Hirdetés
Hirdetés

Így tedd rá! Pizzafeltétek helyesen: Szabadfi Szabolcs tanácsai otthoni pizzasütéshez (2. rész)

SZERZŐ: DiningGuide
2020. május 13.
Cikkünk előző részében alaposan körbejártuk a pizzatészta és annak sütésének kihívásait. De mi és hogy kerüljön rá úgy, hogy ne egy egybesült egyenízt kapjunk, hanem igazi ínyenc pizzát? Ennek a műfajnak az is nagy előnye, hogy nem szükséges tartani magunkat bizonyos feltétekhez. Ha nem szeretjük a szardellát vagy az erőteljes ízű gorgonzolát, gondolkodjuk olyan hozzávalókban, amiket igazán szeretünk, és nagyot nem tévedhetünk!
Hirdetés
Cikkünk első része itt olvasható

Paradicsomszósz: ne vegyük el a sava-borsát!

Szó szerint. Tökéletesen használhatóak a hámozott paradicsom-konzervek, a konzerválás pedig tökéletes tartósítási módja a paradicsomnak. A Lucullus a leginkább kedvelt fajta, az eredeti nápolyi pizzához kizárólag a helyben termő San Marzano paradicsomot használják, de Szabadfi Szabi szerint számos további, itthon is kapható fajta ideális pizza-paradicsomszósz alap. Kísérletezzünk, és találjuk meg a kedvencünket!

Ezeket a paradicsomokat érési szezonban, a legfinomabb állapotukban szüretelik, a kellő érettségi fokon, megfelelő savmennyiséggel (ami frissességet fog adni a pizzánknak) és természetes cukortartalommal, hiszen a napérlelte paradicsom íze kell a jó paradicsomos tésztaalaphoz. A vízben és a paradicsomlében tartósított paradicsomok közül utóbbi jelenti a jobb minőséget és gazdagabb aromavilágot.

Alapvető tény, mégsem lehet eleget ismételni: kizárólag a jó alapanyag fog jó ízt adni. Inkább használjuk kevesebb, de jó minőségű feltétet, minthogy halmozzuk az ízetlen, ipari hozzávalókat!
@Instagram Szabi, a pék

Ne főzzük, ne cukrozzuk, ne öntsük fel tejjel, hagyjuk érvényesülni a paradicsom ízét!

Hogy mi szükséges a legjobb olasz pizzériákban kóstolt pizzák szószához? Paradicsom, só, bors és bazsalikom, oregánó, de akár rozmaring is. Vannak, akik ez utóbbi kettőt egyaránt ajánlják, de ez felesleges, hiszen az oregánó intenzívebb íze elnyomja a bazsalikomét. Tájegységfüggő Olaszországban is, hogy hol melyik fűszert preferálják.

Vannak, akik felfőzik a paradicsomot a többi hozzávalóval. De miért?

- teszi fel a kérdést Szabadfi Szabolcs. Főzni nem szükséges, elegendő neki a magas hőfokon történp sütés. A tej pedig elveszi a savasságát, amivel csak eltompítjuk az ízvilágát. Más receptekben fokhagymát és/vagy hagymát is tesznek a felfőzött paradicsomszószba, de ez inkább egy olasz tésztaszószra és nem egy pizzaszószra emlékeztet. Ha szeretnénk a fokhagyma vagy más hagyma ízvilágát a pizzánkra, szeleteljük-karikázzuk rá, és süssük meg vele!

Talán amerikai behatásra, de sokan cukrozzák is a pizzaszószt (a ketchupra emlékeztetően), de a napérlelte paradicsom íze nem igényel plusz édességet. Ráadásul egy igazi olasz paradicsomszósz nagyon enyhén savanykás, igazi paradicsomízű.

Ne áztassuk el szósszal a tésztakorongot!

A paradicsomszósz 1 milliméter vastagságúnak sem kell lennie. Ahogyan egy kanállal rákenjük a tésztára, foltokban kerül rá a szósz, nem kell beteríteni a pizzát, akár fehér részei is maradhatnak.

A sülés során elterül majd a paradicsomszósz a pizzán, nem kell aggódni a mennyiség miatt, eláztatni pedig főleg nem kell, sőt kifejezett hiba.

@Facebook Szabi, a pék

Azoknak, akik nagyon belemerültek már a házi pizzamesterségbe, egy profiknak szóló jótanács: ahogyan a pizzaliszteknél Szabadfi Szabolcs márkahűséget javasolt, úgy a paradicsomkonzerveknél nem. Minden évben más a termés, a természet befolyásolja az adott szezon zöldségeinek ízét, ezért ha nem tetszik egy adott márkájú és lejárati idejű konzerv, érdemes váltani.

Löttyintésnyi titok

Ahogyan az otthon sült pizzák tésztájába ajánlott is Szabadfi Szabolcs egy löttyintésnyi olívaolajat, ez a végén is jó ötletnek számít. Nagyot tud dobni az ízeken egy chilis, fokhagymás vagy más fűszer áztatta olívaolaj is. Ahogyan paradicsommal, úgy olajjal se áztassuk el, de adni egy kellemes pluszt neki egy kevés és jó ízű, nem iparilag készült olívaolaj!

@Instagram Szabi, a pék

A sajtkérdés

A trappista gondolatára csak ingatta a fejét a pizzasütő pék, és azonnal részletesen elemezte, miért fantasztikus a friss, folyós burrata a pizzán, vagy éppen a fior di latte. Akinek persze nincsen közvetlen kapcsolata olasz beszállítókkal, mint egy pizzériatulajdonosnak, alkalmazhat remek és elérhetőbb megoldásokat is. Ha nem áll rendelkezésünkre top minőségű mozzarella, tömbös is kapható itthon is ezer helyen, ez a pizza tetejére reszelve korrekt megoldás.

Ha füstölt sajtban gondolkodunk, két lehetőségünk van: vagy takarásban tegyük a pizzára (rá más feltéttel), vagy utólag szórjuk rá, miután már megsült, különben megég. A parmezánt vagy Grana Padano sajtot szintén a már megsült pizzára tegyük!

Igazán gourmet megoldás a kesernyés, márványos sajtok használata, a jó öreg gorgonzola mehet a sütőbe, gyönyörűen ráolvad a pizzára. Ezt a sajtot is fűszerként használjuk, akár az előbbi kettőt, és ne borítsuk be vele teljesen a pizzát! Ezek a sajtok erős ízűek, csak okosan adagoljuk őket.

Burratával a tetején @Instagram Szabi, a pék

Sonkák és szalámik: alul vagy felül, sütni vagy ráolvasztani

Ha olyan nemes alapanyagunk van, mint egy vékonyra szelt, érlelt sonka, az garantáltan el fog égni a sütés során, ezért ezt csak a kész, de még tűzforró pizzára tegyük rá. A főtt sonkánál is lényeges, hogy a szaftos puhasága megmaradjon. Míg egy érlelt, például San Daniele vagy pármai sonka tökéletes, ha ráolvad a frissen sült, forró pizzára, addig a főtt sonkát érdemes más sajttal takarnunk.

Fordított eset áll fent a baconnel és szalámival. Ezek a puha, zsíros felvágottak kisülnek, és ropogósak lesznek, ezért jöhetnek a pizza tetejére. (Van ugyanakkor keményebb fajta olasz szalámi, soppressata is, azt ugyanúgy takarni kell, mint a főtt sonkát, különben kiszárad.

Bátran, akár nyersen is!

Mivel rengeteg az opció, nem sorolnánk fel mindet, de a lényeg, hogy ne ijedjünk meg a nyers hozzávalóktól sem. Teljesen felesleges megsütni olyan drága és ízletes élelmiszereket, mint a már említett jó minőségű, érlelt sonkák, kiváló minőségű sajtok vagy akár gyümölcsök. Az erősen és vastagon rásütött sajt fog melegszendvicsélményt okozni pizza helyett. Bátran olvasszuk csak rá ezeket a hozzávalókat a forró pizzára! Friss bazsalikomlevelet kizárólag a végén szórjunk rá, de a rukkola is jöhet rá frissen, ezerszer jobban érvényesülnek az aromái!

@Instagram Szabi, a pék

Húsfeltétek

Ritkábban kerül hús a pizzákra, mint egy jóféle felvágott. Nagyon fontos, hogy ha hússal dolgozunk – legyen az bármilyen –, előtte serpenyőben elősüssük. Mindenképpen maradjon szaftos a hús, de kaphat egy kis kérget, és a sütőben csak egy percig süssük rá a pizzára.

@Facebook Szabi, a pék

Nincsen szentírás

Most nem a hely- és eredetvédett D.O.P. pizzákról beszélünk, amelynek olyan kemény követelményei vannak, hogy hogy igazi kihívás ezeket teljesíteni. És nem is cél az otthoni pizzasütések során!

Lehetőleg nyilván ne virslivel vagy pörkölttel pakoljuk meg a pizzánkat, de formálja mindenki a saját szájíze szerint, mindig törekedve az eredeti és ízletes alapanyagokra! Jó sütést kívánunk!

– Több olvasói kérdést, levelet is kaptunk az előző írásunk nyomán, ezért egy harmadik cikkben megválaszoljuk ezeket is! –

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram