Hirdetés
Hirdetés

Így múlik el a világ dicsősége: Mikael Jonsson jobbnak látta bezárni a Hedone-t

SZERZŐ: DiningGuide
2019. június 14.
A bloggerből lett Michelin-csillagos étteremtulajdonos-séf, Mikael Jonsson ezennel befejezte. A nemes alapanyagokat végtelenül nagy becsben tartó, modern francia konyhát képviselő cheaswick-i étterem nyolc év után búcsúzik.
Hirdetés

Mikael Jonsson sajátos gasztronómiai kalandozása a bloggerkedéssel kezdődött. Utazott és elsősorban Michelin-csillagos éttermeket látogatott, mégpedig elég sokat. Így egy idő után rendesen kicsiszolta tudását a fine dining világában, élményeit pedig a gastrovill.com címen elérhető blogjában osztotta meg.

Jonsson olyan súlyos étellalergiában szenved, hogy praktikusan a konyhaajtót se közelíthetné meg. Szakácsként kortizoninjekciókkal el tudta kerülni, hogy azonnal fulladásos vagy ekcémás tüneteket produkáljon, ha nyers hús vagy gluténtartalmú alapanyag közelébe kerül, ami szakácsként igen nagy kihívást jelentő feladat.

Balra a Hedone egyik ikonikus fogása: Cévennes-i fehérhagyma, körteforgács, Périgord-i fekete szarvasgomba

Ám az élet furcsább történeteket tud produkálni, mint a fantáziák: az ügyvéd végzettséggel is rendelkező Jonsson pár éve olyan különleges diétát követ, amelynek segítségével extrém ételérzékenységét kordában tudta tartani, és megvalósíthatta vágyát: úgy és azt enni és főzni, ahogyan korábban azt elképzelni sem tudta volna. Tette ezt saját éttermében, az elegáns nyugat-londoni Hedone-ban, melyet 44 évesen, feleségével és partnerével, Aurelie Jean-Marie-Flore-ral közösen nyitott. El lehet képzelni ezek után, mekkora akarás állhatott az étteremnyitás vágya mögött.

A könyörtelenül tökéletességre törekvő skandináv hajlam a Hedone-ban tisztán megmutatkozik. Jonsson alapvetései ott kezdődnek, hogy az alapanyagok elképesztő kifinomultsággal válogatottak. A Hedone sok szakmai díjat és egy csillagot is lehozott a Michelin-égboltról, Jonsson ugyanis igen jól kamatoztatta korábbi utazós-étteremlátogatós bloggertapasztalatait, így étterme hamar a legjobbak közé emelkedett.

Annak ellenére, hogy a Hedone messziről vonzotta a vendégeket, de önmagában Nyugat-Londonban is bőven találni tehetős és igényes étterembe járó közönséget, a vállalkozás pénzügyi helyzete már a Michelin-csillag elnyerésekor, 2012-ben borús képet festett.

Ráadásul még egy ilyen rendkívül elegáns étteremben is lehet nagyon izgalmas az élet, nem épp a legjobb értelemben. Egy évvel korábban Jonsson skandináv krimibe illő jelenetbe keveredett. Miután üldözőbe vette az étterem hátsó ajtajánál vizelő férfit, egy banda besétált a Hedone-ba, a jelenet után nem sokkal pedig a tulajdonos-séf szúrásos sebei mellett egy törött üvegcserepet is el kellett távolítani a fejéből a sürgősségin.

Eltelt azóta nyolc év, és Jonsson úgy döntött, befejezi. Önmegvalósítás, elhivatottság, díjak és siker ide vagy oda, a konyha és az étterem szépen lassan elszipkázta az életét. Döntését azzal magyarázza, hogy feleségével szeretné megőrizni mindkettejük testi-lelki egészségét. A modern francia konyhát képviselő Hedone bezárása vesztesége nem csak a londoni, de a nemzetközi gasztroszcénának is.

Nézze meg ezt a szép búcsúvideót is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram