Hirdetés
Hirdetés

Ilyen könnyű átverni a Tripadvisort

SZERZŐ: DiningGuide
2015. július 3.
A Tripadvisorra a világ legnagyobb, legnépszerűbb turista-kalauzaként szoktak hivatkozni, az értékelési rendszere viszont sokak szerint megkérdőjelezhető: erre mutatott rá a Tavola olasz lap, akik egy kísérlet alatt egy kitalált éttermet népszerűsítve a város legjobb éttermévé tették az felhasználói értékelések alapján.
Hirdetés

A Tripadvisor nem egy bonyolult rendszer: a felhasználók értékelnek, pontoznak, kritizálnak adott esetben, ezek alapján pedig listázzák a helyeket. Nem étteremkritikusok vagy szakértők értékelnek, hanem hétköznapi étterembe járó emberek, akik ha esznek egy jót felfelé, ha rosszat lefelé pontoznak. Legalábbis ez lenne a Tripadvisor célja, hogy kikerüljék az átveréseket és a turisták könnyen találják meg a jó helyeket.
Ez a rendszer viszont korántsem megbízható: persze, a jó a éttermek az élmezőnyben vannak, de egyáltalán nem ritka, hogy a saját helyet fel-, a konkurenciát lepontozzák "felhasználók" - ezt használta ki a Tavola olasz lap, akik egy kamu éttermet (La Scaletta) dicsértek addig, amíg egy hónapon belül a város legjobb étterme lett a Tripadvisoron.
A weboldal szerint ugyanakkor a rendszerük megbízható, a hasznos és felhasználóbarát ajánlások, információk a legfontosabbak számukra, ezért folyamatosan ellenőrzik az adatokat. Ezért miután a Tavola felfedte a kísérletet, a Tripadvisor a fenti szabályrendszerüknek megfelelően törölte a La Scalettát az oldalról.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram