Hirdetés
Hirdetés

Ikonikus citromtorták nyomában: Massimo Bottura leejtett citromtartja

SZERZŐ: DiningGuide
2019. szeptember 6.
Múlt héten írtunk a minden idők legnépszerűbb citromtortájának tartott, Thomas Keller-féle lemon tarte-ról. Az amerikai séfidol volt az első fine dining séf, aki a mediterrán világ alapdesszertjének számító, egyszerű citromos linzert bátran importálta a gourmet éttermi környezetbe. Tulajdonképpen mindez a sütemény különösebb átalakítása nélkül történt, „csupán” tökéletesre készítette az egyszerű alapanyagokból összeállított desszertet.
Hirdetés

A The World’s 50 Best Restaurants első helyezését kétszer is bezsebelő Osteria Francescana étterem séfje, Massimo Bottura hazája egyik alapsüteményét, a crostina al limone desszertet varázsolta a három Michelin-csillagos étterme asztalára. A desszert első verziója 2011-ben, még a második csillag idején születetett meg, majd az étterem harmadik csillagának megérkezésével egy időben metamorfózison ment keresztül, amely során még könnyebbé tette ezt a citromléből, tojásból, vajból és lisztből készülő, megunhatatlan desszertet.

https://www.instagram.com/p/BqQf9k0hLzK/

A második verzió már az elnevezésében Oops! I dropped the lemon tart is utal egy véletlenül leejtett süteményre, mert Massimo Bottura a desszert tálalását úgy tervezte meg, mintha az lepottyant volna a tányérra. Ezzel a játékos ötlettel és a modenai balzsamecet integrálásával sikerült megnövelni a desszert könnyed, sabayon-alapú citromos krémjének arányát az egyébként végtelenül könnyed vajas linzerrel szemben. A sabayonkrémet sokáig érlelt modenai balzsamecettel ízesíti, majd dehidratált, sózott kapribogyóval és cukor szirupban konfitált, majd „szuvidált” citrom-, narancs- és cédráthéjjal, kevés amarénameggy szorbéval és vagy cédrát szorbéval és végül az összetört linzerrel tálalja.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram