér. És ez a nagy szó. Dögös, füstös, igazi. Serényi Zsolt társa, Urbán Roland bártender már bő lére eresztette a kínálatot, ami nem is olyan rossz ötlet a bulinegyedben. A BBQ-val feltüzelt koktélbár koncepció bejött: kitartóan minőségi ételek érkeznek a pult mögül már 2016 óta. Annak ellenére, hogy ez is „beugrós” hely, nem árt asztalt foglalni. A Bp BARbq valóban az egyszerűség diadala volna, mint ahogyan azt állítja magáról? Elnézve csak a koktélsort vagy éppen a Monster Burgerüket, azért van benne spiritusz, minden tekintetben.
1072 Budapest, Akácfa utca 24.
Honlap

D.O.P. minősítéssel: Digó Pizza

A Digó remek példája annak, hogy megéri kamaszkorban álmokat szövögetni. Papp Zoltán álmodozással kezdte, aztán eredeti nápolyi pizza sütésére alkalmas kemencét épített, szakácsnak tanult, egyetemre járt, majd nekiállt digózni. A Digó karrierje gyorsan és hatékonyan ívelt felfelé: a tavalyi pop-up kitelepülések során belopták magukat az emberek szívébe, így a 2017 év végi megállapodásra már megvolt a komoly rajongótábor, amely alig várta, hogy a srácok lerántsák a leplet a titkos helyszínről. Kiváló pizzáikkal kiérdemelték a toplistás helyezést, hiszen valódi nápolyi pizzát nem sokan készítenek az országban. A Vezúv talaján termett, eredetvédett San Marzano paradicsom csak egy az indokok, pontosabban a pizzára kerülő feltétek közül, ami miatt érdemes egyszer megkóstolni jártunkban-keltünkben a valódi nápolyi pizzát Budapesten. A Deák tér pont jó csomópont ehhez.
1051 Budapest, Erzsébet tér 12.
Honlap

Kicsi, de erős: Good Morning Vietnam

A vietnámi bisztró neve hallatán akarva-akaratlanul Robin Williams hangja jut eszünkbe, ahogy a katonai rádióba harsogja a Jó reggelt, Vietnamot. Az apró hely méltatlanul sokáig rejtve maradt a nagyközönség előtt, de végre felkerült a budapesti gasztrotérképre. Pedig a Hold utcai piachoz közeli lokációjával (a Hold és Nagysándor József utca sarkán találjuk) nincs éppen elrejtve, csak több időbe telt, mire szájhagyomány útján elterjedt az ízletes pho és a tavaszi tekercs híre. Autentikus vietnámi ízek flancmentes környezetben, ahol a tányérokban sikerült megidézni Hanoi szellemét.
1054 Budapest, Nagysándor József utca 1.
Facebook-oldal

A Balaton is behajózott a listára: Kalóz Strandbisztró (Balatonfövenyes)
A fövenyesi hely nevéhez híven megbolygatta a balatoni strandkaja világát. A tulajdonosok nagyot álmodtak, és 2015-ben felhagytak a megszokott balatoni büfékínálattal, a hekk és lángos helyett megtalálták a saját hangjukat, többek közt a Harcsa&Krumpli formájában, amely még abban az évben az év strandétele lett. A siker azóta is töretlen, Fövenyes mellett 2016 óta Badacsonytomajban is megtaláljuk a strandbüfé 2.0-át. A tavalyi év sem volt újításoktól mentes, ugyanis Kovácsi Bálint kreatív séfnek köszönhetően (még) tovább gondolták az étlapot. Mondanunk sem kell, hogy a Kalóz háza táján is fontosak a helyi alapanyagok, és persze az olyan truvájok, mint a képen látható alkotás is, a szépiatintával színezett Fekete Vitorla burger.
8242 Balatonudvari, Strand utca 1.
Honlap

Az Év Street Food díj nyertese: Pizza, Kávé, Világbéke

Sorrend nincs, díjazottunk van. Idén a Dudás-fivérek miskolci pizzaparadicsoma érdemelte ki a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz Év Street Food díját. A fáradhatatlan testvérek új műfajban próbálták ki magukat, és a szeletpizzázó, kávézó éppen olyan jól áll nekik, mint az étterem. A római pizzák tökéletesítésében egy olasz pizzasütő mester testvérpár volt segítségükre, a Miskolc és környéke adta vendégsereg pedig jelesre vizsgázott gasztronómiai nyitottságból, ugyanis az olyan, elsőre szokatlannak tűnő párosítások, mint például a rozmaringos-burgonyás pizza vagy a fügével, prágai sonkával és stracciatellával megspékelt változat, a közönség óriási kedvencei a megnyitás óta. A kávé Gianni Frasitól, a pizzaalapanyagok Olaszországból, a szenvedély és odaadás Encsről érkezik Miskolcra.
3525 ​M​iskolc, ​S​zéchenyi út 19.
Facebook-oldal

Fotó: Szindbád, az utazó

A légies négyzetes: Pizzica

A Nagymező utcai pizzalelőhelyet sokéves kultusz övezi. A Pizzica hitelesen tálalja Rómát négyzetbe zárva. Paolo de Bartolomeo 2004-ben érkezett a fűtött Lecce városából, és miután belemerült Budapest zenei szubkultúráiba, megnyitotta a Pizzicát, amelyet stílusosan a pizzica nevű zenéről és táncról nevezett el. Az önazonos hely olasz hozzávalóktól roskadozó vastagabb, légies tésztájú pizzái megkerülhetetlen szeletei a pesti pizzavilágnak. Ráadásul a kultúra nemcsak a névben köszön vissza: rendszeresen szerveznek kiállításokat is.
1065 Budapest, Nagymező utca 21.
Facebook-oldal

Vegán csúcstartó: Vegan Love

A Bamba Marha és a Bp BARbq mellett a Vegan Love került be idén duplázva újra a tíz legjobb közé. A fővárosi vegán szcéna egyik csúcsteljesítményét szállítja a Vegan Love: a Gellért tér közelében lévő burgerező sokat tett azért, hogy a vegán címke ne ízetlen, unalmas vagy a megszokott ételektől merőben idegen fogásokat jelentsen, hanem olyan dögös darabokat, mint a tocsogós Juicy Lucy, a toronymagas nacho burger vagy a Big Macet megidéző Big Veget. A burgerek, a gyros és a hotdog náluk teljes átalakuláson megy keresztül, a legnagyobb eredményük pedig az, hogy egy Vegan Love-os étkezés után nincs hiányérzete az embernek. Teljes értékű fogások hús, tojás, tej- és tejtermékek nélkül.
1114 Budapest, Bartók Béla út 9.
Facebook-oldal

Izgalmak pho-n innen és túl: Vietnámi Speciális Melegkonyha

A kieső kőbányai létesítményt úgy kell felfedezni magunknak, és ez még külön is hozzátehet a látogatás izgalmához. Az imádnivalóan nem trendi elnevezésű étteremben a város egyik legjobb ár-érték arányú pho-jét kanalazhatjuk. A vietnámi alaptételek mellett igazi különlegességeket lelhetünk az étlapon, citromfüves kecskét pirított chilivel, párolt békacombot zöld banánnal és tofuval, angolnát vagy pirított borjút vízi spenóttal (ong choy). Ugye, hogy izgalmas! A kieső lokáció miatt tényleg olyan érzés, mintha elzarándokolna ide az ember, már-már felér egy vietnámi úttal.
1105 Budapest, Előd utca 1.
1123 Budapest, Győri út 2.
Honlap

Szindbád, az utazó fotójának kivételével a képek a vendéglátóhelyek weboldaláról vagy Facebook-oldaláról származnak.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram