Il Borro - A poraiból feltámasztott olasz luxusfalu

SZERZŐ: Király Márton
2023. január 15.
a Château rovat
támogatója a
Feruccio Ferragamo nem csak egy szállodát épített. Toszkána egy kis szeletét mentette meg, és a vidéket annak legszebb formájában tárja a látogatók elé.
Hirdetés

A Dining Guide Château rovatában hétről hétre sorra vesszük a világ legkülönlegesebb szálláshelyeit. Írtunk már afrikai esőerdőbe telepített luxusfaházról, az Indiai-óceán hullámait fehér homokstrandjaival megtörő luxusszigetről és több mint százéves múltra visszatekintő alpesi síparadicsomról is. Most következő szállásunk azonban egészen különleges a maga nemében, ugyanis nem csak egyetlen patinás épületet, hanem egy egész falut készülünk bemutatni. Soha egy olyan szállodáról nem írtunk, aminek a gyökerei ilyen messzire nyúlnak vissza az időben és aminek a története ennyire izgalmas és egyedi lenne.

Fotó: facebook.com/ Il Borro

A toszkánai Il Borro birtokot a Ferragamo család tette azzá, ami napjainkban, de az őket megelőző történetében felbukkan a Római Birodalom, az egymással háborúskodó Firenze és Arezzo, Mediciek és Savoyaiak, olívaolaj és bor, szegénység és pompa.

Most nem csak egy szállodába látogatunk el – az Il Borro egy újjáéledő közösség, mely büszke folytatója a toszkán luxus és olasz életérzés történetének.

Történet

A Valdarno környékén található birtok középpontjában már a Római Birodalom idején erődítmény állhatott. Erről ugyan nem maradt fenn írásos emlék, azonban a birtok közepén álló villaépület alapozásában egyértelműen megtalálhatók az ebben az időben emelt falak maradványai. A területet sokkal később, 1254-ben említik először a feljegyzések, ekkor vásárolta meg a földeket egy bizonyos Borro Borri milánói nemes. Nem sejthette, hogy döntése végül Olaszország egyik legkülönlegesebb luxusszállodájának történetét is elindítja.

Fotó: facebook.com/ Il Borro

A virágzó birtok

A Borri család alatt, akikről a birtok a nevét is kapta, a régió virágzásnak indult, és az egykori erődítmény köré szépen lassan lakóházak is épültek. A gazdag vidéket hiába sújtották háborúk, a jól szervezett birtok ontotta a pénzt, hamarosan kereskedők,, iparosok, borkészítők telepedtek meg, felépült a birtok első temploma is. 1384-ben azonban Firenze város megostromolta és elfoglalta Il Borro várát, a területeket elkobozta a családtól. Az élet azonban nem állt meg, és amikor Alessandro del Borro 1644-ben visszakapta birtokait, egy gazdag vidék földesurának mondhatta magát. Nem habozott birtokait bővíteni, ekkoriban nyerte el a legtöbb épület és a faluközpont mai formáját is.

Villák és templomok

A következő évszázadok során a birtok többször is gazdát cserélt, eladósodott birtokosok, befektetési céllal földet vásárló családok, szerencsés örökösök vehették át a falu ősi kőkapuinak kulcsait. Minden család, aki egykoron Il Borrót irányította, hozzátett valamit a birtokhoz. A Hohenlohe család építette például a faluközpontban található villaépületet, mely ma az egyik szállodának otthont ad, a Medici-Tornaquinci család pedig templomot emelt az 1800-as évek elején.

Fotó: facebook.com/ Il Borro

A hanyatlás évei

1903-ra a birtok a Savoyai család tulajdonába került. Ekkoriban azonban sorra ütötték fel a fejüket az addig szőnyeg alá söpört problémák. Hiába a Toszkán vidék gazdagsága, a földművelők eszközei ekkorra már elavultnak számítottak. És hiába épült-szépült Il Borro épített környezete, ha a birtokosok fejlesztéssel ekkoriban nem sokat törődtek.

Il Borro évszázadokon át virágzó közössége hanyatlásnak indult. A helyzetet tovább nehezítették az egymást követő világháborúk, a lakosság egyre fogyott, részint a hősi halottak emelkedő száma, részint a folyamatos elvándorlás miatt.

1993-ban azonban új család érkezett a vidékre, és ennek az évszámnak legalább akkora a jelentősége, mint a birtokot elsőként említő 1254-es évnek.

Fotó: facebook.com/ Il Borro

A Ferragamo család érkezése

Ferruccio Ferragamo, Salvatore Ferragamo fia, és a Ferragamo luxusbrand örököse gyermekkorában rengeteg időt töltött a vidéken. Ifjúságának évei alatt sem tudott elszakadni a falutól, melynek időtlen szépségét, a táj gazdagságát mindig is csodálta és fájt veszni látnia mindazt, amit ő megőrzésre érdemesnek, értékesnek tartott.

Fotó: facebook.com/ Il Borro

1993-ban, ekkor már a Ferragamo Brand vezérigazgatójaként úgy döntött, kezébe veszi az irányítást. A történet egy kevésbé eltökélt, vagy kevésbé tehetős üzletember esetében valahogy úgy folytatódna, hogy Ferragamo megvásárolja a faluközpont ikonikus villaépületét, amit aztán szállodává alakít át, esetleg egy komolyabb éttermet is hoz az egyik szép, de elhagyatott kőépületbe, és a történet nem sokban különbözne a rovatunkban már korábban is bemutatottaktól.

De nem így történt.

Ferruccio Ferragamo az egész falut, és a környező, 700 hektárnyi földbirtokot is megvásárolta. És ezt azzal a céllal tette, hogy a teljes toszkán falut, annak minden értékével együtt megóvja a pusztulástól. 1993-ban az eredetileg mintegy 300 főnek otthont adó falu legtöbb háza üresen, romosan állt.

Mindössze harminchatan laktak a településen.

Az elnéptelenedés komoly probléma ma is Olaszország egyes vidéki területein is, amit számos módszerrel igyekeznek megoldani. Néha-néha felröppen a hír, hogy Szicíliában, Pugliában festői villaépületekhez lehet jutni jelképes összegekért, csak a felújítást kell vállalni. Ferragamo nem ezt az utat választotta. Nem hirdette meg a házakat, hanem összehívta az egykori lakosokat és helyi mestereket, és nekilátott, hogy a falu összes házát felújítsa.

Fotó: facebook.com/ Il Borro

A birtok újjáéled

Munkája nyomán nem csak a fentebb már megpendített szálloda és étterem érkeztek meg a falu központjában álló villába, maga az élet is visszatért a toszkán településre. Újraindította a mezőgazdaságot. Ma Il Borro név alatt a birtok saját olívaolajat forgalmaz. Újratelepítette a szőlőültetvényeket. A Chianti hazájában nem meglepő, hogy Il Borro központja alatt komoly pincerendszer húzódik, ahol a birtok borát erjesztik és érlelik. A faluban nyitott számos étteremnek a konyháját a közeli földek látják el alapanyagokkal.

Fotó: facebook.com/ Il Borro

A házak új lakói

Az egykori lakóházak sem maradtak üresen. A felújítás után Ferragamo kézműveseket, iparosokat, művészeket hívott Il Borróba, akik itt nyitották meg boltjaikat. Természetesen a Ferragamo márka üzleteit is megtaláljuk a faluközpont macskaköves utcáin sétálva.

Fotó: facebook.com/ Il Borro

A megmentett érték

Il Borro ma egy igazán meghitt, kommunális toszkán falu képét mutatja, ám jóval-jóval több ennél. Egy újraélesztett közösség, amely a kapott lehetőséget igyekszik maximálisan meghálálni és kihasználni. Ferragamo egy olyan irodalmat épített, aminek minden kockakövéből, olívaolajcseppjéből, szökőkúthangjából a gondos odafigyelés és a megőrzendő érték iránti tisztelet sugárzik. Gyakorlatilag sikerült felépítenie az ideális olasz városkát.

Fotó: facebook.com/ Il Borro

Az idilli kép pedig látogatókat is fogad. Il Borro területén összesen három szálláshely várja a látogatókat, ezek közül az egyik a most bemutatásra kerülő Il Borro Relais & Châteaux a legszebb és a legnagyobb.

A szállás

A harmincöt lakosztályból 25 a faluközpont házaiban, 10 a Hohenlohe család által épített Dimora Il Borro nevű villaépületben található. A faluközpontba csak a birtokhoz tartozó elektronikus járműveket engedik be, így a csend és nyugalom minden lakosztály esetében biztosított. Ahogyan a hozzáférés is az Il Borro Spa kezeléseihez, privát medencékhez is. A szobák hangulata megőrizte a toszkán vidék rusztikus báját, az anyagok, a kő, a fa, a tégla, a bőr gyönyörűen harmonizáló, stílusosan elegáns szobákat eredményezett.

Fotó: facebook.com/ Il Borro

Ha valaki még nagyobb magányra vágyna, természetesen kibérelheti a birtok területén álló magánvillák egyikét is, ahol a rurális olasz tájban élvezheti a békét.

Fotó: facebook.com/ Il Borro

Gasztronómia

A birtokon található három éttermet két dolog is összeköti. Az egyik a filozófia, hiszen mindhárom hely a toszkán konyha ünneplése és bemutatása mellett kötelezte el magát. A másik, hogy mindhárom hely étel-, és itallapjának nagy részét a környező földeken folytatott organikus gazdálkodás során megtermelt növények és szabadtartásban nevelt állatok adta alapanyagokra építik.

Fotó: facebook.com/ Il Borro

Andrea Campani executive séf fogja össze a fine dining irányt képviselő, Michelin-tányéros Osteria del Borro étterem, a lazább hangulatú Tuscan Bisztró és a helyi borokat bemutató Vin kávézó és borbár alkotta gasztronómiai triumvirátust.

A személyzet

A személyzet remek érzékkel találja meg az udvarias segítőkészség és a barátságos vendégszeretet tökéletes harmóniáját. Semmi sem jelenthet túl nagy gondot, megoldhatatlan problémát, megválaszolatlan vagy teljesítetlen kérdés nem maradhat.

Fotó: facebook.com/ Il Borro

Ráadásul a személyzetből, a boltokban dolgozó iparművészekből, a földeken dolgozó gazdákból, az olívaprés kezelőjéből, és a pincemunkásokból is sugárzik a szeretet nem csak a vendég felé, de mintha mindenki megtiszteltetésnek érezné, hogy része lehet a legendás toszkán birtok feltámasztásában.

A programok      

Ha megtekintettük a középkor épített örökségét, megkóstoltuk a toszkán ízeket ünneplő éttermek menüsorait, és már vakon is ki tudjuk választani a chiantit alkotó szőlőfajták közül a sangiovesét, Il Borróban akkor sem fogunk unatkozni. A szálláshely programkínálatában festő-, és főzőtanfolyamokat, golfkirándulásokat, piknikeket, helikopteres városnézést, Ferrari-bérlési lehetőséget is találunk.

Fotó: facebook.com/ Il Borro

És őszintén, jobb módja talán nem is létezik Toszkána felfedezésének, mint egész nap a cédrusfasorok között száguldani egy tűzpiros autóval, hogy aztán este, a gyönyörűen felújított, de kőfalúan autentikus étteremben megkóstoljuk a vidék által nyújtott legfinomabb ételeket, majd leöblítsük egy pohár chiantival.

Feruccio Ferragamo nem csak egy szállodát épített. Toszkána egy kis szeletét mentette meg és a vidéket annak legszebb formájában tárja a látogatók elé.

Forrásunk volt:

1

Tovább olvasok:

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram