Hirdetés
Hirdetés

Így lesz a hagyományos japán rizsgolyóból kiscica, panda vagy akár Beethoven és Jean Reno képmása

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. augusztus 13.
Az ételszobrászat nem újkeletű dolog, de az Onigiri Színház névre hallgató YouTube csatorna most szórakoztató, látványos trükköket mutat. Az autentikus onigiri rizsgolyók helyett a legkülönbözőbb formák elevenednek meg a készítő kezei alatt. Macska, fóka, vagy maga, Beethoven!
Hirdetés

Alapvetően az onigiri egy hagyományos és könnyű japán étel, amely sós vagy savanyú töltelékkel töltött rizsgolyókból (vagy háromszögekből) és szárított algalapból áll. Bár az onigirit általában „rizsgolyó” -nak fordítják, de valójában bármilyen egyedi formát ölthetnek. Így az onigiri is alakítható (nyomható — a nigiru japánul nyomást jelent) akár négyzet vagy henger alakúra. Japánban nagyon népszerű, és a kisboltok többségében különféle töltelékekkel és ízekkel ellátott onigiri-t lehet vásárolni.

A japán YouTube-felhasználó, Onigiri Gekijo („Onigiri Színház”) célja, hogy munkáival túlmutasson az onigiri hétköznapi életén, és ezeket az egyszerű, hagyományos harapnivalókat népszerű karaktereket és imádnivaló állatokat formázó műalkotásokká alakítsa.

Repertoárjában már egy egész állatkertet legyártott: cica arcok mellett medvék, fókák, oroszlánok és még alpakák is szerepelnek. Ezenkívül néhányat a japán popkultúra, a Dragonball és a Studio Ghibli karakterei inspiráltak. De találkozhatunk híres zeneszerzőkkel, kultfilmek karaktereivel és a tradicionális vonalat „követve” a japán királyi dinasztia tagjainak képmásával is.

Hirdetés

Bár a youtuber japánul osztja meg a videóit, a mozdulatok nem igényelnek nyelvtudást. A főtt rizsen kívül az iwa nori, a katsuobushi és a kurusurigoma a legtöbbet használt hozzávalók. Az iwa nori egyfajta hínár, a katsuobushi szárított, füstölt és erjesztett tonhal, míg kurosurigoma fekete őrölt szezám.

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram