Hirdetés
Hirdetés

Ilyen lenne egy virtuóz háziasszony menüje, ha profi konyhában főzhetne: ebéd a Pasztellből

SZERZŐ: DG
2020. december 8.
a TOP100 rovat
támogatója
Segítünk egy kicsit azoknak, akik szívesen rendelnek házhoz, megmutatjuk a kedvenceinket ebben a nehéz, összetett műfajban. Az elmúlt hónapokban sokat beszéltünk arról, hogy mennyire sok buktatója és neuralgikus pontja van a házhoz szállításnak, hogy mennyire nehéz helyzetben vannak a csúcsgasztronómiát képviselők, de még a nívós bisztrókonyhák is. Első rendelésünk a Pasztell Restaurant-ból érkezett, és persze kicsit más, mint az elegáns éttermi élmény, de ízeiben és a tálalásban egy kicsit sem csalódtunk.
Hirdetés

2019 második felében komoly szakmai figyelem irányult a Pasztell Restaurantra. Hegyi Attila tulajdonoshoz Nicola Portinari, a két Michelin-csillagos La Peca séfje csatlakozott társtulajként. A legendás venetói étterem séfje meglátta a lehetőséget a budapesti csúcskonyhában és Erdei János konyhafőnök személyében, szakmaiságában is. Éppen akkor ugrottak fejest együtt a mély vízbe, amikor még senki sem sejtette, hogy sosem tapasztalt nehézségek várnak az éppen fellendült budapesti vendéglátásra (is). Nem volt lehetőségük lubickolni, a francia Limoges porcelán tányérjaik először tavasszal maradtak üresek, és most ősszel sincs ez másképp.

Most kénytelenek szaktudásukat és megfeszített munkájukat bedobozolni, kiművelt ételeiket (látványban) leegyszerűsíteni, és házhoz vinni ars poeticájukat. 

Erdei János híres házias, nosztalgiára építő fogásairól, a séfre nem jellemző a túlművészkedés és az erőlködés: technikásan, profin teremt az elsőre feszes hangulatúnak tűnő étteremben otthonosabb atmoszférát. Nem az asztalnál való helyeskedéssel, belemagyarázással, hanem erőteljes, karakteres ízeivel. Nem véletlen, hogy Nicola Portinari is hisz benne. Órákig mesélhetnénk az olasz gasztronómia tiszta, egyszerű alapanyagaira és emlékekre építő mivoltáról, a rengeteg vidéki Michelin-csillagos étteremről, amiket a környék tart el, nem az egyszeri turista. A Pasztell ugyan nem a 7-es út mellett kapott helyet, hanem a Bazilikától pár pillanatra, de gondolatiságban Portinari szakmai segítségével közelít az említett olasz példához. 

Pasztell-belső

Mindenkit egyaránt letaglózott a pandémia okozta vészhelyzet, de egy éppen induló koncepciónak még bonyolultabb a helyzete. Ettől függetlenül belementek a Pasztell “bedobozolásába”, csak éppen mindenkinek kedvező kompromisszummal.

A gyönyörű tányérokon várakozó bravúros nosztalgiák és modern impulzusok erejüket és méltóságukat veszítenék egy műanyagdobozban, Erdeiék ezért inkább a comfort food felé fordultak.

Technikásan, a legkifinomultabb eljárásokkal, de közérthetően. Azt is mondhatnánk, hogy ha egy virtuóz háziasszonynak meglennének a konyhatechnológiai feltételei, hasonló ízeket csalogathatna elő. A képzeletbéli házigazdánknak nincsen thermomixere és vákuumcsomagoló gépe… de a Pasztell konyháján minden adott ahhoz is, hogy a házias ételeket tőlük szokatlan formában kínálhassák. 

 

Technikai tudnivalók

Hétfőtől szombatig, délelőtt 11 órától 18 óráig lehet rendelni tőlük, telefonon és a külön erre az időszakra létrehozott online shopról. Ez a weboldal informatív és praktikus, egyből láthatjuk is az ételeket: 7-féle előétel és leves, 6-féle főétel, 3-féle desszert közül választhatunk. Két módon hozzák házhoz a Pasztell ételeit: vagy melegen, azonnali fogyasztásra, vagy otthoni befejezéssel, hogy a legfrissebben kerüljön étkezőasztalra a rendelt fogás.

Mi a kész, meleg ételeknél maradtunk, és külsőbb kerületbe kértük a szállítást. A Pasztellből autóval szállnak ki — az autós fuvar előnye, hogy kevésbé sérülhetnek a pakkok. Nem is volt panaszunk, tökéletesen rendben érkezett minden, nem folytak meg a szaftok, nem mozdultak el a desszertek sem. Ha már jártunk náluk, esetleg ismerős lehet az alkalmi futárunk is, ami kellemes meglepetés. 

A Pasztellben helyszínen is átvehetjük a csomagokat. A minimális rendelés 5000 forint, Budapest összes kerületébe szállítanak, a főváros határain túl 270 forint/kilométeres (oda-vissza) áron vállalják a Pasztell-élmény kézbesítését. A levesek-előételek 1900-4000 forintba kerülnek, a főételek 3200-3900 forintba, míg a desszertek egységesen 1900 forintos áron elérhetőek.

Az élmény

A szárazabb tények után szorítkozzunk a valós, otthoni tapasztalatra. Az adagok méretesek, jól lehet lakni velük, a paprikás csirke például egy kifejezetten monstre-adagnak bizonyult. Előételek közül a mangalica terrine tette a legjobb benyomást, savanyított zöldségeivel együtt nagyon jól érvényesült a karakteres íz. 

Gazdag, tartalmas a csülkös bableves, remek malachússal, friss zöldségekkel. Akár két kisebb adag is kijön belőle. 

Főételek terén a töltött paprika lett a kedvenc, édeskés-selymes paradicsomszószával, étvágygerjesztő apró főtt burgonyáival. Egy betöltött paprika és két töltelék jelentette az adagot. Az Erdei János-féle étel tölteléke csupa hús, nem tartalmaz rizst, ami elsőre meglepő lehet, de tetszett ez a nagyvonalúság. Határozottan jól porciózottak az ételek, ami a paprikás csirkénél is szerencsés volt, hiszen ideális mennyiségű selymes szaft dukált a puha csirkehúshoz és a speclihez. Uborkasalátával kértük az igazi klasszikust. 

A fogás kóstolásakor eszünkbe is jutott, hogy talán túl elrugaszkodott és “hurráoptimista” felfogás, sőt még az sem biztos, hogy annyira ízléses gondolatfoszlány, de mivel a csúcséttermek közül sokan választották a háziasabb ételek kiszállítását, ez a mindenkinek megterhelő év mégis hozhat valamiféle revelációt. Ebben a mesterséges, kényszerű helyzetben sok étterem megmutatja most, hogy igenis hozzá tudnak szólni a magyar vendégkörhöz, a “nem tudok egy jó pörköltöt, gulyást enni” sopánkodás is érvényét veszítheti.

Egyedül a tiramisú beemelése csatlakozott az olasz vonalhoz: kiművelt, precíz édességet készítettek, rátromfolva a házi, babapiskótás változatokra. A derelye sem okozott csalódást: megfelelően vékony tészta, roppanós pankómorzsa ölelte körbe a füstös szilvalekvárt.

A Pasztell házhoz szállítását a legbátrabban ajánljuk nagyétkűeknek, a nosztalgikus ízek rajongóinak, azoknak, akik biztonsági játékosok, és azoknak is, akik megtapasztalnák, hogy milyen a mesteri szintre emelt töltött paprika

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram